maaklab

ontwerp- en productietechnologie

ontwerp- en productie-technologie
Bachelor in de ontwerp- en productietechnologie, afstudeerrichting ontwerp- en productietechnologie aan VIVES Zuid

Machines ontwerpen en realiseren, en er daarna producten mee maken. Van technisch ontwerp tot eindproduct: jij overziet heel het productieproces.

Waar kan ik dit volgen?
Ontwerp- en productietechnologie studeren: word ontwerper en constructeur van machines
IWT studenten

Ben je geboeid door productietechnieken, mechanisch ontwerpen onderhoud van geautomatiseerde machines en uitrustingen? Zijn klassieke en nieuwe, opkomende productietechnieken jouw ding?

Wat leer ik in deze opleiding?

Deze opleiding levert gediplomeerde creatieve ontwerpers en constructeurs af die heel gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Je bent niet alleen bezig met het technisch ontwerpen van machines, maar ook met de praktische realisatie ervan. De wereld van de machinebouw en productietechnieken is voortdurend in beweging. Aan jou om die mee te helpen bepalen.

Doorheen de opleiding worden volgende doelstellingen nagestreefd:

 • Het ontwerpen van producten
 • Het vervaardigen en controleren van producten met behulp van conventionele en moderne productietechnologieën
 • Het op een efficiënte manier assembleren van machines, installaties en systemen. Hierbij komen verschillende elementen aan bod mechanische, pneumatische, hydraulische en elektrotechnische aandrijfelementen.
Maaklab

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De opleiding is heel praktijkgericht (50% van je tijd spendeer je aan labo-opdrachten) met een sterke focus op beheersing en optimalisatie van de mechanische ontwerp- en productieprocessen. In het eerste jaar krijg je naast algemene vorming vooral technische bagage zoals vormgeving, materiaalkunde, ontwerpen en engineering. In de labosessies en het projectwerk leer je op een creatieve manier conceptuele producten ontwerpen en maken. Vanaf het tweede jaar maak je kennis met industrieel ontwerpen en geavanceerde maaktechnieken. Je gaat hierbij vooral in op de engineering en productietechnische aspecten van je ontwerp.

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lesrooster

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
08.30 u.
           

Studiemateriaal

Kijk al eens een cursus in:

hypermill

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Als reguliere student volg je deze opleiding in 3 academiejaren. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Wil je het liever wat rustiger aan doen? Is het wat veel ineens?

Ook dan kan je je individueel studieprogramma (ISP) samenstellen en je studie spreiden over meerdere jaren.

Heb je reeds een andere vooropleiding of werkervaring achter de rug, dan stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. Je relevante opgedane kennis of ervaring wordt dan omgezet in vrijstellingen. Voor meer info over het behalen van een tweede bachelor, kan je op onderstaande knop klikken.

Maaklab

Kan ik deze opleiding ook volgen als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 oud jaar zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

 Quote signs

Deze bachelor koppelt het creatieve aan het praktische, meteen ook de reden waarom ik ervoor gekozen heb. Ik heb geleerd om te modelleren op computer, ontdekte softwarepakketten en we hebben hier binnen de opleiding veel productiemogelijkheden. We werken in het Maaklab, een gloednieuw gebouw, waar alle toestellen en materialen up-to-date zijn.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie ontwerp- en productietechnologie?
Verder studeren

Verder studeren

 • bachelor-na-bachelor in de industriële wetenschappen en technologie
 • master in de industriële wetenschappen
 • elektromechanica
 • industrieel ontwerpen
 • kunststofverwerking
aan de slag

Aan de slag

 • industrieel ontwerper
 • CAD-tekenaar
 • productieverantwoordelijke
 • werkplaatsverantwoordelijke
 • werkvoorbereider
 • CAM-programmeur
 • technicus mechanische constructie en productie
 • hoofd onderhoud
 • veiligheidscoördinator
 • kwaliteitsverantwoordelijke
 • aankoopverantwoordelijke
 • technisch commercieel afgevaardigde
 • technisch trainer
 • onderwijs
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.