Studenten simlab

brugopleiding verpleegkunde

Brugopleiding verpleegkunde na graduaatsdiploma aan VIVES Zuid en VIVES Noord

Heb je al een graduaatsdiploma verpleegkunde? Via een verkort traject kan je ook je bachelordiploma verpleegkunde behalen terwijl je werkt.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Verpleegkunde is jouw roeping
Verpleegkunde student

Ga je werken en beschik je al over een graduaatsdiploma verpleegkunde, dan zijn er verschillende mogelijkheden op een VIVES-campus bij jou in de buurt: in Brugge en Roeselare via een reguliere route of zelfs (grotendeels) via afstandsonderwijs in Kortrijk. Zo kun je de eigen werkervaring verdiepen en doe je als werkstudent de stage op de eigen werkplek. Na afloop van de brugopleiding behaal je op twee en een half jaar tijd een Europees erkend diploma bachelor in de verpleegkunde

Heb je vragen? Onze brugopleiding coördinatoren staan je toch met veel plezier persoonlijk te woord. Dit kan zowel digitaal als op afspraak op de campus. Indien je graag een gesprek inplant, gelieve contact op te nemen met volgende personen: [email protected] (campus Brugge Xaverianenstraat), [email protected](campus Roeselare), [email protected] (campus Kortrijk).

Brugopleiding verpleegkunde studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Studiewijze

Aantal studiepunten

Startmomenten

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Je vertrekt bij het verlenen van zorg niet alleen van wat jij nodig vindt. Je gaat als verpleegkundige samen met de zorgontvanger en zijn omgeving in gesprek over wat zij belangrijk vinden. Je ondersteunt hen om zelf mee te denken en mee te beslissen. De relatie met de zorgontvanger staat centraal.

We leven in een maatschappij met grote culturele verschillen. Je houdt als verpleegkundige rekening met de persoonlijke behoeften, de mogelijkheden en de draagkracht van de zorgontvanger en zijn omgeving en gaat met hem in dialoog. Internationale competenties in de brede zin van het woord zijn belangrijk in je job.

Elke mens en elke stuatie is uniek. Daarom werk je als verpleegkundige op basis van recente wetenschappelijke en juridische inzichten, je eigen ervaring, de voorkeur van de zorgontvanger en de beschikbare hulpmiddelen. Verpleegkundigen hebben een eigen deontologische code en houden rekening met de wetgeving.

Je bent actief op het vlak van gezondsheidsbevordering en ziektepreventie. Mensen begeleiden wil in de eerste plaats zeggen dat je hun kijk op de dingen, hun mogelijkheden en hun vaardigheden versterkt. Wij vinden het belangrijk dat je als verpleegkundige ook aandacht hebt voor de zorg voor jezelf en je eigen grenzen leert bewaken.

Je werkt in een team samen met andere verpleegkundigen en zorgverleners. Daarom is het belangrijk dat je efficiënt kunt rapporteren, organiseren en coördineren. Je ondersteunt, geeft feedback, inspireert anderen en je laat je ook zelf ondersteunen. Je werkt kwaliteitsvol en denkt kritisch na over jezelf en over de organisatie waar je werkt. Je evalueert jezelf en je schoolt jezelf permanent bij. Je leert bovendien creatieve en duurzame oplosssingen bedenken als je met een probleem wordt geconfronteerd. Je neemt initiatief en je stelt je weerbaar op om blijvend met de veranderingen in de zorg te kunnen omgaan. 

VIVES brugopleiding verpleegkunde

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Het brugtraject is vernieuwd en telt nu in heel Vlaanderen 150 studiepunten. Je kunt je diploma van bachelor in de verpleegkunde in twee en een half jaar behalen. Zowel pas afgestudeerden, als verpleegkundigen met al enige ervaring doorlopen dit traject brugopleiding. Het programma bestaat uit een gemeenschappelijk deel, aangevuld met een aantal keuzevakken volgens eigen interesse.

Je krijgt een leertraject waarmee je min of meer zelfstandig de leerstof doorloopt. De lector is de coach van het leerproces. Van jou wordt een actief, zelfstandig studeergedrag gevraagd. De lector coacht je en helpt je in je studietraject.

stage brugopleiding verpleegkunde

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

 

Ja, want de brugopleiding verpleegkunde in VIVES leidt op tot een Europees erkend diploma van bachelor in de verpleegkunde. Als werkstudent kan je stage lopen op de eigen werkplek en deel je zo leerervaringen met de collega's van de organisatie waarvoor je werkt. 

Studeren in het buitenland

Net zoals elke andere student bachelor in de verpleegkunde kan je ervoor kiezen om een deel van je stage in het buitenland te doen.

buitenlandse stage brugopleiding verpleegkunde

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Brugge of Roeselare

VIVES Brugge

Brugge

Voor een goede combinatie tussen werken en studeren staan de lessen ingepland op één vaste dag per week: elke dinsdag telkens van 8.30 tot 18 uur. Na de werkuren deel je werkervaringen en studie met je medestudenten. De examens worden gepland in vaste examenperiodes op dinsdag. Er is geen les tijdens schoolvakanties of feestdagen. Stage kan op de eigen werkplek.

studenten bij VIVES campus Roeselare

Roeselare

Om de combinatie werken en studeren mogelijk te maken, worden de lesmomenten beperkt tot één vaste dag per week: op donderdag tussen 8.30 en 18 uur, met mogelijkheid tot streaming op vaste dagen.Tussen elk lesblok van twee uur heb je een pauze van 15 minuten en een middagpauze van een uur. Er is geen les tijdens schoolvakanties of feestdagen. Stage kan op de eigen werkplek.

Doordat je elke week overdag op de campus komt, heb je een grote stimulans om vol te houden. Je deelt leren, leven en werken met je groep medestudenten. Na elke vakantie staan er, ook op donderdag, examens gepland. Deze spreiding van examens maakt werken en studeren haalbaar voor studenten met een gezin.

Lesinhoud
brugopleiding verpleegkunde les

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

 

Vakken en praktijk

Hier vind je de ECTS-fiche (campus Brugge of Roeselare) van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Download hier de lessentabel  (campus Brugge of Roeselare) met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

 

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie brugopleiding verpleegkunde?
verder studeren brugopleiding verpleegkunde

Verder studeren

Je kan na het behalen van jouw bachelordiploma verder studeren en een masterdiploma behalen via een schakelprogramma van één jaar. Binnen de Associatie KU Leuven zijn er overstapmogelijkheden naar o.a. master in de verpleegkunde en vroedkunde. Je kan ook een bachelor- na- bacheloropleiding volgen zoals spoed en intensieve zorgen, zorgmanagement, pediatrie, ... Er is ook een uitgebreide keuze aan postgraduaten of permanente vormingen in diverse domeinen. 

Meer info? Op www.associatie.kuleuven.be/opleidingen vind je een overzicht van alle bachelors, masters, banaba (bachelor-na-bachelor) en manama (master-na-master) in de instellingen van de Associatie KU Leuven.

Verder studeren

Aan de slag

Met een bachelordiploma verpleegkunde kan je op heel wat plaatsen aan de slag. Werkzekerheid is een grote troef. Onze afgestudeerden komen terecht in:

  • op alle afdelingen in het ziekenhuis: de kinderafdeling, neonatologie, geriatrie, palliatieve zorgen, oncologie, heelkunde, radiologie, de sociale dienst of de psychiatrie
  • in diensten voor preventieve gezondheidszorg zoals Kind en Gezin, arbeidsgeneeskundige diensten en kinderdagverblijven
  • in de thuiszorg: thuisverpleegkunde, diensten voor gezinszorg,  of centra voor algemeen welzijnswerk
  • in psychiatrische centra
  • in een woon- en zorgcentra
  • in diensten met de klemtoon op psychosociale begeleiding: beschut wonen, begeleidingscentra voor personen met een handicap of het OCMW
  • in specifieke settings zoals de drughulpverlening, de gevangenis en dagcentra voor mensen met psychiatrische problemen.

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.