ICT server
Bachelor in de elektronica-ICT

ICT

Bachelor in de elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Computernetwerken beheren, (embedded) systemen programmeren, websites ontwikkelen en basiskennis slimme technologie: alles wat IT’ers nodig hebben.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

leer alles over het ontwerpen, programmeren en beheren van systemen, computernetwerken en websites
Student ICT

ICT speelt een cruciale rol in elk bedrijf en elke organisatie. ICT vergemakkelijkt ons professioneel leven en werken, maar tegelijkertijd lijkt het allemaal ook zeer complex. Bovendien volgen de technologische en digitale ontwikkelingen (denk maar aan cloud-based toepassingen, artificial intelligence, Internet of Things, virtual en augmented reality…) elkaar in een pijlsnel tempo op.

Deze topopleiding in Vlaanderen brengt je in contact met alle aspecten van de ICT-wereld vandaag én morgen. We leiden je op tot een felbegeerde ICT-manager en ICT-projectleider die veelzijdig kan worden ingezet in tal van bedrijven en organisaties met een van de meest waardevolle diploma's die je momenteel in handen kan hebben.

Wat leer ik in deze opleiding?

Opteer je voor de afstudeerrichting ICT, dan kan je computersystemen en netwerken beheren en onderhouden. Je voelt je thuis in een grafische omgeving, doet aan databeheer en programmeert vlot in moderne computertalen. Naast een gedegen opleiding in de basiselektronica komen vooral vakken aan bod over webtechnologie, besturingssystemen en netwerkbeheer.

student richt laser

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Wil je een stukje cursus inkijken?

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het eerste jaar krijg je een brede technische basis, waarin alle aspecten van de elektromechanica aan bod komen. Je krijgt een mix van 50% theorie en 50% praktijk onder de vorm van labs, oefensessies, practica, stage en projectwerk. Hierdoor kan je vanuit elke vooropleiding aan deze opleiding starten. Vanaf het tweede jaar ga je voor de afstudeerrichting elektromechanica, waarbij product – en machineontwerp voor jou het belangrijkst worden. Na het eerste semester van het derde jaar ben je klaar voor je stage en bachelorproef.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabelmet een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op de ECTS-fiche op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Lessentabel Kortrijk

Lessentabel Brugge

Studiemateriaal

Wil je een stukje cursus inkijken?

Studenten electronica-ICT

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Studenten ICT

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 oud jaar zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolg. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Landkaart

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Kortrijk of Brugge

Vives Kortrijk

Kortrijk

Deze opleiding beoogt een technisch-praktische studierichting te zijn, theoretisch-technisch wetenschappelijk onderbouwd. De theorielessen zijn afgestemd op praktische toepassingen. De helft van de lestijden zijn labo's en oefeningen. Er wordt vertrokken van toegepaste wiskunde, toegepaste wetenschappen, elektrotechniek, digitale en analoge elektronica, informatica, meettechniek en programmeren. Ook het tekenen van elektronische schakelingen en printontwerpen wordt aangeleerd.

In de afstudeerrichting ICT loopt, de microcontroller en software design, als rode draad doorheen de opleiding. De studenten houden zich eveneens bezig met de studie, het ontwerp, het gebruik en de realisatie van netwerkapparatuur en -servers, met webtechnologie en draadloze communicatie. De verschillende besturingssystemen en de hardware van de moderne computer worden uitgediept, evenals de werking en de sturing van lokale en wereldwijde netwerken. Op het programma staan o.a. datacommunicatie, webtechnologie en –design, microcontrollers en embedded systemen. Automatisering, PLC, bussystemen en visualisatietechnieken komen eveneens aan bod.

Iedere theoretische cursus is gekoppeld met een praktisch labo. Studenten werken in het labo in kleine groepen. Projectwerk en afstudeerwerk (bachelorproef) zijn belangrijke onderwijsdoelstellingen waarbij de student kan inspelen op de moderne hedendaagse technologiën die zeer belangrijk zijn in het competentiegericht hoger onderwijs.

Vives Brugge

Vives Brugge Station

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Om je optimaal voor te bereiden op een job in de meest diverse omgevingen ziet onze opleiding er als volgt uit:

1ste jaar: “een stevige basis”
In het eerste jaar moet je nog geen keuze maken tussen de afstudeerrichting elektronica of ICT. Je krijgt een aantal technische vakken uit beide disciplines, aangevuld met een paar basisvakken:

  • ICT-vakken: introduction to programming, web essentials, communicatietechnologie, databases, object oriented programming, microcontrollers, 'introduction to networks'
  • elektronica-vakken: elektronica, elektriciteit, digitale technologie
  • basisvakken: toegepaste wiskunde, International Mobility 1 en project week 1.0

'Introduction to networks' is het eerste deel van de CCNA-opleiding van Cisco (CCNA: Cisco Certified Network Associate). Switching, Routing, and Wireless Essentials, Enterprise Networking, Security, and Automation en DevNet worden in het lesprogramma van het tweede en het derde jaar van de ICT-afstudeerrichting aangeboden.

Op die manier kan je op het einde van dat jaar een gefundeerde keuze maken tussen ICT of elektronica.

2de jaar: “een technologiebad”
Hier ligt de kern van de technische opleiding en neemt het onderscheid tussen beide afstudeerrichtingen toe. In de ICT-afstudeerrichting komen o.a. webscripting, computertechnologie, IoT Devices, linux essentials, algoritmen, AI Fundamentals en IoT Apps aan bod.
Samen met elektronica-studenten werk je een project uit in project week 2.0, waarin beide disciplines aan bod komen.

In de tweede opleidingsfase kan gekozen worden voor het keuzetraject ICT, waarbij je jezelf verder specialiseert in netwerken en besturingssystemen (Windows system management) of het keuzetraject Artificiële Intelligentie om meer expertise te verwerven in het programmeren van AI-systemen (AI Programming).

3de jaar: “zelfstandig werk”
Het eerste semester van dat jaar omvat enkele gemeenschappelijke vakken zoals Embedded OS, Web Apps, Mobile Apps en projectwerk. Verdere specialisatie wordt mogelijk via het keuzetraject, dat verder bouwt op het gekozen keuzetraject in de tweede opleidingsfase. Het keuzetraject ICT helpt je verder te specialiseren in ICT (IoT Security en DevNet) of in Artificiële Intelligentie (Deep learning en AI Egde).

Daarna verwachten we dat je in het tweede semester je opgedane kennis kan toepassen in stage en bachelorproef. Gedurende 16 weken werk je in een bedrijf en bewijs je dat je op een zelfstandige manier een project kan realiseren. Deze periode is voor veel bedrijven en studenten een mogelijkheid om elkaar te leren kennen en resulteert nogal eens in een blijvende tewerkstelling na het afstuderen.

Wil je wat internationale ervaring opdoen, dan kan dit ook. Je realiseert je bachelorproef dan in het buitenland, al of niet in het kader van een Erasmus-uitwisseling.

KD
 Quote signs

Deze opleiding draait vooral rond elektronica en de softwarelaag die daarop ligt. In het eerste jaar programmeren we heel dicht bij de hardware, nu zijn we al twee jaar bezig met Object Oriented Programming. Ook webontwerp maakt deel uit van deze opleiding. Je kan zelfs Augmented Reality als keuzevak volgen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie ICT?
Verder studeren

Verder studeren

Wil je na het behalen van je bachelordiploma verder studeren en in twee academiejaren een masterdiploma behalen, dan kan dit via een schakelprogramma. Zo kan een bachelor in de afstudeerrichting elektronica, het schakelprogramma naar Master in de Elektrotechniek of naar Master in de Elektronica – ICT volgen. Dit laatste schakelprogramma kan ook gevolgd worden door een bachelor in de afstudeerrichting ICT. Raadpleeg ook www.associatie.kuleuven.be/opleidingen voor alle bachelors, masters, BanaBa’s (bachelor- na-bachelor) en ManaMa’s (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

aan de slag

Aan de slag

Met een brede achtergrond is het voor de bachelor in de elektronica-ICT geen probleem om te voldoen aan de dringende nood in het werkveld van degelijk opgeleide ICT'ers. Naast een job als ontwerper, behoren leidinggevende en coördinerende taken tot de mogelijkheden van een professionele bachelor.

Een brede waaier van knelpuntberoepen ligt dus voor je open:

  • netwerk- en systeemontwerper
  • programmeur van embedded systemen
  • technisch-commerciële functie
  • servicemedewerker
  • trainer
  • misschien start je wel een eigen bedrijf!
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.