sporttechnologie
Bachelor in de zorgtechnologie

sporttechnologie

Bachelor in de zorgtechnologie, keuzetraject sporttechnologie aan VIVES Zuid

Betere sportprestaties en revalidaties: bedenk en ontwikkel oplossingen om de veiligheid en gezondheid van sporters te optimaliseren.

 

Waar kan ik dit volgen?
Sporttechnoloog, de steun en toeverlaat van elke (top)sporter
persoon loopt met mp3-speler en nieuwe sportschoenen

Sporttechnologen bedenken en ontwikkelen technologische innovaties die zowel de prestaties als de veiligheid en gezondheid van sporters optimaliseren.

In deze opleiding, uniek in Vlaanderen, word je zo’n sporttechnoloog. Je leert de juiste vragen te stellen aan sporters, artsen en mensen die revalideren, om zo een technologische oplossing voor hen te bedenken. Je leert dus niet alleen hoe je met technologie topsporters nog meer kan doen presteren, je ondersteunt ook om topsporters weer op niveau te krijgen met revalidatie. Bovendien leer je ook de taal van technologen spreken, zodat zij jouw idee kunnen omzetten in een functionerend toestel of systeem. Je hebt geen voorkennis nodig om aan deze opleiding te beginnen.

studenten die overleggen in de computerklas

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studies.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

 

Vakken en inhoud

Anatomie & fysiologie

Communicatieve vaardigheden

Development en designprocessen

ICT

Elektrotechniek

Onderzoeksvaardigheden

Computernetwerken

Assistieve technologie

Embedded systems

Psychologie

Prototyping

Ergonomie

Health technology assessment

International competences

Emerging Technologies

Future Technologies

Bedrijfsbeheer en -communicatie

Businessmodellen

Sport, games en apps

Voedingsleer

Monitoring in de sport

Inspanningsfysiologie

Sport en pathologie

Gezondheidsbevordering en preventie

EHBO en beweegpathologie

Sport en technologie

Project sporttechnologie

Toegepaste sporttechnologie  data-analyse in de sport

Future of sports

Bachelorproef in sporttechnologie

Personal training

 

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
08.30 u.
Anatomie & fysiologie
Elektrotechniek
Sport en pathologie
 
Sport, Games & Apps
 
09.30 u.
Anatomie & fysiologie
Elektrotechniek
Sport en pathologie
 
Sport, Games & Apps
 
10.30 u.
Anatomie & fysiologie
Elektrotechniek
Sport en pathologie
 
Sport, Games & Apps
 
11.30 u.
Anatomie & fysiologie
Elektrotechniek
   
Sport, Games & Apps
 
12.00 u.
Pauze
13.00 u.
 
Communicatie-vaardigheden
 
Monitoring in de sport
Voedingsleer
 
14.00 u.
 
Communicatie-vaardigheden
 
Monitoring in de sport
Voedingsleer
 
15.00 u.
 
Communicatie-vaardigheden
 
ICT
Voedingsleer
 
16.00 u.
     
ICT
   
17.00 u.
     
ICT
   

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Sporter met VR-bril

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding sporttechnologie bestaat uit zes semesters of dus drie academiejaren. Tijdens deze drie jaren krijg je een lessenpakket aangeboden bestaande uit 180 studiepunten. Wie de opleiding start, krijgt een lessenprogramma dat evenwichtig verdeeld is. Theorie en praktijk volgen elkaar op.

Bovendien wordt elk academiejaar projectwerk voorzien. Tijdens dit projectwerk werk je samen met medestudenten uiteenlopende projecten uit, in opdracht van sportorganisaties, ploegen of professionele atleten. Je werkt mee aan een gezonde samenleving door samen te werken met steden en gemeenten aan vital cities.

studenten die overleggen aan een computer

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Een belangrijk onderdeel binnen de opleiding zijn de stageperiodes. De stageplaatsen kunnen worden aangereikt door de stagecoördinator, maar uiteraard ben je ook zelf vrij om te kiezen welke stage je beoogt. Deze stage vormt een ideale voorbereiding op de job!

Je sluit de opleiding bachelor sporttechnologie in het zesde semester af met een bachelorproef, de kers op de taart. Uiteindelijk presenteer je het resultaat van je bachelorproef aan een jury.

Persoon checkt sportwatch

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kun je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB of schrijf je in via de VDAB-website.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

groep studenten in de ontspanningsruimte

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Nicolas Claeys
 Quote signs

Ik ben geen handige harry, maar dat is voor deze opleiding gelukkig helemaal niet nodig. Je leert hier hoe je via prototyping stap voor stap tot oplossingen kunt komen die mensen daadwerkelijk helpen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie sporttechnologie?
Blije sporters

Verder studeren

Met het diploma zorgtechnologie op zak, kan je tal van vervolgstudies verkort aanvangen:

  • een tweede bachelor binnen industriële wetenschappen en technologie (bijv. ontwerp en productietechnologie of elektronica-ICT) in een verkort traject
  • banaba zorgmanagement
  • master in het management en beleid in de gezondheidszorg, na een schakelprogramma
  • Master of Science in de gezondheidsvoorlichting en -bevordering, na een schakelprogramma
Aan de slag

Aan de slag

Met dit diploma kun je o.a. in technologiebedrijven, begeleidings­ centra voor sporters, en steden en gemeenten terecht.

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.