Plotter

elektromechanica

Bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting elektromechanica aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Leer machines ontwerpen, bouwen, aansturen en regelen. Een technische en technologische opleiding waar je later alle richtingen mee uit kunt.

Waar kan ik dit volgen?
Elektromechanica studeren voor een solide basis in techniek en technologie
Studenten elktromechanica

Elektromechanica gaat over elektriciteit, mechanica, automatisering, hernieuwbare energie, vormgeving, materialen, ontwerp en machines. De opleiding bachelor in de elektromechanica is de breedste technologie-opleiding in het hoger onderwijs. Naast deze afstudeerrichting kun je ook kiezen voor automatisering en klimatisering.

Bachelors in de elektromechanica zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. De hoge loonkost dwingt bedrijven om altijd maar verder te automatiseren. Onze afgestudeerden staan in voor het ontwerp, de engineering, de productie, de installatie en het onderhoud van die moderne technologie.

We bieden je een aangename studieomgeving, een diploma dat hoort bij de top-20-diploma's die het snelst een goed betaalde job opleveren, toegang tot een hele waaier van beroepen en sectoren, de mogelijkheid om verder te studeren voor een masterdiploma, een opleiding met een flink stuk praktijk en een opleiding die zijn kwaliteiten bewezen heeft bij bedrijven.

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding elektromechanica staat open voor iedereen met een technische interesse, om het even of je nu uit het technisch secundair onderwijs of uit het algemeen secundair onderwijs komt. Iedereen krijgt eerst een stevige technische basis in het eerste jaar.

Daarna volgt een technologiebad dat je onderdompelt in een brede waaier van technische vakken. We werken heel praktijkgericht met een 50/50-mix van theorie en lab waarbij de labs in kleine groepen gegeven worden. In het 3de jaar ligt de nadruk op je afstudeerwerk. Gedurende een uitgebreide bedrijfsstage en een bachelorproef krijg je ruim de kans om jezelf te bewijzen: een periode waar studenten naar uitkijken en een realisatie waar ze trots op zijn.

Onze afgestudeerden werken in sterk innovatiegerichte bedrijven. Die bedrijven zoeken jonge mensen met een brede technische opleiding die zich vlot aanpassen aan de meest diverse omgevingen.

Planning

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Kijk je alvast eens een cursus in?

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het eerste jaar krijg je een brede technische basis, waarin alle aspecten van de elektromechanica aan bod komen. Je krijgt een mix van 50% theorie en 50% praktijk onder de vorm van labs, oefensessies, practica, stage en projectwerk. Hierdoor kan je vanuit elke vooropleiding aan deze opleiding starten. In het tweede jaar ligt het zwaartepunt van de technische opleiding. Dan zijn de vakken ook al gericht op de afstudeerrichting die je kiest. Na het eerste semester van het derde jaar ben je klaar voor je stage en bachelorproef.

Hier vind je de ECTS-fiches van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge Station

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge Station

Studiemateriaal

Kijk je alvast eens een cursus in?

Cutter

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

rubiks cube solver robot

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Studenten IWT

Ontdek de wereld tijdens je studie

Studeer in Kortrijk of Brugge

Elektromechanica campus Kortrijk

Kortrijk

Zijn de elektrische en mechanische kant van productieprocessen jouw ding? Wil je zelf zo'n processen kunnen ontwerpen, bouwen en onderhouden? Weet je nog niet precies in welke sector je wil werken en ben je daarom op zoek naar een veelzijdige opleiding? Dan is de afstudeerrichting elektromechanica voor jou de juiste keuze.

1ste en 2de semester - een stevige basis:

 • De theorie wordt afgewisseld met labs en oefensessies.
 • Volgende opleidingsonderdelen komen aan bod: electrical & mechanical design, industrieel productontwerp, mechatronica, energietechnologie, materiaalkunde, statica, fluïdo- & thermodynamica, automatisering en communicatieve vaardigheden.

3de, 4de en 5de semester - een technologiebad:

 • Na het gemeenschappelijk basisjaar heb je nu gekozen voor de afstudeerrichting elektromechanica (in Kortrijk kan je ook kiezen voor automatisering en klimatisering)
 • Hier wordt dieper ingegaan op de vakken van het eerste en tweede semester en worden ze ook praktisch toegepast in vakken zoals pneumatica, hydraulica, industriële veiligheid en bedrijfsmanagement.
 • De theorie wordt afgewisseld met labo's en oefensessies.
 • In de 4de fase (semester) staat ook een bedrijfsbezoekenweek gepland. De studenten kiezen 3 bedrijfsbezoeken uit een ruim aanbod bedrijven.
 • Tijdens je opleiding breng je ook een bezoek aan de meest innovatieve beurzen. We trekken hiervoor ook naar het buitenland op beursbezoek.

6de semester - de bachelorproef:

 • Bestaat uit een stage (6 weken) en een eindwerk (10 weken) in een bedrijf.
 • Naar deze periode kijken heel wat studenten uit. Het moment is aangebroken om je kennis te toetsen in de bedrijfswereld.
 • Voor de bachelorproef werken we samen met heel wat gekende bedrijven uit West- en Oost-Vlaanderen. Ook worden er bachelorproeven over de taalgrens aangeboden.
 • Steeds meer studenten kiezen ervoor om hun bachelorproef in het buitenland te volbrengen en gaan op ERASMUS. Aan jou de keuze!
Elektromechanica studenten campus Brugge

Brugge

In het eerste jaar krijgt iedereen dezelfde basis die bestaat uit:

 • technische vakken: mechanica, elektriciteit, elektronica, productietechnieken, materialen, sterkteleer, mechanisch tekenen en automatisering-PLC1
 • basisvakken: toegepaste wiskunde 1 & 2
 • een meevolgstage van 12 dagen in een bedrijf als kennismaking met het bedrijfsleven
 • een buitenlandse beursbezoek en minstens één binnenlands bedrijfsbezoek

In het tweede jaar ligt de kern van de technische opleiding. Op de campus Brugge kies je halfweg het tweede jaar voor één van de twee afstudeerrichtingen:

 • elektromechanica: dit is de breedste afstudeerrichting waarin zowel de mechanische als de elektrische aspecten van technische problemen even sterk aan bod komen.
 • automatisering: in deze afstudeerrichting ligt het accent op automatiseringsaspecten zoals PLC, netwerken, robotica, domotica.

Het tweede jaar omvat:

 • technische vakken: sterkteleer, machineonderdelen, elektrische machines, automatisering met PLC, sensoren, regeltechniek en virtuele instrumentatie, verbrandingsmotoren, pomptechnologie, milieuvriendelijke energietechnieken, pneumatica, robotica...
 • projectwerk: een mechanisch project voor afstudeerrichting "elektromechanica" en een automatiseringsproject voor afstudeerrichting "automatisering" plus voor iedereen een project rond elektrotechnische installaties.
 • management aspecten: kwaliteits- en veiligheidszorg
 • een buitenlands beursbezoek en minstens één binnenlands bedrijfsbezoek

In het 3de jaar is er in het eerste semester nog les, het tweede semester gaat volledig in een bedrijf door.

 • management aspecten: bedrijfsbeheer, methodisch werken
 • project klimatisering
 • technische vakken voor elektromechanica: CNC, mechanische meettechniek, Computer Aided Engineering, machineonderdelen
 • technische vakken voor automatisering: netwerken, domotica, safety systems
 • Het volledige 2de semester omvat een stage (6 weken) en een bachelorproef (10 weken), meestal gecombineerd in hetzelfde bedrijf. Deze periode is voor veel bedrijven en voor de studenten een mogelijkheid om elkaar te leren kennen en resulteert nogal eens in een blijvende tewerkstelling na het afstuderen.

We verwachten dat je jezelf bewijst door het te doen.

 • Tijdens de stage en aansluitende bachelorproef breng je 16 weken door in een bedrijf waar je de praktijk leert kennen. 
 • Dat bedrijf begeleidt je samen met een mentor van VIVES bij het realiseren van je bachelorproef.
 • Deze periode is voor veel bedrijven en studenten een mogelijkheid om elkaar te leren kennen en resulteert nogal eens in een blijvende tewerkstelling na het afstuderen.

Voor kandidaat studenten die twijfels hebben over hun voorkennis wiskunde of elektriciteit organiseren we twee instapcursussen.

CV
 Quote signs

Ik studeerde elektromechanica, de breedste technologieopleiding in het hoger onderwijs. Na mijn opleiding lijnpiloot heb ik besloten er nog een bachelor bij te doen. We volgen les in een volledig nieuw gebouw, dus ook al het materiaal is super.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Bezoek VIVES campus Kortrijk. Heb je je smartphone niet bij de hand kan je ook op je laptop gebruiken. De ervaring is best op mobiel.

Bezoek VIVES campus Brugge, Spoorwegstraat.

Wat na je studie elektromechanica?
Elektromechanica studentenrestaurant

Verder studeren

Een vrij groot aantal van onze afgestudeerden studeert verder voor industrieel ingenieur. Via een schakelprogramma van één academiejaar kan je aansluiten bij het masterjaar om zo het diploma van “master in de industriële wetenschappen” – beter gekend als “industrieel ingenieur” – te behalen.

In twee extra academiejaren kan je dus na je opleiding professionele bachelor elektromechanica een masterdiploma behalen.

Sommige studenten kiezen er voor om nog een tweede bachelordiploma te behalen. Dit kan dan meestal ook in een verkort programma.

Contract

Aan de slag

Enkele voorbeelden van afdelingen waarin onze afgestudeerden werken en de functies die ze daar uitoefenen:

 • ontwerp en productievoorbereiding (ontwerpen en tekenen, CNC programmeren, PLC programmeren, robots programmeren, planning, tijdcalculatie...)
 • engineering (technisch verantwoordelijke productielijn)
 • productie (ploegbaas)
 • productie ondersteuning (kwaliteits- of veiligheidsverantwoordelijke)
 • installatie en onderhoud van machines in binnen- en buitenland.
 • aankoop en verkoop (technisch-commercieel en/of administratief, prijscalculatie en advies rond technische producten)
 • training (onderwijs, VDAB, technische training)

Het diploma bachelor in de elektromechanica staat in de top 20 van de diploma's die het snelst naar werk leiden en in de top 20 van de hoogste startlonen. Bij die top 20 zijn er trouwens maar 2 diploma's van het niveau professionele bachelor, alle andere zijn van universitair niveau.

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.