Student ICT
Bachelor in de elektronica-ICT

ICT via afstandsonderwijs

ICT via afstands-onderwijs
Bachelor in de elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Ontwikkel, ontwerp en programmeer smart technology, computernetwerken en (embedded) systemen. Theorie leer je op je eentje, praktijk op de campus.

ICT studeren: leer alles over het ontwerpen, programmeren en beheren van systemen, computernetwerken en websites
Groep studenten ICT

ICT speelt een cruciale rol in elk bedrijf en elke organisatie. ICT vergemakkelijkt ons professioneel leven en werken, maar tegelijkertijd lijkt het allemaal ook zeer complex. Bovendien volgen de technologische en digitale ontwikkelingen (zoals cloud-based toepassingen, artificial intelligence, Internet of Things en virtual en augmented reality) elkaar in een pijlsnel tempo op.

Deze topopleiding in Vlaanderen brengt je in contact met alle aspecten van de ICT-wereld vandaag én morgen. We leiden je op tot een felbegeerde ICT-manager en ICT-projectleider die veelzijdig kan worden ingezet in tal van bedrijven en organisaties met een van de meest waardevolle diploma's die je momenteel in handen kan hebben.

ICT op afstand studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Na een gemeenschappelijke basisopleiding waar een brede basis wordt gelegd kies je voor een specialisatie. Kies je de afstudeerrichting ICT, dan verdiep je tijdens je studies de kennis in computersystemen, The Intenet of Things, netwerkbeheer, Embedded Artificial Intelligence, App & Cloud Development. Maak je de keuze voor elektronica, breiden we je basiskennis uit met bijvoorbeeld micro processorsystemen, randapparatuur, automatiseringsprocessen en telecommunicatie. Je bent zeker van een goedbetaalde job!

Student ICT

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Je studieprogramma is een traject op jouw maat. De duur van de opleiding verschilt van student tot student. Dit is grotendeels afhankelijk van de tijd die jij kan spenderen om met je studie bezig te zijn.

Het is daarnaast mogelijk dat je op basis van eerder verworven kwalificaties (zoals diploma's en attesten) of bepaalde werkervaring in aanmerking komt voor vrijstellingen en dus bepaalde opleidingsonderdelen (vakken) niet meer hoeft af te leggen.

Wie al in het bezit is van een diploma binnen het studiegebied kan via een verkort traject een bijkomend bachelordiploma behalen.

ICT server

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

VIVES biedt je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig bachelordiploma op afstand te behalen. De theorie verwerk je op zelfstandige basis van thuis uit, hiervoor hoef je dus niet naar de campus te komen.

Het studiemateriaal is zo ontworpen dat je het zelfstandig kan doornemen en verwerken. De studiewijzer is daarbij je centrale infodocument per opleidingsonderdeel: hierin staan je leerdoelen (wat er van je verwacht wordt), praktische informatie en de manier waarop je geëvalueerd zal worden. Handboeken en syllabi kunnen worden aangekocht via onze webshop. Naast de handboeken en syllabi is er ook ons digitaal leerplatform Toledo met aanvullend studiemateriaal zoals oefeningen, filmpjes ter verheldering van de cursusinhoud en discussiefora waar je met vragen terecht kan.

Zelfstudie wil niet zeggen dat je er alleen voor staat, er zijn heel wat mogelijkheden tot begeleiding. Vragen stellen en contact is mogelijk met docenten via mail en skype.Door de or ganisatie van een aantal specifieke practica wordt de student in de eerste fase een halve dag per week op de campus verwacht. Vanaf fase 2 zal dit uitgebreid worden tot 2 halve dagen.

Wil je ons advies bij het samenstellen van je traject of heb je specifieke vragen rond studieplanning en studeren, dan kan je uiteraard ook bij het team afstandsonderwijs terecht.

Studenten ICT

Hoe verloopt mijn stage?

Het spreekt voor zich dat stage een belangrijk leer- en vormingsmoment is in de opleiding. De stage beslaat 40 dagen. De invulling ervan is evenwel verschillend in elke afstudeerrichting.

Onder welbepaalde voorwaarden kan je ook je stage (volledig of gedeeltelijk) op je eigen bedrijf afwerken. Indien je reeds over voldoende specifieke werkervaring beschikt, is het bovendien mogelijk dat de stageperiode wordt ingekort. De stage kan aangevat worden van zodra je 150 studiepunten (van de 180) hebt verworven.

Student ICT

Waar en wanneer leg ik examens af?

Elk opleidingsonderdeel wordt uiteraard geëvalueerd. Hoe dit gebeurt (schriftelijk, mondeling of met een opdracht), wordt duidelijk omschreven in de studiewijzer – een soort van handleiding – bij het opleidingsonderdeel zelf.

We vinden het belangrijk dat studenten die op afstand studeren ook op een flexibele manier examen kunnen afleggen. Voor elk opleidingsonderdeel zijn er per academiejaar minstens drie (en voor heel wat opleidingsonderdelen meer dan drie) examenmomenten. Examens vinden (met uitzondering van een aantal opleidingsonderdelen) plaats in het examencentrum. Je kan je registreren voor een examen tot uiterlijk vijf kalenderdagen voor het examenmoment. De locatie (gebouw + lokaal) en het tijdstip worden per vak steeds duidelijk gecommuniceerd. Lukt het je niet om voor een bepaald examen tot in Kortrijk te komen, dan kan je het examen doorgaans ook op afstand afleggen.

computerchips

Wanneer kan ik starten met deze opleiding?

Dat kan vanaf de derde week van september! je kan ervoor kiezen om slechts met een beperkt aantal opleidingsonderdelen te starten, want je kan immers tot eind mei opleidingsonderdelen bij opnemen. Ideaal om je studies volledig af te stemmen op jouw situatie. Op onze inschrijvingspagina leggen we je uit hoe je je kan inschrijven voor deze opleiding.

Om in Vlaanderen te kunnen starten aan een opleiding in het hoger onderwijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen in verband met diploma, taal en leerkrediet. Raadpleeg hiervoor de inschrijvingsvoorwaarden voor een professionele bacheloropleiding. Om te starten met een opleiding op afstand hoef je geen werkstudent te zijn.

CP
 Quote signs

Ik koos voor de bachelor elektronica, omdat die materie mij altijd al geboeid heeft. De opleiding is me heel goed is bevallen, vooral omdat die heel praktijkgericht is. Bovendien zaten we in een nieuwe campus en is het materiaal waarmee we werken heel eigentijds.

Lesinhoud
studenten ICT

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en praktijk

In het eerste jaar krijg je een brede technische basis, waarin alle aspecten van de elektromechanica aan bod komen. Je krijgt een mix van 50% theorie en 50% praktijk onder de vorm van labs, oefensessies, practica, stage en projectwerk. Hierdoor kan je vanuit elke vooropleiding aan deze opleiding starten. Vanaf het tweede jaar ga je voor de afstudeerrichting elektromechanica, waarbij product – en machineontwerp voor jou het belangrijkst worden. Na het eerste semester van het derde jaar ben je klaar voor je stage en bachelorproef.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video). Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie ICT?
student

Verder studeren

Wil je na het behalen van je bachelordiploma verder studeren en in twee academiejaren een masterdiploma behalen, dan kan dit via een schakelprogramma. Zo kan een bachelor in de afstudeerrichting elektronica, het schakelprogramma naar Master in de Elektrotechniek of naar Master in de Elektronica – ICT volgen. Dit laatste schakelprogramma kan ook gevolgd worden door een bachelor in de afstudeerrichting ICT. Raadpleeg ook www.associatie.kuleuven.be/opleidingen voor alle bachelors, masters, BanaBa’s (bachelor- na-bachelor) en ManaMa’s (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

Student met laptop

Aan de slag

Met een brede achtergrond is het voor de bachelor in de elektronica-ICT geen probleem om te voldoen aan de dringende nood in het werkveld van degelijk opgeleide ICT'ers. Naast een job als ontwerper, behoren leidinggevende en coördinerende taken tot de mogelijkheden van een professionele bachelor.

Een brede waaier van knelpuntberoepen ligt dus voor je open:

  • netwerk- en systeemontwerper
  • programmeur van embedded systemen
  • technisch-commerciële functie
  • servicemedewerker
  • trainer
  • misschien start je wel een eigen bedrijf!

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.