dierenzorg

Bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg aan VIVES Zuid

Specialiseer in dierenartsassistentie, dierengedrag, wildlife of dierenverzorging via lessen, praktijk en drie stages. Altijd met de focus op dierenwelzijn!

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Van dieren verzorgen je beroep maken

Wil jij de zorg voor dieren opnemen? Wil je bijdragen aan een hoger dierwelzijn? Hou je ervan om in te staan voor de voeding, de verzorging en de huisvesting van dieren? Ben jij gefascineerd door gedrag? Dan is de bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg zeker iets voor jou! Specialisatie, praktijk en stage zijn bij ons de codewoorden om jou klaar te stomen voor het werkveld!

Wat leer ik in deze opleiding?

We vertrekken in deze opleiding met een brede, wetenschappelijke basis als uitgangspunt. Vakken als anatomie, fysiologie maar ook biologie en anorganische chemie behoren dus tot jouw lessenpakket. De wetenschappelijke basisvakken worden aangevuld met een groot aantal praktijkgerichte vakken waarbij het dierenwelzijn in al zijn facetten centraal staat. We geven jou zo bijvoorbeeld de nodige inzichten mee in het gedrag van dieren (ethologie) maar leren jou ook correct omgaan met diverse diersoorten.

Omdat je later terechtkomt in een heel breed werkveld, kan je in het tweede jaar kiezen voor een bepaald keuzetraject. Je kan kiezen uit een specialisatie als dierenartsassistent, wildlife management, dierenverzorging of dierengedrag. Kan je moeilijk kiezen? Dan kan je een aantal vakken uit een ander keuzetraject extra volgen (via kredietcontract). Dit kan al tijdens de opleiding of na het behalen van jouw diploma.

Wist je dat we voor de specialisatie dierenartsassistentie zelfs een accreditatie van ACOVENE (Accreditation Committee for Veterinary Nursing Education) op zak hebben? Zo wordt ons diploma van dierenartsassistentie in heel Europa erkend!

Om jou helemaal voor te bereiden op jouw latere tewerkstelling zijn er drie stages op verschillende bedrijven waar je actief meewerkt. Je kan hierbij kiezen om je nog verder te specialiseren binnen jouw interessegebied. Maar wil je net de sector veel ruimer verkennen, dan kan je ook stage lopen in totaal verschillende sectoren. 

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

omgang met dieren
hygiëne en huisvesting
dierenvoeding
basiskennis bijzondere huisdieren
voeding en gezondheid bijzondere huisdieren
voortplanting
dierverpleegkundige basistechnieken
wondzorg
geneesmiddelenleer
anatomie
fysiologie
biologie
ecologie, milieu en duurzaamheid
inheemse fauna
proefdierkunde
werkveldverkenning en beroepsethiek
stage
bachelorproef

In je tweede jaar kan je kiezen om te specialiseren in dierenartsassistentie, dierengedrag, dierenverzorging of wildlife.

Dierenartsassistentie

  • gespecialiseerde dierenartsassistentietechnieken
  • vaardigheden in dierenartsassistentie
  • veterinair management
  • voeding en gezondheid hond en kat
  • patiëntenadvies
  • diergeneeskundige labodiagnostiek

Dierengedrag

  • training
  • voeding en gezondheid landbouwhuisdieren
  • voeding en gezondheid paard
  • voeding en gezondheid hond en kat
  • toegepaste ethologie hond en kat
  • toegepaste ethologie paard en bijzondere huisdieren

Dierenverzorging

  • management van wildlife in gevangenschap en dierenasielen
  • training
  • dieren in de zorg
  • voeding en gezondheid hond en kat
  • voeding en gezondheid landbouwhuisdieren
  • voeding en gezondheid paard

Wildlife

  • wildlife monitoring
  • training
  • voeding van wildlife
  • uitheemse fauna
  • management van wildlife in gevangenschap en dierenasielen
  • natuurbeheer
  • geografische informatiesystemen (GIS)

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Roeselare
VIVES Roeselare
  ma di wo do vr za
8u30-10u30
ethologie
omgang met dieren (practicum)
       
10u45-12u45
dierkunde
omgang met dieren (practicum)
 
huisvesting
anatomie 1
 
12u45-13u45
Pauze
13u45-14u45
ICT-vaardigheden en wetenschappelijk rekenen
   
anorganische chemie practicum
werkveldverkenning en beroepsethiek
 
15u00-16u00
ICT-vaardigheden en wetenschappelijk rekenen
   
anorganische chemie practicum
werkveldverkenning en beroepsethiek
 
16u00-17u00
     
anorganische chemie practicum
   

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

In de eerste opleidingsfase wisselen theorie en praktijk elkaar af zodat je ook leert om de theoretische principes toe te passen. We verkennen met jou ook het werkveld via bedrijfsbezoeken!  Als voorbereiding op jouw stages en jouw latere tewerkstelling, leren we jou ook correct omgaan met verschillende dieren.

Naast vakken die de verschillende aspecten van dierenzorg belichten, ga je tijdens de tweede opleidingsfase 25 dagen op stage. Geen kijkstage maar een actieve doe-stage! Je kiest in deze fase ook voor een bepaald keuzetraject volgens jouw specifieke interessegebied. Wil je graag aan de slag als dierenartsassistent? Spreekt wildlife management je aan? Zie je jezelf als gedragstherapeut bij dieren en kies je voor dierengedrag? Of is dierenverzorging eerder je specialisatie? Het kan allemaal en de keuze hoef je pas te maken in de tweede opleidingsfase, want sowieso krijg je van alle specialisaties een goede basis.

In de laatste opleidingsfase kan je verder specialiseren via 2 stages en een bachelorproef. Een aantal theorie- en praktijkvakken zorgen dat je een all-round dierenzorger wordt. En de kers op de taart: de studiereis naar Zuid-Afrika!

Hoe lang doe ik over deze opleiding?

Het modeltraject in dagonderwijs van de opleiding dierenzorg duurt drie jaar. De werkbelasting komt hierbij overeen met de werkdruk van een fulltime job.

Misschien lijkt jou dit wat te veel? Of misschien heb je een vooropleiding gevolgd die geen ideale voorbereiding vormt om in te stappen in de bacheloropleiding? Samen met onze studie- en trajectbegeleider kan je de mogelijkheden bekijken om het traject te spreiden over vier of zelfs over vijf jaar. Je volgt dezelfde vakken als het modeltraject, maar je hebt meer tijd om de leerstof te verwerken.

Anderzijds heb je misschien al een andere bachelor- of masteropleiding gevolgd? Dan kom je wellicht in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen. Vraag dit zeker na bij onze studie- en trajectbegeleider!

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Je volgt hoor- en werkcolleges bij ons op de campus in Roeselare. Practica worden georganiseerd in kleinere groepjes zodat je zelf ook actief aan de slag kan. De practica worden deels in onze labo’s en praktijklokalen georganiseerd en deels op locatie. Als we op locatie gaan, wordt het vervoer georganiseerd door de school zelf.

Daarnaast loop je ook stage op verschillende bedrijven. Dit kunnen allemaal bedrijven zijn uit één bepaalde sector, maar je kan er ook voor kiezen om stage te lopen in verschillende sectoren. De contacten met de stagebedrijven worden vanuit de hogeschool aangereikt. Heb je zelf een voorstel voor een stageplaats, dan staan we hier ook voor open.

Hoe kom ik in contact met het werkveld?

De rode draad doorheen de opleiding is de link met het werkveld waar je later in terecht komt. In het vak ‘werkveldverkenning en beroepsethiek’ laten we jou kennis maken met verschillende bedrijven binnen de sector.

Binnen 'werkveldverkenning' staan er bezoeken in Vlaanderen, Wallonië, Nederland en zelf Zuid-Afrika op het programma!

In het laatste jaar stel je jouw pakket voor werkveldverkenning zelf samen. Zo geven we jou de kans om te specialiseren of misschien is het voor jou net de kans om andere sectoren van dichterbij te leren kennen.

Binnen 'beroepsethiek' leren we jou om een onderbouwde mening te vormen rond een aantal ethische thema’s en dilemma’s uit het werkveld.

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Tijdens jouw opleiding ga je drie keer op stage. Geen kijk- of kennismakingsstage maar een actieve stage waar je als een volwaardig teamlid meewerkt op een bedrijf. Elke stage telt 25 werkdagen. Je wordt hierbij gevolgd door een begeleidend docent van de school en een stagementor op het bedrijf. Samen coachen we jou zodat je competenties als samenwerken, kritische denken, … optimaal kan verwerven. Wil je voor langere tijd op buitenlandse stage? Dan kan je stage 2 en stage 3 ook bundelen tot één lange stage. Door deze individuele aanpak halen we het maximale uit jouw stageperiode!

Met jouw stagekeuze kan je alle kanten op!  We bieden jou een lijst aan waaruit je kan kiezen maar je mag ook gerust zelf een voorstel doen voor een mogelijke stageplaats. Op onze lijst staan stagebedrijven die gelegen zijn over heel Vlaanderen! Verder hebben we ook een mooi aanbod aan buitenlandse stageplaatsen o.a. in Nederland, Frankrijk, Spanje en zelfs in Zuid-Afrika of de Verenigde Arabische Emiraten.

Stage lopen tussen de dieren

In de laatste fase van de opleiding loop je 2 stages waarbij we jou leren om de verschillende aspecten van dierenwelzijn kritisch te bekijken en te optimaliseren. Tijdens jouw bachelorproef zet je onder begeleiding van een docent een praktijkgericht onderzoek op rond een thema dat kan gekoppeld zijn aan jouw stagebedrijf.

Je start ook samen met een aantal medestudenten een studentenonderneming op. Op die manier maak je kennis met ondernemerschap in de brede zin van het woord.

Als afsluiter van jouw studietraject krijg je de kans om mee te gaan op studiereis naar Zuid-Afrika. We dompelen je een 2-tal weken onder in de vele facetten van dierenzorg en wildlife conservation: een onvergetelijk moment in je leven!

 

Studeren in het buitenland

Tijdens je opleiding kan je een tweetal weken naar Zuid-Afrika. Je maakt kennis met de Zuid-Afrikaanse cultuur en natuur, waarbij de relatie tussen mens, dier en natuur centraal staat. Een buitenkans waarin je van dichtbij exotische diersoorten bekijkt en over wildlife management leert.

Gemsbok

Ontdek de wereld tijdens je studie!

DM
 Quote signs

Dierenzorg binnen agro- en biotechnologie aan VIVES kwam daar als de beste uit: veel praktijk en natuuruitstappen, maar ook de nodige theorie die vervolgens in de praktijk wordt uitgetest.

Wat komt aan bod in de opleiding dierenzorg?

In bovenstaand filmpje ontdek je de specialisaties van dierenzorg en een antwoord op veelgestelde vragen.

Ben je benieuwd naar het niveau van de opleiding? Doe dan vrijblijvend de niet-bindende oriënteringsproef!

Hoor je graag eens wat onze studenten of afgestudeerden zeggen over onze opleiding? Check:

 

 

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie dierenzorg?
equicoaching

Verder studeren

Als je na je bachelor nog verder wil studeren, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Binnen VIVES worden er een aantal postgraduaten georganiseerd die perfect aansluiten bij je bachelordiploma.

Ook kan je nog een bijkomende bachelor volgen. Hier heb je vaak recht op een aantal vrijstellingen omdat je al een bachelordiploma hebt.

Wil je een masterdiploma behalen? Dan kan dit als je eerst een schakelprogramma of een academische bachelor volgt. De vrijstellingen zullen hier heel beperkt zijn, maar het grote voordeel van je professionele bachelor is dat je heel praktisch geschoold bent, wat absoluut een sterkte kan zijn als je aan een meer theoretische academische bachelor of master begint.

Enkele mogelijkheden:

De nagels van een kat worden bijgeknipt

Aan de slag

Ondanks het feit dat je kiest voor een bepaald keuzetraject, heb je toch een voldoende brede basis om aan de slag te gaan in één van de volgende sectoren:

  • Dierenklinieken en dierenartspraktijken
  • Proefdiercentra
  • Kinderboerderijen
  • Dierenparken en dierenopvangcentra
  • Dierenpensions en dierenasielen
  • Fokkerijen
  • Vee- en diervoederbedrijven
  • Alternatieve dierenproductie (bijvoorbeeld insecten of aquacultuur)
  • Dierenspeciaalzaken
  • Natuurorganisaties
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.