Word wie je bent. Word verpleegkundige.
“Als verpleegkundige kan je op veel meer plaatsen aan de slag dan in het ziekenhuis. Ik werk bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg”
Sinds de pandemie heeft de wereld – eindelijk – beseft hoe onmisbaar verpleegkundigen zijn. Toch bestaan er nog veel misverstanden over de job. Dat je alleen aan de slag zou kunnen in een ziekenhuis, bijvoorbeeld. “Veel vrienden die samen met mij zijn afgestudeerd, zijn gestart in de thuisverpleging, anderen in een woonzorgcentrum. Sommigen hebben zelfs meteen een coördinerende rol opgenomen”, vertelt Sebastiaan Wets. Zelf is hij psychiatrisch verpleegkundige: “Een verschil kunnen maken voor iemand die het moeilijk heeft, geeft zeer veel voldoening.”
Wie is Sebastiaan Wets?
Beroep: verpleegkundige
Werkgever: AZ Sint-Jan Brugge, Campus SFX
Diploma: bachelor verpleegkunde
Welke verantwoordelijkheden heb je als verpleegkundige?
“Ik werk op de afdeling angst- en stemmingsstoornissen van het AZ Sint-Jan in Brugge. In de geestelijke gezondheidszorg dus”, vertelt Sebastiaan. “Mijn job houdt vooral in dat ik mensen ondersteun die door een moeilijke periode in hun leven gaan. Ik sta ze bij, observeer ze en volg de eventuele bijwerkingen van medicatie op. De technische handelingen in mijn job zijn beperkt. Af en toe doe ik wel een bloedafname, maar ik luister vooral.”
Maar vergis je niet: Sebastiaan is wel degelijk verpleegkundige, geen psycholoog. “Ik luister dan ook op basis van de kennis die ik in de opleiding verpleegkunde heb opgedaan. Toen noemden we dat klinisch redeneren: signalen en symptomen herkennen vanuit een theoretische achtergrond. Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand zich ‘s morgens veel slechter voelt dan ‘s avonds, moet je dat herkennen als ‘gedragsschommelingen’ en kunnen kaderen binnen een ziektebeeld. Net zo goed moet je eerst weten wat de mogelijke bijwerkingen van een nieuw antidepressivum zijn om bijwerkingen te herkennen. Daarnaast moet je de patiënten hierover ook informeren. Hun contactmomenten met de psychiater zijn vrij kort en vaak hebben ze erna nog vragen. Je moet als verpleegkundige dus genoeg theoretische basis hebben om uitleg te geven.”
Heb je als verpleegkundige een hechte band met je collega’s?
“In de verpleegkunde is je team heel belangrijk. In ons team heeft iedereen andere kwaliteiten en vaak ook een andere visie. Op het vlak van kruisbestuiving is dat heel nuttig. Het leidt al eens tot discussies, maar tegelijk houdt het iedereen scherp en blijven we kritisch over onze eigen aanpak.”
“Als verpleegkundige hoor je vaak zware verhalen. Dat je daarover binnen je team kan praten, is niet te onderschatten. Je moet zaken kunnen delen en ze samen verwerken. Als dat niet mogelijk is, kan je deze job niet blijven doen. Je moet een evenwicht vinden tussen geraakt worden en je werk kunnen achterlaten wanneer je naar huis gaat.”
Als verpleegkundige hoor je vaak zware verhalen. Dat je daarover binnen je team kan praten, is niet te onderschatten
Kan je doorgroeien als verpleegkundige?
De medische wereld evolueert razendsnel. Als verpleegkundige is continu bijleren dus een must. “De taken op een afdeling worden ook vaak verdeeld, waardoor je meer expertise kan ontwikkelen in een bepaald domein. Zoals: ‘Op welke manier kunnen wij de naasten van patiënten beter betrekken?’ Je krijgt dan de tijd om daar bijscholingen rond te volgen en wordt ook de persoon die dat uitdraagt naar de andere mensen in het team.”
Als verpleegkundige kan je ook mentor worden en nieuwe collega’s opleiden. Of doorgroeien naar een meer leidinggevende functie binnen een verpleegkundig of multidisciplinair team. Er zijn zoveel opties dat je volledig zelf bepaalt hoe jij je carrière als verpleegkundige vormgeeft.
Ook verpleegkundige worden?
Wil je net als Sebastiaan verpleegkundige worden? Of droom je van een andere job in de gezondheidszorg? Verken dan zeker eens deze opleidingen van VIVES.
Ontdek al onze opleidingen
6 studiegebieden, 160 bachelors en 30 graduaten, postgraduaten, microdegrees, studiedagen, navormingen ... Ontdek ze allemaal.