Online les volgen

In VIVES zijn er lokalen uitgerust met specifieke software en hardware zodat je van thuis uit de les kan volgen. Er zijn verschillende types streaminglokalen die werken met Blackboard Collaborate alsook hybride lokalen waarbij gebruik gemaakt wordt van MS Teams Rooms.

Praktische informatie & handleidingen

Wanneer je als student van thuis uit een les volgt, dan hangen de mogelijkheden om de les te volgen en/of actief deel te nemen aan die les af van de plaats waar de docent de les geeft. Dit kan van thuis uit zijn (off-campus) of vanuit één van de streaming- of hybridelokalen in VIVES. Lessen kunnen synchroon gevolgd worden, dit betekent dat je de les volgt op het moment dat de docent de les geeft. Er kunnen ook asynchrone lessen georganiseerd worden, dit betekent dat je op een zelfgekozen tijdstip een opgenomen les kan raadplegen. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende types, de bijhorende software alsook de handleidingen.

Lessen die off-campus synchroon gegeven worden

Lessen die on-campus synchroon gegeven worden in een hybride leslokaal

Lessen die on-campus synchroon gegeven worden in een streaming leslokaal met Blackboard Collaborate

Asynchrone lessen

Wat heb ik nodig om online lessen te volgen?

We raden aan om deze items te voorzien: laptop of pc, headset, micro, webcam en een stabiele internetverbinding.

Online les volgen kan pas als je daarvoor het goede materiaal en een degelijke internetverbinding hebt. Dat ligt niet voor elke student voor de hand. Als je het financieel moeilijk hebt, kan STUVO je hierbij helpen. We hebben geen voorraad laptops en headsets liggen, maar we kunnen je wel financieel steunen. Dat kan met een renteloze studielening of een studietoelage. Dat geldt trouwens ook voor je andere studiekosten. 

Aarzel niet om contact op te nemen: 

Hoe kan ik vragen stellen of antwoorden bij online lessen?

Afhankelijk van de gebruikte toepassing kan je van thuis uit ook vragen stellen of antwoorden. Dit kan bv. door virtueel je hand op te steken en via de micro een vraag te stellen, of een vraag te posten in de chat. De docent zal tijdens de les afspraken maken over wat mogelijk is.

Soms worden ook andere tools gebruikt, bv. een live peiling. Opnieuw zal de docent jou de nodig informatie geven. Voor de meeste tools dien je zelf niets op voorhand te installeren.

Hoe kan ik online samenwerken met andere studenten?

Als de docent een opdracht geeft om samen te werken kan het zijn dat hij ook groepen aanmaakt in Toledo. Heb je geen instructies gekregen dan kan je zelf kiezen voor een vertrouwde tool, er zijn er heel veel en vaak gratis. Hou wel rekening met de beperkingen (bv. aantal deelnemers) en de privacy van je gegevens. Via je Office 365 account kan je samenwerken aan documenten. Je vindt op die pagina de nodige ondersteuning voor werken met Microsoft Office 365.

Studietips

De combinatie van online lessen, lessen op de campus, groepswerken en stage is niet altijd gemakkelijk. Een duidelijk overzicht van de activiteiten en voldoende verwerkingstijd inplannen zijn alvast een goed begin. De studiecoach helpt je graag verder met tips over plannen en studeren.

Studiecoach

Survivalgids.png