In VIVES hogeschool hechten we veel belang aan leren op de werkplek. In een aantal opleidingen kiezen we zelfs voor een doorgedreven vorm van het leren op de werkplek. De studenten staan met twee voeten in de praktijk in hun opleiding. Maak kennis met het werkplekleren.

Wat is het verschil tussen werkplekleren, incompanytraject en LIO-traject?

Werkplekleren

Minstens een derde van je studietijd leer je op de werkplek, in de authentieke arbeidssituatie. Dit van in het begin van je opleiding en dit leren op de werkplek wordt gradueel opgebouwd. Op de werkplek leer je zowel nieuwe zaken als leer je toepassen van wat je op school leerde. Er is dus een continue wisselwerking en verwevenheid tussen wat geleerd wordt op school en wat geleerd wordt op de werkplek.

Incompanytraject en LIO-traject

Bij een incompanytraject focussen we specifiek op die studenten die al aan de slag zijn in een job waarvoor ze nog niet het diploma hoger onderwijs hebben. In zo'n traject kan je als werknemer bijleren en je verder specialiseren en behoud tegelijk je job en dus ook je loon. 

Waarom een opleiding met twee voeten in de praktijk?

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag hoe de arbeidsmarkt van de toekomst er zal uitzien. Een dynamische arbeidsmarkt daagt het onderwijs uit om studenten flexibel op te leiden. Afgestudeerden moeten in staat zijn om een leven lang te leren. Hierop willen we een antwoord bieden met opleiding via werkplekleren. Studenten opleiden in de dynamische werkelijkheid biedt de beste garantie dat onze afgestudeerden klaar zijn voor de arbeidsmarkt van morgen. Het geleerde voortdurend aftoetsen aan een authentieke setting en tegelijk nieuwe competenties ontwikkelen, maakt een sterke combinatie; zowel voor de student als voor de werkplek.

Als student leer je al doende de knepen van het vak, leer je continu linken te leggen tussen theorie en praktijk en krijg je een realistisch beeld van je toekomstige werkomgeving. Je ontwikkelt op de werkplek human skills die belangrijk zijn voor je levenslang leerproces. Je verhoogt je arbeidsmarktkansen door de ervaring op de werkplek. Veel studenten kunnen immers al starten op hun werkplek.

“Ik leer meer uit het werkplekleren. Je hebt de basis vanuit school mee en op de werkplek leer je van alle losse puzzelstukken één geheel maken.” (student VIVES)

“Op die manier kun je het theoretisch kader die in de les werd aangereikt, vlugger proberen/toepassen in de eigen praktijk. […] Je gaat ook sneller reflecteren over je eigen positieve en minder positieve punten (werkpunten).” (Alumnus VIVES)

Als werkplek kan je mee de competenties van toekomstige werkkrachten ontwikkelen en tegelijk versterk je ook de leercultuur binnen de eigen organisatie door de vragen van studenten. Het is tevens een manier van rekrutering.

“Het is steeds een interessante kruisbestuiving. Studenten brengen nieuwe ideeën en inzichten aan en zijn een waardevolle aanvulling in het team.” (Werkplekmentor)

“Studenten leren heel veel bij in een echte werksituatie. Op die manier kan de werkgever ook goed inschatten na de periode van werkplekleren of dit een goeie "match" is voor een eventuele aanwerving.” (Werkplek-mentor)

Welke opleiding kan je volgen met twee voeten in de praktijk?

Graduaatsopleiding

Volg één van onze graduaatsopleidingen. Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minstens 1/3e werkplekleren. In een graduaatsopleiding maak je al vroeg kennis met de werkvloer. De opleiding is zo opgebouwd dat er een maximale wisselwerking is tussen de hogeschool en je werkplek, dit o.a. door een spreiding van het aantal dagen op de werkplek.

Incompanytraject winkelmanagement

Nu al aan de slag in een winkel? Versterk dan je leidinggevende, commerciële en strategische vaardigheden via de combinatie werken-studeren. Versterk jouw positie in de retail en groei verder in je leidinggevende functie. Dit incompanytraject winkelmanagement is ontwikkeld met werknemers en werkgevers uit de retailsector. Het is op maat van de sector gemaakt en is haalbaar voor mensen die werken en studeren willen combineren.

Incompanytraject HR-support

Combineer werken en studeren en gun jezelf én jouw organisatie een boost in HR via het incompanytraject graduaat HR-support. Kijk jij terug op enkele jaren werkervaring en maakte je recent de switch naar een rol in HR? Of ben je al enige tijd actief in HR maar voel je de nood om jezelf te versterken met een brede HR kennis & praktijkinzichten? Je stapt uit deze opleiding als een stevigere HR professional, met een brede kennis & set aan skills om jouw loopbaan in HR met (nog) meer zelfvertrouwen verder vorm te geven.

Aanvullingstraject bachelor orthopedagogie via duaal leren

Ben je gegradueerde in de orthopedagogie en wil je bijscholen tot bachelor in de orthopedagogie? Dan kan je vanaf nu dit aanvullingstraject ook via duaal leren volgen. Opleidingsonderdelen in afstandsonderwijs combineer je met leren op de werkplek zelf. Hoe het leertraject er zal uitzien leggen we in co-creatie met de werkplek en zo creëren we een win-win-winsituaties.

Verkorte leerroute bachelor zorgtechnologie via duaal leren

Al een zorg- of welzijnsopleiding op zak en geïnteresseerd in hoe je technologie hier in kan brengen? Dan is de vervolgopleiding zorgtechnologie iets voor jou. Eén dag per week les op de hogeschool samen met leren op de werkplek via o.a. gerichte werkplekopdrachten zorgt voor een tweede bachelordiploma.

Educatieve bachelor via werkplekleren

De educatieve bacheloropleiding lager onderwijs en kleuteronderwijs kan je ook via werkplekleren volgen. In dit traject sta je met beide benen in de praktijk door wekelijks twee dagen mee te werken op een basisschool. Dit wordt gecombineerd met één dag per week zelfstudie en twee dagen les op de hogeschool.

LIO-traject

Binnen de lerarenopleiding zijn er de LIO-trajecten voor wie reeds in het onderwijs is tewerkgesteld maar nog niet het diploma heeft. Je kan de educatieve graduaats- of bacheloropleiding volgen.

Ondersteun jij als werkplek mee het talent van de toekomst?

In werkplekleren neemt de werkplek een belangrijke plaats in. De werkplekmentor heeft een cruciale rol in het ondersteunen en coachen van de student bij zijn leerproces op de werkplek (uiteraard samen met de ondersteuning door de VIVES-begeleider). Het vergt ook van de werkplek enige inspanning om een werkplekstudent mee op te leiden, maar wij geloven immers dat de voordelen van een werkplekstudent hiertegen opwegen en het de inspanning waard is.

“Toen ik zelf student was, heb ik ervaren dat een 'goeie stage' ook afhankelijk was van de begeleiding op de stageplek. Omdat ik vind dat studenten een goeie begeleiding verdienen en nodig hebben om zo goed mogelijk te presteren, wil ik me hiervoor engageren. We hebben er alleen maar baat bij dat er goeie studenten worden afgeleverd. Dat zijn onze potentiële toekomstige collega's...” (Werkplekmentor)

“Het begeleiden van een student zie ik als een hefboom van geven en nemen. In het begin weet je dat de hefboom meer op het geven ligt bij jou als mentor, en dat de student neemt. Door te investeren in die student weet je in veel situaties dat doorheen de tijd er een evenwicht groeit en ook de student vanuit wie hij is, in wat hij doet ook echt inbreng heeft die van waarde is. En in bepaalde situaties heb je doorheen de tijd echt studenten die de hefboom van geven naar hen toe trekken. En dan zeg je... al was het misschien wat worstelen, vroeg het energie... nu ben jij een meerwaarde geworden. Dat proces an sich is boeiend en de beste manier om iemand te laten meegroeien in de werking en misschien als collega.” (Werkplekmentor)

Kan je wel wat ondersteuning gebruiken bij het begeleiden van studenten op de werkvloer? Ben je benieuwd naar wat de vier rollen van een mentor zijn en hoe je die kan invullen? Dan kan je bij ons terecht. Een goede mentor fungeert als gids, instructor, coach en evaluator (nl. ‘de vier rollen van de mentor’). Tijdens onze gratis mentorenopleiding leren we je alles wat je nodig hebt en krijg je handenvol tips & tricks waarmee we je versterken je in jouw rol als inspirerende en enthousiasmerende mentor. De opleiding bestaat uit vier sessies of vier leerpaden. In elke sessie of leerpad nemen we één rol van de mentor onder de loep. De mentorenopleiding is gratis voor werkplekmentoren van VIVES. 

 

Vragen? Meer info?

Aanzel niet om contact op te nemen met de opleiding of met [email protected].