Word wie je bent. Word justitie-assistent.
“Iedereen heeft zijn eigen karakter, maar daarmee omgaan maakt het net boeiend”
Wat drijft iemand ertoe om een strafbaar feit te plegen? En hoe blijf je daarna op het rechte pad? Justitieassistent Arno Declercq begeleidt daders in het justitiehuis van Brugge en probeert samen met hen een antwoord te vinden op deze vragen. “Sommigen willen niet meewerken tijdens gesprekken. Ik vind het net een leuke uitdaging om juist die mensen mee te krijgen.”
Wie is Arno Declercq?
Functie: justitieassistent
Werkplek: justitiehuis Brugge
Diploma: bachelor sociaal werk
Wat doet een justitieassistent?
Een justitieassistent is een sociaal werker binnen een justitiehuis. In Vlaanderen en Brussel zijn er veertien zo'n justitiehuizen. Enerzijds staan ze slachtoffers van strafbare feiten bij, anderzijds begeleiden ze daders. Voor die laatste is het namelijk niet altijd evident om te ontsnappen aan de omstandigheden die hen naar een strafbaar feit hebben gedreven. Om de kans op recidive te verkleinen, is het natuurlijk wel belangrijk dat ze die omstandigheden het hoofd kunnen bieden.”
“Daarom voer ik gesprekken met cliënten die ofwel vrij zijn onder voorwaarden, ofwel een probatiestraf hebben gekregen. Dat is een straf die niet moet worden uitgevoerd, zolang de dader zich aan bepaalde voorwaarden houdt”, vertelt Arno. “Afhankelijk van de situatie zie ik mijn cliënten om de twee weken of om de maand. Daarnaast heb ik veel contact met externe organisaties waar zij ook hulp krijgen, zoals het OCMW of De Sleutel (dat begeleiding biedt bij druggebruik). Rapporteren over de vooruitgang van mijn cliënten, doe ik aan de onderzoeksrechter of de probatiecommissie.”
Kom je als justitieassistent vaak in de gevangenis?
“Ikzelf niet, maar justitieassistenten die cliënten begeleiden die onder elektronisch toezicht staan of beperkte detentie hebben gekregen wel. Mijn stage heb ik gedaan in de gevangenis van Brugge, dus het hele penitentiaire verhaal ken ik wel. Ik vind het ook heel interessant. Misschien maak ik ooit wel de overstap naar de sociale dienst van de gevangenis, maar dat idee is zeker nog niet concreet. Eerst wil ik nog meer ervaring opdoen.”
Ik heb mijn stage gedaan in de gevangenis van Brugge, dus het hele penitentiaire verhaal ken ik goed. Ik vind het ook heel interessant
Wat is de grootste uitdaging voor een justitieassistent?
“Een algemene uitdaging voor sociaal werkers is dat het veld zo breed is. Je moet van alles in het leven een beetje kennen. Ik krijg regelmatig vragen waar ik niet meteen kan antwoorden, bijvoorbeeld over procedures in het geval van een echtscheiding. Gelukkig staat het internet vol informatie.”
“Een andere uitdaging is dat wij met heel verschillende mensen werken. Iedereen heeft zijn eigen karakter en daar moet je mee om kunnen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Soms willen cliënten ook gewoon niet meewerken tijdens gesprekken. Uitgerekend hen meekrijgen in het verhaal en ze motiveren om hun voorwaarden te volgen, dát is een uitdaging, maar wel een hele toffe.”
Ook justitieassistent worden?
Wil je net als Arno justitieassistent worden? Bekijk dan zeker eens deze opleidingen van VIVES.
Ontdek al onze opleidingen
6 studiegebieden, 160 bachelors en 30 graduaten, postgraduaten, microdegrees, studiedagen, navormingen ... Ontdek ze allemaal.