ICT server
Bachelor in de elektronica-ICT

ICT

Bachelor in de elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Computernetwerken beheren, (embedded) systemen programmeren, websites ontwikkelen en basiskennis slimme technologie: alles wat IT’ers nodig hebben.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

leer systemen, computernetwerken en websites ontwerpen, programmeren en beheren
Student ICT

ICT speelt een cruciale rol in elk bedrijf en elke organisatie. Met jouw kennis van cloud-based toepassingen, artificial intelligence, Internet of Things, virtual en augmented reality word jij het aanspreekpunt voor servers, computernetwerken en websites van je werkgever of klanten.

Wetenschappen zijn jouw favoriete vakken. Jij bent degene bij wie vrienden en familie aankloppen als hun smartphone of laptop vastloopt, want die fiks jij in no time. Toegepaste wiskunde, toegepaste wetenschappen, elektrotechniek, digitale en analoge elektronica, informatica, meettechniek en programmeren? Jij draait er je hand niet voor om – meer nog: ze inspireren je.

Deze opleiding brengt je in contact met alle aspecten van de ICT-wereld vandaag én morgen. We leiden je op tot een felbegeerde ICT-manager of ICT-projectleider die veelzijdig kan worden ingezet in tal van bedrijven en organisaties.

Wat leer ik in deze opleiding?

In de afstudeerrichting ICT leer je computersystemen en netwerken beheren en onderhouden. Je voelt je thuis in een grafische omgeving, doet aan databeheer en programmeert vlot in moderne computertalen. Naast een gedegen opleiding in de basiselektronica komen vooral vakken aan bod over webtechnologie, besturingssystemen en netwerkbeheer.

In het eerste jaar hoef je nog geen keuze te maken tussen elektronica en ICT. Je volgt een gemeenschappelijk basisjaar waarin je beide pistes verkent, zodat je in het tweede jaar zeker weet dat je voor ICT wilt gaan.

In het tweede jaar volgt een technologiebad ICT. Je specialiseert je in webscripting, computertechnologie, IoT Devices, Linux Essentials, algoritmen, AI Fundamentals en IoT Apps. In deze fase werk je ook samen met elektronicastudenten aan een project, waarin elektronica en ICT samenkomen. Je verkent ook al enkele vakken gelinkt aan jouw keuzetraject (zie de verdeling per campus hieronder).

In het derde jaar bouw je verder op gemeenschappelijke vakken als Embedded OS, Web Apps, Mobile Apps en projectwerk. Daarnaast verdiep je je volledig in je keuzetraject. Je stage en bachelorproef zijn de kroon op het werk. Zestien weken lang ga je aan de slag bij een bedrijf waar je zelfstandig een project realiseert. Dat kan zowel in België als in het buitenland met een Erasmus-uitwisseling.

Elektronica-ICT is een praktische technologische opleiding. Dat betekent dat je leert door te doen. Je vertrekt altijd vanuit een stuk theorie, maar duikt er dieper in via praktische toepassingen in labo’s en oefeningen. De groepen in VIVES zijn klein, waardoor je van elkaar leert en rechtstreekse feedback krijgt van docenten. Projectwerk maakt een belangrijk deel uit van je opleiding, omdat je zo zelf je kennis leert omzetten in de praktijk.

student richt laser

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Wil je een stukje cursus inkijken?

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het eerste jaar krijg je een brede technische basis, waarin alle aspecten van de elektromechanica aan bod komen. Je krijgt een mix van 50% theorie en 50% praktijk onder de vorm van labs, oefensessies, practica, stage en projectwerk. Hierdoor kan je vanuit elke vooropleiding aan deze opleiding starten. Vanaf het tweede jaar ga je voor de afstudeerrichting elektromechanica, waarbij product – en machineontwerp voor jou het belangrijkst worden. Na het eerste semester van het derde jaar ben je klaar voor je stage en bachelorproef.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabelmet een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op de ECTS-fiche op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Lessentabel Kortrijk

Lessentabel Brugge

Studiemateriaal

Wil je een stukje cursus inkijken?

Studenten electronica-ICT

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Studenten ICT

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 oud jaar zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolg. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Landkaart

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Kortrijk of Brugge

Vives Kortrijk

Kortrijk

    In Kortrijk kies je binnen de afstudeerrichting ICT één keuzetraject:

    • AI: specialiseer in deep learning en Edge AI
    • ICT: specialiseer in netwerken en besturingssystemen
    Vives Brugge

    Brugge Xaverianenstraat

    In Brugge kies je binnen de afstudeerrichting ICT één keuzetraject:

    • Network & System Admin: specialiseer routers, servers als Windows en Linux, besturingssystemen, software en hardware. Je studeert af met de felbegeerde Ciscocertificaten CCNA1, 2 en 3.
    • Software Engineer & AI: specialiseer in computersystemen en netwerken. Leer meerdere computertalen, beheer en onderhoud netwerken en experimenteer met artificiële intelligentie

    De opleiding in Brugge biedt de CCNA-opleiding (Cisco Certified Network Associate) van Cisco aan. Switching, Routing, and Wireless Essentials, Enterprise Networking, Security, and Automation en DevNet worden in het lesprogramma van het tweede en het derde jaar van de ICT-afstudeerrichting aangeboden.

    KD
     Quote signs

    Deze opleiding draait vooral rond elektronica en de softwarelaag die daarop ligt. In het eerste jaar programmeren we heel dicht bij de hardware, nu zijn we al twee jaar bezig met Object Oriented Programming. Ook webontwerp maakt deel uit van deze opleiding. Je kan zelfs Augmented Reality als keuzevak volgen.

    drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

    Hoeveel kost je studie?

    Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

    meer info >

    Starten met je studie

    Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

    meer info >

    Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

    Wat na je studie ICT?
    Verder studeren

    Verder studeren

    Wil je na het behalen van je bachelordiploma verder studeren en in twee academiejaren een masterdiploma behalen, dan kan dit via een schakelprogramma. Zo kan een bachelor in de afstudeerrichting elektronica, het schakelprogramma naar Master in de Elektrotechniek of naar Master in de Elektronica – ICT volgen. Dit laatste schakelprogramma kan ook gevolgd worden door een bachelor in de afstudeerrichting ICT. Raadpleeg ook www.associatie.kuleuven.be/opleidingen voor alle bachelors, masters, BanaBa’s (bachelor- na-bachelor) en ManaMa’s (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

    aan de slag

    Aan de slag

    Met een brede achtergrond is het voor de bachelor in de elektronica-ICT geen probleem om te voldoen aan de dringende nood in het werkveld van degelijk opgeleide ICT'ers. Naast een job als ontwerper, behoren leidinggevende en coördinerende taken tot de mogelijkheden van een professionele bachelor.

    Een brede waaier van knelpuntberoepen ligt dus voor je open:

    • netwerk- en systeemontwerper
    • programmeur van embedded systemen
    • technisch-commerciële functie
    • servicemedewerker
    • trainer
    • misschien start je wel een eigen bedrijf!
    In een oogopslag

    Je studie in een oogopslag

    Studiegebied

    Opleidingstype

    Studiewijze

    Studieroute

    Aantal studiepunten

    Startmomenten

    Toelatingsvoorwaarden

    Onderwijstaal

    Brochures

    kwaliteit

    VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.