Word wie je bent. Word opvoeder.
“Het kan zeer heftig zijn, maar je staat er nooit alleen voor”
Jongeren die zich in een ‘problematische opvoedingssituatie’ bevinden of die delicten plegen, kunnen door de jeugdrechter in een leefgroep worden geplaatst. JEZ11 in Brugge is zo’n veilige haven voor meisjes tussen 12 en 18 jaar. Zij kunnen er vertrouwen vinden, groeien en hun leven terug op de rails krijgen.
Janne Demets helpt hen daarbij als hoofdbegeleider. “Hele gewone dingen, zoals een berichtje van een jongere, kunnen ontzettend veel voldoening geven.”
Wie is Janne Demets?
Functie: hoofdbegeleider
Werkgever: JEZ11 (Ons Tehuis)
Diploma: bachelor orthopedagogie
Wat zijn de taken van een opvoeder-hoofdbegeleider?
Jongeren met een rugzakje begeleiden, kan je onmogelijk alleen. Janne maakt dan ook deel uit van een team van zo’n 25 collega’s. “Binnen JEZ11 zijn er twee leefgroepen van zes meisjes, met telkens acht begeleiders. Als hoofdbegeleider binnen mijn leefgroep coach ik de begeleiders en maak ik de uurroosters. Zelf draai ik ook nog 19 uur per week mee in de leefgroep. Toen ik na vijf jaar als begeleider de overstap naar hoofdbegeleider maakte, vond ik het belangrijk om die combinatie te behouden. Zou houd ik voeling met de groep, de andere begeleiders en alles wat zij meemaken.”
Naast begeleiders werken er bij JEZ11 ook zorgcoördinatoren, een psycholoog, een sportcoördinator en een crea-dramatherapeut. “Die verschillende ‘brillen’ zijn belangrijk”, zegt Janne. “Begeleiders bekijken een situatie vanuit hun opvoedende rol. Wie therapie geeft, kijkt therapeutisch. Ik vind het fijn om met zoveel mensen samen te werken. Het helpt om samen zaken te dragen, aangezien het wel eens heftig kan zijn. Maar je staat er nooit alleen voor.”
Welke werkuren heb je als opvoeder-hoofdbegeleider?
“Heel wisselende uren. De ene dag kan dat van 8 tot 18 uur zijn, de volgende van 12 tot 18 uur. Ik werk sowieso ook één weekend per maand en ik heb verschillende avonddiensten. Soms sta ik een hele dag in de leefgroep, soms draai ik maar een paar uur mee en doe ik daarna administratie, hou ik een overleg, heb ik coaching met een begeleider of breng ik een jongere naar een stageplaats. Een 9-to-5-job is niet echt iets voor mij. Ik vind het net leuk om eens in de voormiddag thuis te zijn of een avond te werken. Het geeft me veel bewegingsvrijheid, zowel qua werk als privé.”
Als je gezellig met een jongere naar zee kan en een topnamiddag beleeft, zorgt dat voor nieuwe moed
Wat maakt werken als opvoeder-hoofdbegeleider zo bijzonder?
“Een lach van een begeleider na een moeilijk gesprek. Een berichtje van een jongere als je er even niet bent, gewoon omdat die je graag nog iets wou zeggen. Een gezellig momentje aan tafel met een spelletje. Heel gewone dingen eigenlijk, maar ze geven wel veel voldoening.”
“Ook de variatie in mijn job maakt dat ik heel graag kom werken, met enerzijds mijn team en anderzijds de jongeren. Als het een dag wat moeilijker is, heb je elkaar om op terug te vallen. Maar als je de volgende dag gezellig met een jongere naar zee kan en een topnamiddag beleeft, zorgt dat weer voor nieuwe moed.”
Ook opvoeder worden?
Wil je net als Janne opvoeder worden? Verken dan zeker eens de bachelor orthopedagogie en andere aanverwante VIVES-opleidingen.
Ontdek al onze opleidingen
6 studiegebieden, 160 bachelors en 30 graduaten, postgraduaten, microdegrees, studiedagen, navormingen ... Ontdek ze allemaal.