studenten krijgen les in lokaal VIVES

Wat is een bachelor?

Een bachelor is een opleiding van drie jaar die je volgt aan de hogeschool. Ze stoomt je met veel aandacht voor de praktijk klaar om te beginnen werken. Tegelijk legt een bachelor een stevige basis voor wie verder wil studeren.

Aan VIVES kan je vandaag kiezen uit niet minder dan 160 bacheloropleidingen. Die volg je ofwel in dagonderwijs ofwel in afstandsonderwijs. 

Heel veel keuze dus, maar wat houdt een bacheloropleiding eigenlijk in? Wat is het verschil tussen een professionele bachelor en een academische bachelor? En welke kansen heb je later met je bachelordiploma?

Professionele bachelor versus academische bachelor

Een bachelor aan de hogeschool noemen we een professionele bachelor, een bachelor aan de universiteit een academische bachelor. Het verschil tussen beide bachelortypes is meteen dé sterkte van een bachelor aan de hogeschool: de focus op de praktijk.  

Een professionele bachelor is namelijk veel praktijkgerichter dan een academische bachelor. Zo heb je veel stage, waardoor je na drie jaar helemaal voorbereid bent om te beginnen werken. Aan de hogeschool word je ook intensiever begeleid en word je tussentijds geëvalueerd. 

Bij een academische bachelor ligt de nadruk veel meer op theorie en op verder studeren. Er wordt ook van je verwacht dat je de leerstof zelfstandiger kan verwerken en je wordt enkel geëvalueerd tijdens de examens.

Professionele bachelor

  • hogeschool
  • veel praktijk en stage
  • veel begeleiding
  • tussentijdse evaluaties
  • klaar om te beginnen werken of verder studeren

Academische bachelor

  • universiteit
  • veel theorie en weinig tot geen stage
  • zelfstandig studeren
  • examens als enige evaluatiemoment
  • verder studeren (bijvoorbeeld voor een master)

Bachelor studeren aan de hogeschool in 4 troeven

In 3 jaar naar je diploma

Volg je een bachelor in een modeltraject? Dan heb je al na drie jaar je diploma op zak. De enige uitzondering is de bachelor verpleegkunde, want die telt 240 studiepunten en spreid je sowieso over vier jaar.

Vlot naar de arbeidsmarkt

Met een bachelordiploma kan je heel wat kanten uit. Je krijgt een brede opleiding, waardoor je ook kan kiezen uit veel meer dan één job of functie. Doordat je tijdens je bachelor stage loopt en de theorie omzet in de praktijk kan je bovendien al concrete ervaring voorleggen op het moment dat je gaat solliciteren.

Mix van theorie en praktijk

Een bacheloropleiding is een perfecte mix van theorie en praktijk. Je krijgt een brede theoretische basis, aangevuld met concrete voorbeelden. Om het af te maken, pas je de theorie toe in de praktijk tijdens groepswerken, opdrachten, projecten of labo’s. In je stage duik je voor een langere periode in de praktijk.

Begeleiding op maat

In een bachelor ga je niet op in de massa. De groepen zijn doorgaans kleiner dan aan de universiteit en de begeleiding is persoonlijker. Je wordt dus allerminst aan je lot overgelaten. Door de tussentijdse evaluaties zijn de cursussen die je moet studeren kleiner dan wanneer je één enkel examen hebt.

Je bachelordiploma op zak. Wat nu?

Na een bacheloropleiding kan je starten in verschillende beroepen. Door je algemene bagage is je jobkeuze niet beperkt tot één specifiek beroep (zoals vaak bij een graduaat). Tegelijk ga je tijdens je opleiding in de diepte in je vakgebied. Je hebt dus wel concrete expertise die relevant is voor meerdere beroepsdomeinen.

Verder studeren na een bacheloropleiding?

Een bijkomend diploma halen na een bachelor geeft je nog meer troeven in handen, maar het is geen noodzaak. Met je bachelordiploma ben je zeker genoeg gewapend om aan het werk te gaan. 

Wil je toch graag verder studeren?