Onderhoudstechnieken werkveld

onderhoudstechnieken via avondonderwijs

onderhouds-technieken via avondonderwijs
Graduaat elektromechanische systemen, afstudeerrichting onderhoudstechnieken via avondonderwijs aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Leer monteren, sleutelen en meten tijdens avondlessen. Word onderhoudstechnicus met praktijkervaring elektriciteit, elektromechanica en automatisering.

Waar kan ik dit volgen?
Hou je van monteren, sleutelen, schakelen en meten? Studeer onderhoudstechnieken!
Onderhoudstechnieken student praktijkoefening

VIVES levert een officieel graduaatsdiploma elektromechanische systemen af in de afstudeerrichting onderhoudstechnieken via avondonderwijs af. Je diploma opent vele deuren: heel wat sectoren hebben veel vacatures voor gediplomeerde onderhoudstechnici. Behalve in de mechanicasector, komen veel van onze studenten terecht in de branches van voeding, chemie, petrochemie en bouw.

De opleiding leert je op uitvoerend niveau met een grote mate van zelfstandigheid werken. In een latere fase kan je ook beleidsfuncties en controlefuncties uitvoeren. Onderhoudstechnicus is een boeiende job, waar je steeds nieuwe uitdagingen krijgt.

Deze opleiding in avondonderwijs is volledig modulair. De opleiding bestaat uit een aantal deelgebieden met verschillende modules. Door deze modulaire structuur kan je zelf heel flexibel jouw traject vastleggen.

De afstudeerrichting onderhoudstechnieken wordt ook in dagonderwijs aangeboden.

Wat leer ik in deze opleiding?

Je studieprogramma bestaat uit drie praktijkgerichte pijlers: onderhoud, elektriciteit en mechanica. Bij de start zijn enkele ondersteunende modules. Op het einde van het traject krijg je meer en meer modules die de pijlers integreren. Je past je kennis op het einde van je opleiding toe in een afstudeerproject.

Door de vele labomodules en de modules werkplek is de opleiding heel praktijkgericht en staat ze dicht bij de realiteit op de werkvloer. De theorie wordt pas aangewend als die noodzakelijk is om opdrachten te begrijpen en uit te voeren. Specifieke voorkennis is niet vereist. Je moet wel beschikken over een voldoende dosis goesting in techniek.

Onderhoudstechnieken werkveld

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Deze opleiding maakt gebruik van werkplekleren. Concreet houdt dit in dat je één derde van je tijd doorbrengt op de werkvloer. Via lessen op campus leer je theorie omzetten in praktijk. 

Ontdek je vakken via de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. De lessen vinden plaats op dinsdag- en donderdagavond (18u00 - 21u30) en op zaterdagochtend (8u30-12u00)

Hier vind je de praktische organisatie van het academiejaar 2021-2022

fase 1         dinsdag            donderdag           zaterdag
kwartaal 1   basis elektrotechniek   wiskunde 1   onderhoudstechnieken 1
kwartaal 2   elektrotechniek 1   wiskunde 2   elektrotechnisch tekenen
kwartaal 3   human skills 1   toegepaste mechanica   basis mechanica
kwartaal 4   werkplek 1: driefasige systemen   mechanisch tekenen   voortgangstoets 1
fase 2   dinsdag   donderdag   zaterdag
kwartaal 1   basis elektrotechniek   onderhoudstechnieken 2   lab verbindingstechnieken
kwartaal 2   elektrotechniek 1   werkplek 2 mechanica 1   elektrotechnisch tekenen
kwartaal 3   voortgangstoets 1   werkplek 3 mechanica 2   automatisering 1
kwartaal 4   werkplek 1 driefasige systemen   werkplek 4 mechanica 3   automatisering 2
fase 3   dinsdag   donderdag   zaterdag
kwartaal 1   werkplek 5 : automatisering 3        
kwartaal 2   werkplek 5: automatisering3   onderhoudstechnieken 3    
kwartaal 3   projectwerk   werkplek 6 integratie    
kwartaal 4   projectwerk   werkplek 6 integratie   voortgangstoets 2

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Onderhoudstechnieken werkveld

Hoelang doe ik over deze studie?

In avondonderwijs worden de 120 studiepunten gespreid over 3 jaar.  De lessen vinden plaats op twee avonden en op zaterdagvoormiddag. Je volgt lessen in zes semesters waarin alle aspecten van de elektromechanica aan bod komen. Bij de meeste opleidingsonderdelen ligt het accent op praktijkgerichte problemen oplossen.

Er wordt meestal gewerkt met permanente evaluatie, waardoor er kort op de bal gespeeld wordt. Na ieder semester worden, indien nodig een herexamen georganiseerd.

Onderhoudstechnieken campus Kortrijk

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Tijdens de opleiding neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. De lessen worden afgewisseld met zo veel mogelijk praktische toepassingen.

De opleiding is volledig modulair. Ze bestaat uit een aantal deelgebieden met verschillende modules. Een module is het kleinste deel van een opleiding dat leidt tot certificering. Door deze modulaire structuur kan je zelf heel flexibel jouw traject vastleggen. Er zijn slechts een aantal modules die je in lijn moet volgen. De andere zijn vrij te kiezen.

Via duaal leren kan je bepaalde competenties behalen bij jouw werkgever of tijdens een aantal sessies. Bijvoorbeeld werkplekleren 5 betekent accent op automatisering op een werkplaats. Is dit in jouw job niet realiseerbaar dan bieden wij je een praktisch alternatief. 

Je kan voor deze opleiding Vlaams Opleidingsverlof (VOV), bekend als educatief verlof, aanvragen.

AVDV
 Quote signs

Vooral het werkplekleren sprak me aan: door één derde van de tijd op de werkvloer te staan, leer je op een heel hands-on manier de praktische kant van technologie en systemen kennen en toepassen. Bovendien staat het feit dat je al twee jaar in een bedrijf hebt gewerkt heel mooi op je cv.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie ONDERHOUDSTECHNIEKEN VIA AVONDONDERWIJS?
Onderhoudstechnieken campus Kortrijk

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het diploma bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting elektromechanica of afstudeerrichting automatisering behalen. Dit is dan wel een dagopleiding.

Onderhoudstechnieken werkveld

Aan de slag

Meerdere sectoren hebben een heleboel openstaande vacatures voor gediplomeerde medewerkers. Je kan naast de mechanicasector ook terecht in de voeding, chemie, petrochemie, bouw enz.

  • Een job als technicus in onderhoud en installatie
  • Zelfstandig onderhoudstechnicus
  • Verantwoordelijke van een onderhoudsteam
  • Installateur en in bedrijf nemen van diverse installaties
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.