Creative Digital Design studenten laptop
Graduaat in de digitale vormgeving

digitale vormgeving

Graduaat in de digitale vormgeving aan VIVES Noord

Dé opleiding voor content makers: leer grafisch ontwerpen, ontpop je tot digital designer en maak online content voor websites en sociale media.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Word grafisch vormgever van websites, platformen en apps
Creative Digital Design laptop

TikToks monteren, logo's ontwerpen of webshops opzetten: het klinkt voor jou als muziek in de oren. Alles wat draait rond beeld en geluid, grafisch design en sociale media is helemaal jouw ding. In het graduaat digitale vormgeving ontwikkel je je grafische skills en doe je werkervaring op tijdens je studie. Zo word je een grafische vormgever of front-enddeveloper die meteen inzetbaar is in een marketingteam, agency of als freelancer.

In deze tweejarige praktijkopleiding leer je werken met Creative Cloud, de designsoftware van Adobe. Met Illustrator, Photoshop en InDesign ontwerp je binnenkort je eerste logo's, affiches of flyers. En dat is nog maar het begin: met Premiere Pro word je monteur van je eerste aftermovie, met XD bouw je gebruiksvriendelijke websites met CMS die doen verkopen. Daarnaast leer je op een planmatige manier je projecten aan te pakken, zodat je opdrachten altijd op tijd aflevert.

Wat leer ik in deze opleiding?

In de graduaatsopleiding digitale vormgeving leer je grafisch ontwerpen en visuele content vormgeven. Zitten onder meer in je programma: foto's bewerken, video's opnemen en monteren, digitale illustraties en graphics en desktop publishing (DTP). Daarvoor werk je met de Adobe-pakketten (Photoshop, Premiere Pro, Illustrator, InDesign...).

Grafisch design beperkt zich niet tot drukwerk en content voor sociale media, ook webdesign heeft binnenkort geen geheimen meer voor jou. Als UI-designer ga je aan de slag met kleuren, branding en typografie om kwalitatieve websites te ontwerpen. Daar stopt het niet, want door je kennis van HTML, CSS en Javascript, zet je zelf websites en CMS-systemen op die je beheert en in de markt zet. Webshops en digitale marketing? Een koud kunstje voor jou.

Je hebt geen voorkennis nodig om aan deze opleiding te beginnen. In het eerste jaar focus je op de basisvaardigheden zoals grafisch ontwerpen, fotografie, fotobewerking, filmen, videobewerking, digitale marketing, webdesign met HTML, CSS en Javascript, en data visualiseren.

In het tweede jaar verdiep je je kennis om websites te ontwikkelen die inspelen op de noden van de gebruiker,  en leer je een content management system of webshop op te zetten. Je werkt aan grotere projecten, recht uit het werkveld, die focussen op het volledige designproces.

Je krijgt les in kleine groepen en werkt altijd op je eigen laptop. Praktijksessies en projecten vormen de rode draad in deze opleiding, zodat je op een (inter)actieve manier je ICT-vaardigheden aanscherpt.

Creative Digital Design

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

We zijn een opleiding met de term 'digitaal' in onze naam. We proberen zo veel mogelijk het studiemateriaal in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video) aan te bieden. Er zijn vrijwel geen studiematerialen in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) meer. 

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je vindt er alle informatie over je vakken, downloadt er cursus- en oefenmateriaal en komt er online in contact met je docenten.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en praktijk

Fase 1

 • Graphic Design 1
 • Photo Editing 1
 • Illustrations & Graphics
 • Photography
 • Photo Editing 2
 • Video: Shooting & Editing
 • Desktop Publishing 1
 • Graphic Design 2
 • Webdesign 1
 • Webdesign 2
 • Front-end Webdevelopment 1
 • Data & Visualization
 • Human Skills 1
 • Digital Marketing
 • Design Thinking
 • Desktop Publishing 2
 • Voorbereiden werkplekleren
 • Werkplekleren 1

Fase 2

 • User Experience 1
 • Webshops
 • Graphic design 3
 • Video: Motion & Animation
 • Graduaatsproef
 • Front-end Webdevelopment 2
 • Legal & Security Skills
 • Dynamische websites
 • Human Skills 2
 • Werkplekleren 2
 • Werkplekleren 3

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Brugge Xaverianenstraat
VIVES Brugge Xaverianenstraat
  ma di wo do vr za
8.30u-10.30u
 
Voorbereiden werkplekleren (1u)
 
Human Skills 1 (2u)
Illustrations & Graphics (2u)
 
10.30u- 12.30u
Human Skills 1 (2u)
Voorbereiden werkplekleren (2u)
 
Illustrations & Graphics (2u)
Graphic Design 1 (2u)
 
13.45u-15.45u
Photo Editing 1 (2u)
Photo Editing 1 (2u)
 
Graphic Design (2u)
   
16.00u-18.00u
           

Studiemateriaal

We zijn een opleiding met de term 'digitaal' in onze naam. We proberen zo veel mogelijk het studiemateriaal in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video) aan te bieden. Er zijn vrijwel geen studiematerialen in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) meer. 

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je vindt er alle informatie over je vakken, downloadt er cursus- en oefenmateriaal en komt er online in contact met je docenten.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Studente creative digital design en laptop

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Deze opleiding duurt twee jaar in dagonderwijs en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Graduaatsopleidingen bereiden voor op een beroep, maar ze bereiden je ook voor op de doorstroom naar een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs. Als je de opleiding tot een goed einde brengt behaal je het diploma van gegradueerde.

Fotocamera

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Door onze permanente evaluatiemethode hoef je nooit grote hoeveelheden leerstof te verwerken en krijg je snel feedback over je vorderingen. Na elke zeven weken les volgt een evaluatieweek. Sommige vakken worden geëvalueerd door opdrachten (dus geen examen), voor andere vakken worden praktijkexamens ingericht. Afhankelijk van de studie die je kiest, zijn flexibele instap- en evaluatiesystemen mogelijk. Op die manier kan je je studie laten aansluiten bij je eigen situatie en je ambities. Het einddoel is jou als vakman of -vrouw klaar te stomen, zodat je al op je eerste werkdag van je nieuwe job actief kan meewerken. Daardoor kan je ook betere loonvoorwaarden bedingen.

JV
 Quote signs

Ik zou heel graag grafisch designer worden of anders front-end developer. Aangezien het een heel praktische opleiding is en er echt gefocust wordt op de ontwikkeling van je grafische skills en de verschillende soorten software, denk ik dat ik daar na twee jaar helemaal klaar voor zal zijn.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie Creative Digital Design?
Verder studeren

Verder studeren

Je kan je bachelordiploma binnen tal van IT-opleidingen behalen - aan jou enkel nog de keuze of je voor een business oriented of technology oriented traject gaat.

aan de slag

Aan de slag

 • grafisch vormgever
 • front-end webdeveloper
 • content creator voor sociale media
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.