circuit board
Bachelor in de elektronica-ICT

elektronica

Bachelor in de elektronica-ICT, afstudeerrichting elektronica aan VIVES Zuid en VIVES Noord

Verdiep je in microprocessorsystemen, randapparatuur en telecommunicatie. Bedenk en ontwikkel hardware en software dankzij jouw elektronicakennis.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Elektronica studeren: leer alles over digitale technieken en telecommunicatie
circuit board

Wil je van de snel evoluerende wereld van de elektronica het fijne weten? Wil je er zelf van nabij bij betrokken zijn en zo op een creatieve en inventieve manier 'oplossingen op maat' leren uitdokteren? Wil je van ontwikkeling, implementatie en onderhoud van hightech elektronische schakelingen jouw job maken? Kies dan voor de afstudeerrichting elektronica.

We bieden je een praktijkgerichte opleiding, een aangename studieomgeving, een diploma dat hoort bij de top 20 diploma's die het snelst een goed betaalde job opleveren, toegang tot een hele waaier van beroepen en sectoren en de mogelijkheid om verder te studeren voor een masterdiploma.

Wat leer ik in deze opleiding?

Opteer je voor de afstudeerrichting elektronica, dan krijg je een waaier van opleidingsonderdelen uit verschillende disciplines. Zo stelt het pakket 'digitale technieken' je in staat om de hard- en software te realiseren voor microprocessorsystemen en randapparatuur. Met het pakket 'telecommunicatie' kan je dan weer de meest diverse elektronicaproblemen op het gebied van draadloze communicatie oplossen. Ook automatiseringsprocessen komen in verschillende vakken uitvoerig aan bod.

klas elektronica

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Wil je een stukje cursus inkijken?

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het eerste jaar krijg je een brede technische basis, waarin alle aspecten van de elektromechanica aan bod komen. Je krijgt een mix van 50% theorie en 50% praktijk onder de vorm van labs, oefensessies, practica, stage en projectwerk. Hierdoor kan je vanuit elke vooropleiding aan deze opleiding starten. Vanaf het tweede jaar ga je voor de afstudeerrichting elektromechanica, waarbij product – en machineontwerp voor jou het belangrijkst worden. Na het eerste semester van het derde jaar ben je klaar voor je stage en bachelorproef.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Lessentabel Kortrijk

Lessentabel Brugge

Studiemateriaal

Wil je een stukje cursus inkijken?

Elektronica studenten

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Studenten IWT

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Studenten IWT

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Kortrijk of Brugge

Elektronica campus Kortrijk

Kortrijk

Deze opleiding beoogt een technisch-praktische studierichting te zijn, theoretisch-technisch wetenschappelijk onderbouwd. De theorielessen zijn afgestemd op praktische toepassingen. De helft van de lestijden zijn labo's en oefeningen.

Toegepaste wiskunde, toegepaste wetenschappen, elektrotechniek, digitale en analoge elektronica, informatica, meettechniek en programmeren zijn hier belangrijk. Ook het tekenen van elektronische schakelingen en printontwerpen wordt aangeleerd. Er is een specifieke verdieping in de opbouw en de werking van microcontrollers, telecommunicatie-, audio- , en industriële elektronische systemen. Volgende vakken staan op het programma: analoge-, digitale- en vermogenselektronica, computertechniek, telecommunicatietechniek (audio, video), datacommunicatie en elektronische automatisering (regel- en meettechniek).

Iedere theoretische cursus is gekoppeld aan een praktisch labo. Studenten werken in kleine groepen bij het uitvoeren van de labo opdrachten.

Projectwerk en afstudeerwerk (bachelorproef) zijn belangrijke onderwijsactiviteiten waarbij je voeling krijgt met hedendaagse technologiën die zeer belangrijk zijn in het competentiegericht hoger onderwijs.

Het departement organiseert een instapcursus voor studenten die hun kennis van wiskunde willen opfrissen. Deze instapcursus is de inleiding van het monitoraat die voorzien is voor wiskunde, wetenschappen, elektriciteit en elektronica gedurende de eerste fase van de opleiding.

Elektronica studenten campus Brugge

Brugge

In Brugge heeft de afstudeerrichting elektronica één keuzetraject, waar alle elektronicastudenten automatisch in terechtkomen: Hardware Engineer.1ste jaar: “een stevige basis”

In het eerste jaar moet je nog geen keuze maken tussen de afstudeerrichting elektronica of ICT. Je krijgt een aantal technische vakken uit beide disciplines, aangevuld met een paar basisvakken:

  • ICT-vakken: introduction to programming, web essentials, communicatietechnologie, databases, object oriented programming, microcontrollers, 'introduction to networks'
  • elektronica-vakken: elektronica, elektriciteit, digitale technologie
  • basisvakken: toegepaste wiskunde, International Mobility 1 en project week 1.0.

'Introduction to networks' is het eerste deel van de CCNA-opleiding van Cisco (CCNA: Cisco Certified Network Associate). Switching, Routing, and Wireless Essentials, Enterprise Networking, Security and Automation en DevNet worden in het lesprogramma van het tweede en het derde jaar van de ICT-afstudeerrichting aangeboden.

Op die manier kan je op het einde van dat jaar een gefundeerde keuze maken tussen ICT of elektronica.

2de jaar: “een technologiebad”

Hier ligt de kern van de technische opleiding en neemt het onderscheid tussen beide afstudeerrichtingen toe. In de elektronica-afstudeerrichting worden elektronica en elektriciteit verder uitgewerkt en leer je meer over Digital System Design, telecommunicatie, PCB Design, AI Fundamentals en IoT Devices. Samen met ICT-studenten werk je een project uit in project week 2.0, waarin beide disciplines aan bod komen.

3de jaar: “zelfstandig werk”

In het eerste semester van dat jaar worden nog een aantal technische vakken verder uitgewerkt, zoals digitale signaalverwerking, regeltechniek, vermogenelektronica en computerarchitectuur.

Daarna verwachten we dat je in het tweede semester je opgedane kennis kan toepassen in stage en bachelorproef. Gedurende 16 weken werk je in een bedrijf en bewijs je dat je op een zelfstandige manier een project kan realiseren. Deze periode is voor veel bedrijven en studenten een mogelijkheid om elkaar te leren kennen en resulteert nogal eens in een blijvende tewerkstelling na het afstuderen.

CP
 Quote signs

Ik koos voor de bachelor elektronica, omdat die materie mij altijd al geboeid heeft. De opleiding is me heel goed is bevallen, vooral omdat die heel praktijkgericht is. Bovendien zaten we in een nieuwe campus en is het materiaal waarmee we werken heel eigentijds.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie elektronica?
Verder studeren

Verder studeren

Wil je na het behalen van je bachelordiploma verder studeren en in twee academiejaren een masterdiploma behalen, dan kan dit via een schakelprogramma. Zo kan een je met dit diploma het schakelprogramma naar Master in de Elektrotechniek of naar Master in de Elektronica – ICT volgen. Dit laatste schakelprogramma kan ook gevolgd worden door een bachelor in de Elektronica – ICT met afstudeerrichting ICT.

Raadpleeg ook www.associatie.kuleuven.be/opleidingen voor alle bachelors, masters, BanaBa’s (bachelor- na-bachelor) en ManaMa’s (master-na-master) die de instellingen van de Associatie KU Leuven aanbieden.

aan de slag

Aan de slag

Met een brede achtergrond is het voor de bachelor in de elektronica-ICT geen probleem om te voldoen aan de dringende nood in het werkveld van degelijk opgeleide elektronici. Het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van hightech elektronische schakelingen kan later je job worden. Maar ook leidinggevende en coördinerende taken behoren tot de vele mogelijkheden van een professionele bachelor.

Een brede waaier van knelpuntberoepen ligt dus voor je open: onderhoud en installatie van elektronische systemen, hardware ontwerper, programmeur van embedded systemen, technisch-commerciële functie, servicemedewerker, trainer, enz. misschien start je wel een eigen bedrijf.

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.