Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.
Om je optimaal voor te bereiden op een job in de meest diverse omgevingen ziet onze opleiding er als volgt uit:
1ste jaar: “een stevige basis”
In het eerste jaar moet je nog geen keuze maken tussen de afstudeerrichting elektronica of ICT. Je krijgt een aantal technische vakken uit beide disciplines, aangevuld met een paar basisvakken:
- ICT-vakken: introduction to programming, web essentials, communicatietechnologie, databases, object oriented programming, microcontrollers, 'introduction to networks'
- elektronica-vakken: elektronica, elektriciteit, digitale technologie
- basisvakken: toegepaste wiskunde, International Mobility 1 en project week 1.0
'Introduction to networks' is het eerste deel van de CCNA-opleiding van Cisco (CCNA: Cisco Certified Network Associate). Switching, Routing, and Wireless Essentials, Enterprise Networking, Security, and Automation en DevNet worden in het lesprogramma van het tweede en het derde jaar van de ICT-afstudeerrichting aangeboden.
Op die manier kan je op het einde van dat jaar een gefundeerde keuze maken tussen ICT of elektronica.
2de jaar: “een technologiebad”
Hier ligt de kern van de technische opleiding en neemt het onderscheid tussen beide afstudeerrichtingen toe. In de ICT-afstudeerrichting komen o.a. webscripting, computertechnologie, IoT Devices, linux essentials, algoritmen, AI Fundamentals en IoT Apps aan bod.
Samen met elektronica-studenten werk je een project uit in project week 2.0, waarin beide disciplines aan bod komen.
In de tweede opleidingsfase kan gekozen worden voor het keuzetraject ICT, waarbij je jezelf verder specialiseert in netwerken en besturingssystemen (Windows system management) of het keuzetraject Artificiële Intelligentie om meer expertise te verwerven in het programmeren van AI-systemen (AI Programming).
3de jaar: “zelfstandig werk”
Het eerste semester van dat jaar omvat enkele gemeenschappelijke vakken zoals Embedded OS, Web Apps, Mobile Apps en projectwerk. Verdere specialisatie wordt mogelijk via het keuzetraject, dat verder bouwt op het gekozen keuzetraject in de tweede opleidingsfase. Het keuzetraject ICT helpt je verder te specialiseren in ICT (IoT Security en DevNet) of in Artificiële Intelligentie (Deep learning en AI Egde).
Daarna verwachten we dat je in het tweede semester je opgedane kennis kan toepassen in stage en bachelorproef. Gedurende 16 weken werk je in een bedrijf en bewijs je dat je op een zelfstandige manier een project kan realiseren. Deze periode is voor veel bedrijven en studenten een mogelijkheid om elkaar te leren kennen en resulteert nogal eens in een blijvende tewerkstelling na het afstuderen.
Wil je wat internationale ervaring opdoen, dan kan dit ook. Je realiseert je bachelorproef dan in het buitenland, al of niet in het kader van een Erasmus-uitwisseling.