Een laptop kopen?

Computers zijn alomtegenwoordig bij VIVES. Dat is logisch ook: computers zijn een onmisbaar deel geworden van de manier waarop we met onze wereld omgaan. Daarom zul je ook merken dat in elke opleiding kennis van ICT belangrijk is.

Heel wat studenten hebben een eigen laptop. Laptops zijn krachtig en draagbaar, en dankzij de gratis wifi in al onze gebouwen kun je er overal mee op het internet.

In welke opleidingen moet je verplicht over een laptop beschikken?

In de volgende opleidingen zijn laptops verplicht:

Om aan deze opleidingen te kunnen starten, voldoet je laptop best aan de volgende minimumspecificaties (bij twijfel of vragen: neem bij de start van het academiejaar contact op met de onderwijstechnoloog van je studiegebied).

Hardware-vereisten

 • processor: minimum i3 processor (i5 voor voor toegepaste informatica en industriële wetenschappen, VIVES Kortrijk en VIVES Brugge Station)
 • intern geheugen: 4GB (8GB of meer voor toegepaste informatica en industriële wetenschappen, VIVES Kortrijk en VIVES Brugge Station)
 • harde schijf: 500GB (campus Kortrijk: 750 GB aanbevolen)
 • een resolutie van 1366×768 (of hoger)
 • minimum 15 inch monitor (17 inch aanbevolen voor industriële wetenschappen en technologie, VIVES Kortrijk)
 • mogelijkheid van DirectX 11 of DirectX12
 • WIFI b/g/n/a, bij voorkeur een draadloze netwerkkaart die 802.11 ac ondersteunt. Laptops met enkel b/g/n WIFI-standaard worden niet meer aangeraden.
 • Ethernet netwerkpoort
 • batterij: 6-cells of hoger (een tweede opgeladen batterij voor opleiding luchtvaart)

Een MacBook van Apple is prima op voorwaarde dat je er ook Windows en Office voor pc in dual boot of virtueel op kunt draaien. Beschik je reeds over een laptop en wil je weten of hij toch voldoet, wacht dan tot de eerste lesweek om een docent of de onderwijstechnoloog te raadplegen.

Algemene tips voor een goeie laptop

Als je opleiding geen laptop verplicht, dan zul je snel merken dat een laptop alsnog een handige tool is.  Enkele tips voor als je een nieuwe laptop wenst aan te schaffen:

Zorg er voor dat je laptop vlot Windows en Office ondersteunt en over draadloze netwerktoegang (bij voorkeur een draadloze netwerkkaart die op de a-band kan) beschikt. Kies minimum een i5 processor. Kies minimum 4 GB intern geheugen. Met 8 GB intern geheugen kan je vlotter werken. Denk na over volgende aspecten:

 • een 17-inch-scherm is handig om op te werken, maar veel te groot om dagelijks te vervoeren (voor industriële wetenschappen en technologie is een 17-inch-laptop wel aanbevolen)
 • een 6-cells-batterij laat je beter toe om een ganse dag met de laptop te werken dan een 4-cells-batterij
 • een extra opgeladen batterij kan de autonomie nog vergroten
 • zorg voor voldoende garantie voor snel herstel bij defecten
 • voorzie voldoende opslagruimte voor je bestanden

Handige randapparatuur kan zijn: een externe muis, ingebouwd of extern numeriek klavier, geïntegreerde webcam, headset. Een netbook of tablet zijn leuke toestellen maar vervangen geen volwaardige laptop of pc. Ze zijn prima om mobiel te surfen of te mailen op de campus maar volstaan niet om al je leeropdrachten uit te voeren. Voorzie daarnaast nog een laptop of pc.

Laptopaanbod

Je bent vrij de laptop aan te kopen waar je wil. Zorg er voor dat de laptop voldoet aan de minimumspecificaties. Er zijn twee leveranciers die bijzondere korting bieden aan de studenten van VIVES.

Academic Shop

Academic Shop en de VIVES Hogeschool hebben samen een aanbod uitgewerkt op www.academicshop.be/vives. Dit aanbod is prijs/kwaliteit erg aantrekkelijk. Mocht je nog vragen hebben, kun je steeds telefonisch (tel: 03 327 30 74) of per email ([email protected]) contact opnemen met Academic Shop. Een overzicht vind je in deze folder:

 

Academic Shop Logo

Campusshop

Verder hebben de hogescholen van de Associatie KU Leuven in onderhandeling met campusshop.be nog een vrijblijvend aanbod uitgewerkt. Op de website van CampusShop selecteer je als onderwijsinstelling: Associatie KU Leuven. Na deze selectie kan ingelogd worden met de accountgegevens van VIVES (r-nummer en bijhorend wachtwoord). Zowel de aankoop als de verdere (technische) ondersteuning verloopt via de website van Campusshop. Een overzicht vind je in deze folder:

Valt de aanschaf van een laptop financieel te zwaar, dan kun je te rade gaan bij Stuvo (Studentenvoorzieningen). Zij bekijken samen met jou of een financiële tussenkomst mogelijk is.