Internet of Things werkveld

Internet of Things

Graduaat in het Internet of Things aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Leer hoe slimme toestellen (smart devices) werken en met elkaar in verbinding staan om ze te kunnen installeren en onderhouden.

Bezoek de opleiding
Kom langs op de infodagen

Internet of things studeren: leer alles over sensoren, data, microcontrollers, de cloud en netwerken

Student aan het werk met computerchips

Tijdens de graduaatsopleiding Internet of Things word je ondergedompeld in de wereld van sensoren, data, microcontrollers of PLC’s, de cloud en netwerken.

Enkele voorbeelden van toepassingen binnen de wereld van Internet of Things:

  • een woning die zich via sensoren en interactie met de agenda’s van elk gezinslid autonoom aanpast aan de aanwezigheid en gewoontes van het gezin. Tegelijkertijd heeft elk gezinslid de mogelijkheid om de controle van de woning over te nemen via de smartphone;
  • machines die zelf aangeven wanneer een onderhoud nodig is terwijl de productieleider de volledige productielijn kan volgen via analyses die gebeuren op de talrijke data die deze machines genereren;
  • de flow van het verkeer verbeteren door analyse van sensoren en camera’s terwijl diezelfde data gebruikt wordt voor publieke beveiliging;
  • via lichaamssensoren een aandoening monitoren en indien nodig automatisch medicatie toedienen.

Interesse in hoe deze zaken werken? Dan is de opleiding graduaat in het Internet of Things echt iets voor jou! Voorkennis is niet noodzakelijk, want we leren jou stap voor stap de nodige skills aan. Met een gezonde portie interesse van jouw kant en de passie van de docenten leiden we je graag op tot de IoT-Technicus van de toekomst.

Wat leer ik in deze opleiding?

Tijdens de eerste fase leer je allerhande basis Internet of Thingsskills zoals elektriciteit/elektronica, programmeren, webdesign en netwerken. We willen dat je zo snel mogelijk klaar bent om een Internet of Thingsbeleving te ervaren. Tijdens de tweede fase groei je uit tot een echte Internet of Thingstechnicus. Je leert complete Internet of Thingssystemen te bouwen terwijl er ook aandacht is voor privacy en security bij het verwerken van de talrijke data.

Een derde van jouw opleiding vindt plaats op een werkplek, je leert er Internet of Thingsvaardigheden rechtstreeks van de professionals. Maak je een goede indruk, dan ligt er mogelijks wel een arbeidscontract voor je klaar als je afstudeert. Je sluit de opleiding af met een praktijkproject waarmee je je weet te ontplooien tot een echte Internet of Thingstechnicus.

De verbondenheid van onze leefwereld evolueert aan een razendsnel tempo. Alles is geconnecteerd met elkaar. Zo kan een woning zich via sensoren aanpassen aan de aanwezigheid en de gewoonten van zijn bewoners en kan je met je gsm de controle van de woning overnemen. Ook machines kunnen zelf aangeven wanneer ze onderhoud nodig hebben en productie-ingenieurs zijn in staat om het productieproces te optimaliseren op basis van de data die de machines zelf verzamelen. Ook in het verkeer zijn er Internet of Thingstoepassingen (vaak afgekort tot IoT) om files te vermijden terwijl diezelfde data gebruikt kunnen worden voor de publieke veiligheid. Als deze ontwikkelingen je boeien, dan is het graduaat Internet of Things wellicht een geknipte opleiding voor jou. Met deze opleiding kan je zo aan de slag.

Studenten stellen een PC samen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Tijdens het eerste jaar leer je allerhande basis IoT-skills zoals elektriciteit/elektronica, programmeren, webdesign en netwerken. We willen dat je zo snel mogelijk klaar bent om een IoT-beleving te ervaren. Tijdens het tweede jaar groei je uit tot een echte IoT-Technicus. Je leert complete IoT-systemen bouwen terwijl er ook aandacht is voor privacy en security bij het verwerken van de talrijke data. Je krijgt les in kleine groepen. Daarnaast zijn er ook veel labs en projecten zodat je bijna altijd op een actieve manier bezig bent.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Lessentabel

Hieronder kan je een overzicht van het studieprogramma van het graduaat Internet of Things downloaden.

Lessentabel

Klik hier (Kortrijk of Brugge) voor een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Programma IoT 2021-2022.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

code

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. De lessen worden gegeven in kwartalen van zeven weken onmiddellijk gevolgd door één evaluatieweek. Elk kwartaal handelt rond een bepaald thema en door de snelle feedback hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken.

Je krijgt les in kleine klasgroepen zodat een persoonlijke aanpak met oog voor de noden van de student mogelijk is. Een individueel studietraject is steeds mogelijk waarmee we proberen tegemoet te komen aan jou noden en mogelijkheden.

Verbonden huisapparaten

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Je kan als werkzoekende genieten van de samenwerking tussen de VDAB en VIVES en deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Uiteraard moet je eveneens aan de voorheen vermelde toelatingsvoorwaarden voldoen.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

plug in

Kan ik als bedrijf werkplek zijn voor een van jullie studenten?

Lees op onze aanvraagformulier voor werkplekbedrijven meer over de organisatie van het werkplekleren in ons studiegebied. Je kan er tevens een werkplekvacature uploaden voor onze studenten. Download hier het beroepsprofiel van een IoT-technicus:

Beroepsprofiel IoT-technicus v2020.pdf

ADW
 Quote signs

Ik studeer Internet of Things omdat computers mij altijd hebben geïnteresseerd. Bedoeling is om als zelfstandig IT’er aan de slag te gaan. Tenzij ik eerst nog voor de bachelor ga, die ik na dit graduaat in anderhalf jaar kan doen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie INTERNET OF THINGS?

Verder studeren

Verder studeren

Wil je nog verder studeren, dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het diploma bachelor in de elektronica-ICT, optie ICT behalen. Je kan ook een andere graduaatsopleiding volgen zoals: graduaat programmeren of graduaat systeem- en netwerkbeheer.

aan de slag

Aan de slag

Een Internet of Things-technicus kan in verschillende takken van de maatschappij aan de slag zoals IOT@HOME, IOT@INDUSTRY, IOT@CITY of IOT@HEALTH.

Je kan talrijke jobs uitvoeren:

  • IoT-technicus: installatie en onderhoud van IOT-systemen
  • Commercial of Technical Support Engineer
  • Hardware-technicus of programmeur Embedded Systems
  • IoT-technicus Domotica
  • Cloud security-technicus of netwerkbeheerder
  • Webdesigner of webmaster

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.