Klimatisatie technieken

klimatisatiesystemen

klimatisatie-systemen
Graduaat HVAC-technieken, afstudeerrichting klimatisatiesystemen aan VIVES Noord

Installeer en onderhoud HVAC-systemen met laag energieverbruik om milieu zo min mogelijk te belasten. Focus op verwarming, koeltechniek en ventilatie.

Waar kan ik dit volgen?
Studeer HVAC-systemen en word technicus in de verwarmings- en koeltechniek, luchtbehandeling en hernieuwbare energie
Koeltechnieken

Warmtetechnieken, koeltechnieken, luchtbehandeling en hernieuwbare energie zijn specifiek voor deze afstudeerrichting klimatisatiesystemen van het graduaat HVAC-systemen.

Je volgt lessen in vier blokken van acht weken. In die acht weken krijg je afwisselend leerstof uit basismodules, elektrotechniek, koeling, verwarming en hernieuwbare energie. Na elk blok volgt een evaluatie. Je krijgt dus snel feedback over de geleverde prestaties. Je loopt ook stage waardoor je concrete werkervaring opdoet.

Je kan gerust instappen zonder specifieke voorkennis of indien je al aan het werk bent in de sector en een diploma wenst te behalen. We bieden de opleiding aan in dagonderwijs in Kortrijk.

Wat leer ik in deze opleiding?

Je volgt lessen in vier blokken (kwartalen) van acht weken: zeven lesweken gevolgd door een evaluatieweek. Elk kwartaal werkt rond een bepaald thema. In die zeven weken krijg je afwisselend leerstof uit de basismodules verwarming, koeling, elektrotechniek, hernieuwbare energie en installatietechnieken. Na elk blok volgt een evaluatie. Je krijgt dus veel feedback. Eén derde van de opleiding wordt gegeven door middel van werkplekleren waardoor je veel ervaring opdoet. Op het einde van het tweede jaar volgt een praktijkproject binnen je werkplekbedrijf.

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

techniekster leest druk af

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

Klimatisatiesystemen koeltechnieken

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Jazeker, dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

HM
 Quote signs

Ik heb vooral voor deze opleiding gekozen omdat er veel toekomst zit in HVAC. Woningen moeten steeds beter geventileerd worden, de verwarming moet efficiënter, dat kan je niet zomaar aan computers overlaten. Let wel, je mag een HVAC-technicus zeker niet verwarren met een loodgieter. Het fijne aan deze opleiding is de praktijkgerichtheid en de vele labo’s.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie klimatisatiesystemen?
Verder studeren

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het diploma bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting klimatisering behalen. Of je kan kiezen voor het extra diploma onderhoudstechnnieken van het graduaat elektromechanische systemen in één bijkomend jaar.

aan de slag

Aan de slag

Met het diploma heb je verschillende toekomstmogelijkheden:

  • zelfstandig montage-, service- en onderhoudstechnicus
  • koeltechnicus
  • installateur centrale verwarming
  • installateur airconditioning, ventilatie en luchtbehandelingskasten
  • installateur hernieuwbare energie
  • technisch commercieel afgevaardigde
  • verkoper-inkoper verwarmings- en koelinstallatiecomponenten
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.