Brom- en motorfietsen brommer
Graduaat in de voertuigtechnieken

brom- en motorfietsen

Graduaat in de voertuigtechnieken, afstudeerrichting brom- en motorfietsen aan VIVES Zuid

Leer brom- en motorfietsen onderhouden en herstellen. Je werkt zowel aan klassieke als elektrische modellen.

Waar kan ik dit volgen?
Word specialist in brom- en motorfietsen
Brom- en motorfietsen testen motor

Wie kiest voor het graduaat in de voertuigtechnieken, kan afstuderen in de afstudeerrichting brom- en motorfietsen. Hoewel een groot deel van je studie overeen komt met die van de andere afstudeerrichtingen binnen dit graduaat, specialiseer je je in de keuze van je werkplek- en stagebedrijf en met tal van praktische opdrachten.

Ben je meer te vinden voor brom- en motorfietsen dan ben je bij ons zeker aan het goeie adres. Er worden een twintigtal brommers en motorfietsen in de opleiding ingezet en omdat we jullie willen voorbereiden op de toekomst zijn daar ook een aantal elektrische exemplaren bij. Aangezien deze markt de laatste jaren serieus aan het groeien is, zijn er in deze sector ook heel wat interessante jobaanbiedingen.

Wat leer ik in deze opleiding?

Door de vele labomodules en het werkplekleren is de opleiding heel praktijkgericht en staat ze dicht bij de realiteit op de werkvloer. Voorkennis is niet vereist. In deze opleiding leer je:

  • moderne voertuigen onderhouden en herstellen
  • op een snelle en efficiënte manier bij problemen aan een voertuig een diagnose leren stellen
  • snel evoluerende en moderne technologieën in de voertuigtechniek bestuderen en begrijpen
  • met behulp van moderne apparatuur de praktische aspecten van voertuigen bestuderen en inoefenen
  • attitudes en vaardigheden aanleren die in het beroepsleven goed van pas komen: in team werken, initiatieven nemen, zich flexibel opstellen, communiceren

Minstens een derde van je studietijd wordt besteed aan werkplekleren. Tijdens een speeddatingsessie kies je daarvoor zelf een werkgever uit. Jullie gaan samen in zee, dus het moeten langs beide kanten klikken. Veel kans trouwens dat dit meteen ook het sollicitatiegesprek voor je toekomstige job wordt! De rest van de tijd doe je in kleine klasgroepen vakspecifieke en algemene kennis op die je bij de uitoefening van je beroep van pas zal komen.

brom- en motorfietsen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Tijdens de opleiding neem je deel aan praktijkgerichte lessen die begeleid worden door deskundige docenten. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol in de arbeidsmarkt. De lessen worden afgewisseld met werkplekleren en projectwerking. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder kan je een overzicht van het studieprogramma van het graduaat Brom- en motorfietsen downloaden.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste en tweede fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, kan je de officiële ECTS-fiches van alle vakken raadplegen.

Graduaat voertuigtechnieken.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Brom- en motorfietsen werkplaats

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding is gespreid over twee jaar en is opgedeeld in acht periodes van acht weken. Dit is telkens opgedeeld in zeven lesweken, waarna een evaluatieweek volgt.

Tijdens de opleiding zal er ook gedurende 100 dagen aan werkplekleren gedaan worden bij een bedrijf. Zo kan de student al werkend in de sector competenties verwerven en de aangeleerde leerstof in de praktijk omzetten. Het werkplekleren start vanaf de derde periode.

monteur

Kan ik deze opleiding studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende en al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

CD
 Quote signs

Ik zit in het graduaat voertuigtechnieken, een opleiding die ik heb gekozen omdat ik altijd iets met auto’s heb gehad. Het draait hier volledig rond auto’s en andere voertuigen. We zitten hier allemaal op dezelfde golflengte.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie brom- en motorfietsen?
Verder studeren

Verder studeren

Wil je nog verder studeren? Dan kan je via een vervolgtraject van 90 studiepunten het bachelordiploma autotechnologie behalen. Er is ook een mogelijkheid in een jaar de micro degree marketingmanagement voor de automotive sector te behalen.

Student die aan brommer werkt

Aan de slag

Je diploma opent veel deuren. De voertuigsector heeft veel vacatures voor gediplomeerde medewerkers: onderhoudstechnieker, voertuigmecanicien, diagnosetechnicus, werkplaatsverantwoordelijke, zelfstandig garagehouder, technisch commercieel afgevaardigde, receptie/klantenontvangst garage, enz.

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.