Student IWT

voertuigtechnieken

Graduaat in de voertuigtechnieken aan VIVES Zuid

Onderhoud en herstel voertuigen met je kennis van mechanica, elektriciteit en elektronica. Je specialiseert je in één specifieke categorie voertuigen.

Waar kan ik dit volgen?
Word voertuigtechnicus
Studenten voertuigtechnologie

In de opleiding komen alle technologieën die in voertuigen voorkomen praktijkgericht aan bod. Van de verlichting, over de elektrische- of verbrandingsmotor, tot de elektronische sturingen die alles in goede banen leiden. Maar ook de luchtdrukremmen van een truck of de hydraulica in een graafmachine passeren de revue. Daarnaast is er ook veel aandacht voor veiligheid, milieu, social skills en werkplaatsinrichting.

Alle studenten starten met een gemeenschappelijk eerste jaar waar we jullie voorbereiden op het werkplekleren door jullie aan de hand van onder andere bedrijfsbezoeken een goed beeld te geven van de verschillende sectoren . We doen bedrijfsbezoeken in alle sectoren en in verschillende vakken horen jullie externen en docenten met ervaring in die verschillende sectoren aan het woord. In het tweede jaar kies je uit één van vier afstudeerrichtingen: agrarische en industriële voertuigen, brom- en motorfietsen, personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen en zware bedrijfsvoertuigen. Onder meer het bedrijf waar je in functie van werkplekleren aan de slag gaat, verschilt naargelang jouw afstudeerrichting.

Garage VIVES

De opleiding voertuigtechnieken vindt plaats in het VIVES Voertuigtechnologiecentrum. Dit nieuwe state-of-the-art opleidingsgebouw van ruim 4000 m² beschikt over de nieuwste apparatuur: een volledige uitrusting zoals in de keuringscentra, hefbruggen, diverse testopstellingen, diagnosetools, common rail injector testbanken, vermogenkamers, een revisie afdeling … kortom alle apparatuur die in een moderne werkplaats aanwezig is en meer. Daarnaast beschikt de opleiding over een uitgebreid en modern wagenpark dat bestaat uit traditionele voertuigen met diesel- of benzinemotoren maar ook uit hybride, elektrische voertuigen en waterstof voertuigen.

Voertuigtechnieken studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

Ontdek het VIVES autotechnologiecentrum

Afstudeerrichtingen van het graduaat in de voertuigtechnieken

Agrarische en industriële voertuigen

Er zijn veel voorbeelden van agrarische en industriële voertuigen. Denk aan bijvoorbeeld landbouwmachines, heftrucks of hoogtewerkers. Bij deze voertuigen is de voertuighydraulica een zeer belangrijk aspect en zal je tijdens het werkplekleren hier ook vaak mee te maken krijgen. Bij een job in deze sector voer je vaak herstellingen uit op verplaatsing, wat voor velen een extra troef is.

Brom- en motorfietsen

Ben je meer te vinden voor brom- en motorfietsen dan ben je bij ons zeker aan het goeie adres. Er worden een twintig tal brommers en motorfietsen in de opleiding ingezet en omdat we jullie willen voorbereiden op de toekomst zijn daar ook een aantal elektrische exemplaren bij. Aangezien deze markt de laatste jaren ook aan het groeien is, zijn er in deze sector ook heel wat interessante jobaanbiedingen.

Personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

De auto’s die vandaag rond rijden hebben heel veel technologie aan boord. Het werken aan auto’s biedt dus de nodige uitdaging en variatie in een job. Tijdens de opleiding bereiden we jullie voor op alle verschillende werkzaamheden waarmee je te maken kan krijgen. Op die manier kan je het hoofd bieden aan zowel mechanische, elektrische, elektronische en softwarematige problemen en installaties.

Zware bedrijfsvoertuigen

In de vrachtwagensector krijg je vaak met andere werkzaamheden te maken dan bij de personenwagens. Een vrachtwagen is nu eenmaal een stuk gereedschap die specifiek naar de noden van het werk die hij moet uitvoeren samengesteld wordt. Zo krijg je vaak te maken met werkzaamheden zoals het plaatsen van opbouw onderdelen, revisies, specifieke sturingen …

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.