Zware bedrijfsvoertuigen vrachtwagen
Graduaat in de voertuigtechnieken

zware bedrijfsvoertuigen

Graduaat in de voertuigtechnieken, afstudeerrichting zware bedrijfsvoertuigen aan VIVES Zuid

Word specialist in vrachtwagens onderhouden en herstellen. Als onderhoudstechnicus voer je revisies en specifieke sturingen uit en plaats je opbouwonderdelen.

Waar kan ik dit volgen?
Leer alles over opbouw onderdelen, revisies en sturingen van vrachtwagens
Zware bedrijfsvoertuigen vrachtwagen chassis

Wie kiest voor het graduaat in de voertuigtechnieken, kan afstuderen in de afstudeerrichting zware bedrijfsvoertuigen. Hoewel een groot deel van je studie overeen komt met die van de andere afstudeerrichtingen binnen dit graduaat, specialiseer je je in de keuze van je werkplek- en stagebedrijf en met tal van praktische opdrachten.

In de vrachtwagensector krijg je vaak met andere werkzaamheden te maken dan bij de personenwagens. Een vrachtwagen is nu eenmaal een stuk gereedschap die specifiek naar de noden van het werk die hij moet uitvoeren samengesteld wordt. Zo krijg je vaak te maken met werkzaamheden zoals het plaatsen van opbouw onderdelen, revisies en specifieke sturingen.

Het beeld dat het altijd vuil en zwaar werk is in deze sector klopt al lang niet meer. Dat krijgen de studenten ook duidelijk te zien tijdens de praktijkoefeningen en tijdens de bedrijfsbezoeken.

Wat leer ik in deze opleiding?

Door de vele labomodules en het werkplekleren is de opleiding heel praktijkgericht en staat ze dicht bij de realiteit op de werkvloer. Voorkennis is niet vereist. In deze opleiding leer je:

 • moderne voertuigen onderhouden en herstellen
 • op een snelle en efficiënte manier bij problemen aan een voertuig een diagnose leren stellen
 • snel evoluerende en moderne technologieën in de voertuigtechniek bestuderen en begrijpen
 • met behulp van moderne apparatuur de praktische aspecten van voertuigen bestuderen en inoefenen
 • attitudes en vaardigheden aanleren die in het beroepsleven goed van pas komen: in team werken, initiatieven nemen, zich flexibel opstellen, communiceren

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Zware bedrijfsvoertuigen vrachtwagen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Tijdens de opleiding neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met werkplekleren en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder kan je een overzicht van het studieprogramma van het graduaat zware bedrijfsvoertuigen downloaden.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel kan je de officiële ECTS-fiches van alle vakken raadplegen.

Graduaat voertuigtechnieken.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Auto onderdelen display

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding is gespreid over twee jaar en is opgedeeld in acht periodes van acht weken. Dit is telkens opgedeeld in zeven lesweken, waarna een evaluatieweek volgt.

Tijdens de opleiding zal er ook gedurende 100 dagen aan werkplekleren gedaan worden bij een bedrijf. Zo kan je al werkend in de sector competenties verwerven en de aangeleerde leerstof in de praktijk omzetten. Het werkplekleren start vanaf de derde periode.

vrachtwagen in de vives garage

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

CD
 Quote signs

Ik zit in het graduaat voertuigtechnieken, een opleiding die ik heb gekozen omdat ik altijd iets met auto’s heb gehad. Het draait hier volledig rond auto’s en andere voertuigen. We zitten hier allemaal op dezelfde golflengte.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie zware bedrijfsvoertuigen?
studenten IWT VIVES

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het bachelordiploma autotechnologie behalen. Er is ook een mogelijkheid in een jaar de micro degree marketingmanagement voor de automotive sector te behalen.

student autotechnologie

Aan de slag

Je diploma opent veel deuren. De voertuigsector heeft veel vacatures voor gediplomeerde medewerkers:

 • onderhoudstechnieker
 • voertuigmecanicien
 • diagnosetechnicus
 • werkplaatsverantwoordelijke
 • zelfstandig garagehouder
 • technisch commercieel afgevaardigde
 • receptie/klantenontvangst garage.
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.