Onderhoudstechnieken werkveld

onderhoudstechnieken

onderhouds-technieken
Graduaat elektromechanische systemen, afstudeerrichting onderhoudstechnieken aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Word onderhoudstechnicus met praktijkkennis elektromechanica, elektriciteit en automatisering. Je leert monteren, sleutelen, schakelen en meten.

een mooie toekomst tegemoet als onderhoudstechnicus
Onderhoudstechnieken student praktijkoefening

VIVES levert een officieel graduaatsdiploma elektromechanische systemen af in de afstudeerrichting onderhoudstechnieken af in dagonderwijs in Brugge en Kortrijk.

Je diploma opent vele deuren: heel wat sectoren hebben veel vacatures voor gediplomeerde onderhoudstechnici. Behalve in de mechanicasector, komen veel van onze studenten terecht in de branches van voeding, chemie, petrochemie en bouw. De opleiding leert je op uitvoerend niveau met een grote mate van zelfstandigheid werken. In een latere fase kan je ook beleidsfuncties en controlefuncties uitvoeren. Onderhoudstechnicus is een boeiende job, waar je steeds nieuwe uitdagingen krijgt.

Deze opleiding in dagonderwijs is volledig modulair. De opleiding bestaat uit een aantal deelgebieden met verschillende modules. Door deze modulaire structuur kan je zelf heel flexibel jouw traject vastleggen. De afstudeerrichting onderhoudstechnieken wordt ook in avondonderwijs in Kortrijk aangeboden.

Wat leer ik in deze opleiding?

Je studieprogramma bestaat uit drie praktijkgerichte pijlers: onderhoud, elektriciteit en mechanica. Bij de start zijn enkele ondersteunende modules. Op het einde van het traject krijg je meer en meer modules die de pijlers integreren. Je past je kennis op het einde van je opleiding toe in een afstudeerproject. Door de vele labomodules en het werkplekleren is de opleiding heel praktijkgericht en staat ze dicht bij de realiteit op de werkvloer. De theorie wordt pas aangewend als die noodzakelijk is om opdrachten te begrijpen en uit te voeren. Voorkennis is niet vereist.

onderhoudstechnieker

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het dagtraject wordt minstens een derde van je studietijd besteed aan werkplekleren. Je kiest zelf een werkgever. Jullie gaan samen in zee, dus het moet langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding.

planning_jaar1_EM.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

mechanisme

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De dagopleiding (in Brugge en Kortrijk) bestaat uit 120 studiepunten gespreid over twee jaar. Je volgt lessen in vier blokken (kwartalen) van acht weken: zeven lesweken gevolgd door een evaluatieweek. Elk kwartaal werkt rond een bepaald thema. In die acht weken worden er afwisselend opleidingsonderdelen uit de elektromechanica aangeboden. Bij de meeste oplei- dingsonderdelen ligt het accent op praktijkgericht problemen oplossen. Er wordt veel gewerkt met permanente evaluatie.

Eén derde van de opleiding is gericht op het bouwen van de praktische skills onder de noemer werkplekleren. Deze praktische component wordt in een bedrijf georganiseerd. Op het einde van de opleiding volgt een praktijkproject binnen- een bedrijf.

Via werkplekleren komen de competenties in het bedrijf aan bod wanneer je ze op de werkvloer uitvoert. Kunnen bepaalde competenties net behaald worden in het bedrijf, dan wordt dit via projecten aangeboden.

Onderhoudstechnieken campus Brugge Xaverianenstraat

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

AVDV
 Quote signs

Vooral het werkplekleren sprak me aan: door één derde van de tijd op de werkvloer te staan, leer je op een heel hands-on manier de praktische kant van technologie en systemen kennen en toepassen. Bovendien staat het feit dat je al twee jaar in een bedrijf hebt gewerkt heel mooi op je cv.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie ONDERHOUDSTECHNIEKEN?
Onderhoudstechnieken campus Brugge Xaverianenstraat

Verder studeren

Wil je verder studeren, dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het diploma bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting elektromechanica of afstudeerrichting automatisering behalen.

Onderhoudstechnieken student

Aan de slag

Meerdere sectoren hebben een heleboel openstaande vacatures voor gediplomeerde medewerkers. Je kan naast de mechanicasector ook terecht in sectoren zoals de voeding, chemie, petrochemie en de bouw.

  • Een job als technicus in onderhoud en installatie.
  • Zelfstandig onderhoudstechnicus
  • Verantwoordelijke van een onderhoudsteam.
  • Installateur en in bedrijf nemen van diverse installaties.
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.