Onderhoud en herstel voertuigen met je kennis van mechanica, elektriciteit en elektronica. Je specialiseert je in één specifieke categorie voertuigen.
In de opleiding komen alle technologieën die in voertuigen voorkomen praktijkgericht aan bod. Van de verlichting, over de elektrische- of verbrandingsmotor, tot de elektronische sturingen die alles in goede banen leiden. Maar ook de luchtdrukremmen van een truck of de hydraulica in een graafmachine passeren de revue. Daarnaast is er ook veel aandacht voor veiligheid, milieu, social skills en werkplaatsinrichting.
Alle studenten starten met een gemeenschappelijk eerste jaar waar we jullie voorbereiden op het werkplekleren door jullie aan de hand van onder andere bedrijfsbezoeken een goed beeld te geven van de verschillende sectoren . We doen bedrijfsbezoeken in alle sectoren en in verschillende vakken horen jullie externen en docenten met ervaring in die verschillende sectoren aan het woord. In het tweede jaar kies je uit één van vier afstudeerrichtingen: agrarische en industriële voertuigen, brom- en motorfietsen, personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen en zware bedrijfsvoertuigen. Onder meer het bedrijf waar je in functie van werkplekleren aan de slag gaat, verschilt naargelang jouw afstudeerrichting.
De opleiding voertuigtechnieken vindt plaats in het VIVES Voertuigtechnologiecentrum. Dit nieuwe state-of-the-art opleidingsgebouw van ruim 4000 m² beschikt over de nieuwste apparatuur: een volledige uitrusting zoals in de keuringscentra, hefbruggen, diverse testopstellingen, diagnosetools, common rail injector testbanken, vermogenkamers, een revisie afdeling … kortom alle apparatuur die in een moderne werkplaats aanwezig is en meer. Daarnaast beschikt de opleiding over een uitgebreid en modern wagenpark dat bestaat uit traditionele voertuigen met diesel- of benzinemotoren maar ook uit hybride, elektrische voertuigen en waterstof voertuigen.
Je studie in een oogopslag
Studiegebied
Opleidingstype
Studiewijze
Studieroute
Aantal studiepunten
Startmomenten
Toelatingsvoorwaarden
ECTS-fiches
Onderwijstaal
Brochures
Heb je een vraag?
Hoeveel kost je studie?
Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.
Starten met je studie
Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.
Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan.
kwaliteit
VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.