• kaas.jpg

Kaas en yoghurt bereiden

Food Lab - module 3: Kaas en yoghurt bereiden

In deze module zal de leerlingen worden getoond dat micro-organismen worden gebruikt in allerhande voedingsbereidingen.

Voor de bereiding van yoghurt en kaas zijn bepaalde bacteriesoorten (oa Lactobacillus en Streptococcus) onontbeerlijk. Ze worden geënt in de melk (het uitgangsproduct) en zullen groeien met vorming van oa melkzuur (dit kan op eenvoudige manier worden vastgesteld door bv titratie of pH metingen). Voor de kaasbereiding zal gebruik worden gemaakt van het enzyme chymosine om de melk te laten stremmen (hard worden).

In al deze experimenten zal aandacht worden besteed aan de hygiënische aspecten van de voedselbereiding. Voor verschillende experimenten kunnen de micro-organismen in kwestie ook worden gegroeid op bv voedingsbodems. Deze module is geschikt voor de 3de graad.

Voorkennis

De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over voedingsbestanddelen, enzymen, cellen, ...

Interactiviteit

De leerlingen voeren zelf verschillende experimenten uit in het domein van de microbiologie en de voeding.

Docenten

Freddy Bekaert, Rik David

Technieken

kaas/yoghurt maken, bacterie kweek, …

Periode

1 volledige dag

Inschrijven

Maximum 20 leerlingen per team, deze module gaat niet door op woensdag. Inschrijven kan  vanaf 15/06/16 per mail bij [email protected].

Deel dit via