Unmanned Aircraft Systems droneproject

postgraduaat Unmanned Aircraft Systems

Postgraduaat Unmanned Aircraft Systems aan VIVES Noord

Leer drones besturen, ontwerpen, bouwen en onderhouden. Ontdek hun brede inzetbaarheid in landbouw, beveiliging en evenementen.

Waar kan ik dit volgen?
Volg een postgraduaat Unmanned Aircraft Systems voor een job met toekomst
Unmanned Aircraft systems student in lab

Het postgraduaat Unmanned Aircraft Systems is een sterk praktijkgerichte opleiding waarin de dronewereld zijn geheimen onthult. Na deze opleiding pas je efficiënter deze nieuwe technologie in de bedrijfswerking toe. Je praat met kennis van zaken over drones en de implementatie ervan.

Het gebruik van drones (officieel: Remotely Piloted Aircraft Systems of RPAS) en het aantal toepassingen ervan nemen razendsnel toe. VIVES volgt deze technologie al langer en onderzoekt onder meer in zijn expertisecentrum Dronelab hoe drones voor diverse doelen ingezet kunnen worden.

De inzet van drones is niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. De toepassingen in bijvoorbeeld smart farming, bouw en beveiliging zullen de komende jaren heel sterk toenemen. In deze specialisatie van VIVES, waar ontwerp, bouwen, vliegen, onderhoud, verschillende types operaties, toepassingen en business development samenkomen, leer je alles over deze snelgroeiende industrie.

Unmanned Aircraft Systems studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Ervaren lesgevers uit het werkveld bereiden je hands-on voor om van A tot Z inzetbaar te zijn:

 • De theoretische vliegopleiding is op PPL(A) niveau (Private Pilot Licence) en erkend door EASA-Part FCL zodat je kennis hebt van de meest complexe vliegsituaties voor integratie bemand-onbemand luchtverkeer.
 • Tijdens het praktisch gedeelte dronepiloot wordt je opgeleid volgens het niveau EASA Open en Specific categorie. 
 • Daarnaast krijg je technologische kennis voor het ontwerp, bouwen en onderhouden van fixed wing, single rotary wing, multirotor drones en hybride configuraties.
 • Specialisten uit de industrie maken je in workshops wegwijs hoe drones in de specifieke sectoren zoals smart farming, smart construction, safety & security en evenementen ingezet worden.
 • Je ontwerpt het strategische plan waarmee je binnen jouw bedrijf het verschil maakt.
 • Naast het kunnen vliegen, technologische en operationele kennis, wordt het economische aspect aangeleerd aan de hand van small business projecten.
 • Om de blik te verruimen kan je vrijblijvend mee op bezoek naar internationaal gerenommeerde beurzen.

Na de opleiding kan je gefundeerd vragen beantwoorden zoals:

 • Waar zitten de potentiële toepassingen van drones?
 • Hoeveel investering vergt dat, zowel in tijd als in centen, en zal zich dat voldoende terugbetalen?
 • Wat houdt het managen van een drone project in?
 • Wat zijn de finesses van de beschikbare technologie?
 • Wanneer kan ik zelf vliegen en wanneer is het beter om uit te besteden?
 • Wat kan op operationeel/technisch/juridisch vlak?
 • Hoe blijf ik, ook na deze opleiding, bij in deze snel evoluerende wereld?

 

Wens je in de toekomst te vliegen met een een sportvliegtuig? Dan moet je alleen nog het PPL(A) examen bij DGLV afleggen en de praktijkopleiding volgen bij een vliegclub.

Om een goede interactie te kunnen garanderen, beperken we de plaatsen tot 25 cursisten.

Deze opleiding kan je ook volgen als Bachelor. .

Unmanned Aircraft Systems droneproject

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Het postgraduaat gaat van start bij de aanvang van een nieuw academiejaar. De modulaire opleiding bestaat uit 4 maanden theorie met aansluitende examenperiode (van september tot januari).

De lessen (van september tot januari) vinden telkens plaats van maandag tot en met woensdag tijdens de kantooruren. Daarbij komt nog tijd om te werken aan groepsopdrachten, individuele opdrachten, de voorbereiding van enkele lesdagen. De opleidingsonderdelen gaan vooral door op de VIVES campus Oostende VLOC. Praktijksessies vliegtraining gebeuren op erkende luchtvaartterreinen in West- en Oost-Vlaanderen.

De planning 2022-2023 kan je hier bekijken.

Student Unmanned Drone Systems

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Iedereen met een diploma hoger onderwijs of gelijkwaardig door ervaring, kan inschrijven voor de opleiding:

 • professionele bachelors uit alle studierichtingen
 • academische bachelors of masters uit alle studierichtingen
 • drone-piloten die hun kennis willen uitbreiden en verdiepen
 • lijnpiloten

De opleiding staat open voor zowel pas afgestudeerden, als voor mensen die zich in het kader van hun beroep of in hun vrije tijd willen verdiepen in de drone wereld. 

Campus Oostende VLOC

Wat kost deze opleiding?

De opleidingskost is afhankelijk van het aantal gevolgde modules:

 • Volledig postgraduaat (M1+M2+M3): €2400
 • Module 1 General aviation operations: €1000
 • Module 2 Drone technology & flight training: €1800
 • Module 3 Business project basic: €400

Je kan eventueel de opleiding spreiden over verschillende academiejaren. Neem contact op met de opleidingsverantwoordelijke vermeld op deze pagina.

Dit postgraduaat komt in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof en KMO portefeuille met erkenningsnummer DVO105080. Aanvraag dient wel te gebeuren binnen de 14 dagen na de start van de opleiding.

Student Unmanned Aircraft Systems

Kom ik in aanmerkingen voor vrijstellingen?

Heb je reeds een bedrijfservaring, diploma hoger onderwijs of een vlieglicentie? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen. Neem contact op met de opleidingsverantwoordelijke vermeld op deze pagina.

propellor

Ontvang ik een diploma na afloop van dit postgraduaat?

Deelnemers die het postgraduaat met succes afronden, krijgen een postgraduaat getuigschrift, conform de Codex Hoger Onderwijs, gecodificeerd op 11 oktober 2013. Wie delen van het programma volgt, ontvangt een attest van gevolgde modules. Bij het afronden van de cursus wordt tevens een attest uitgereikt zodat de cursist examens kan afleggen bij de FOD Mobiliteit / Directoraat-generaal Luchtvaart voor PPL en dronelicentie.

TC
 Quote signs

Laatstejaarsstudenten raad ik aan om zéker naar de opendeurdag te komen zodat ze het eens met eigen ogen kunnen zien. Hier zijn alle vliegtuiggerelateerde opleidingen (drones en bemande luchtvaart) aanwezig. Het is een kleine campus wat maakt dat je hier snel een hechte groep vormt.

Lesinhoud
Studenten Unmanned Aircraft Systems

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

De drones die je gebruikt in de vlieglessen, worden ter beschikking gesteld door de opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht 

Vakken en inhoud

Het postgraduaat bevat 3 modules:

Module 1: General aviation operations (8ECTS - 64u)

 • Dit omvat de volledige theorie voor het vliegen op privaat piloot niveau. Deze theorie bereidt u voor op een mogelijke PPL(A) licentie.

Module 2: Drone technology & flight training (15 ECTS - 120u)

 • M2.1 Drone design (24u): ontwerp van fixed wing en rotary wing drones
 • M2.2 Drone maintenance (24u): De technologische opbouw van diverse types drones wordt aan de hand van praktisch onderhoudshandelingen aangeleerd.
 • M2.3 Flight training (32u): Alle cursisten leren indoor en outdoor operationele missies vliegen met kleine trainingsdrones tot grote professionele toestellen. VIVES heeft een vloot van 30 drones.
 • M2.5 Airlaw (16u): het Europees wetgevend kader van OPEN en SPEC category inclusief SORA wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden en handige tools uitgelegd.
 • M2.6 Drone applications (24u): Diverse bedrijven duiden in gastcolleges aan hoe drones worden toegepast in hun sector.

Module 3: Business project basic (4ECTS - 32u)

 • Met een ervaren coach werk je een innovatieve drone toepassing uit rekening houdend met lean startup filosofie

Vrijblijvend kan je mee naar een buitenlandse vakbeurs en bedrijfsbezoek.

 

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Je kan op de ECTS-fiche onder vakken en inhoud, op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.