Elektromechanica groepswerk

automatisering

Bachelor in de elektromechanica, afstudeerrichting automatisering aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Automatiseer systemen in een industriële omgeving met PLC-sturing, aandrijvingen, robotica, netwerken en Internet of Things.

Waar kan ik dit volgen?
Een bachelor automatisering studeren: elektromechanica van de toekomst
Robotarm

Elektromechanica staat voor creatief, dynamisch en polyvalent. Elektromechanica gaat over mechatronica, elektriciteit, mechanica, automatisering, hernieuwbare energie, vormgeving, materialen, ontwerp en machines.

De opleiding tot bachelor in de elektromechanica is de breedste technologie-opleiding in het hoger onderwijs. Bachelors in de elektromechanica zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt door hun brede opleiding. De hoge loonkost dwingt bedrijven om altijd maar verder te automatiseren. Onze afgestudeerden staan in voor het ontwerp, de engineering, de productie, de installatie en het onderhoud van die moderne technologie.

We bieden je een aangename studieomgeving, een diploma dat hoort bij de top 20 diploma's die het snelst een goed betaalde job opleveren, het hoogste startloon van alle professionele bachelordiploma's, toegang tot een hele waaier van beroepen en sectoren, de mogelijkheid om verder te studeren voor een masterdiploma, een opleiding met een flink stuk praktijk en een opleiding die zijn kwaliteiten bewezen heeft bij bedrijven.

Wat leer ik in deze opleiding?

De opleiding elektromechanica, en dus ook de afstudeerrichting automatisering, staat open voor iedereen met een technische interesse, om het even of je nu uit het technisch secundair onderwijs of uit het algemeen secundair onderwijs komt. Iedereen krijgt eerst een stevige technische basis in het 1ste jaar.

Daarna volgt een technologiebad dat je onderdompelt in een brede waaier technische vakken. We werken heel praktijkgericht met een 50/50 mix van theorie en labo waarbij de labo's in kleine groepen gegeven worden.

In het 3de jaar ligt de nadruk op je afstudeerwerk. Gedurende een uitgebreide bedrijfsstage en eindwerk krijg je ruim de kans om jezelf te bewijzen: een periode waar studenten naar uitkijken en een realisatie waar ze trots op zijn.

productieband

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding

Studiemateriaal

Kijk je alvast eens een cursus in?

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het eerste jaar krijg je een brede technische basis, waarin alle aspecten van de elektromechanica aan bod komen. Je krijgt een mix van 50% theorie en 50% praktijk onder de vorm van labs, oefensessies, practica, stage en projectwerk. Hierdoor kan je vanuit elke vooropleiding aan de afstudeerrichting starten. Vanaf het tweede jaar kies je de optie elektromechanica-automatisering, met een groter traject in automatiseren, aansturen en regelen. In het derde jaar vervolmaak je je kunnen en bereid je je voor op de stage en de bachelorproef met zelfstandige projecten.

De afstudeerrichting automatisering profileert zich tegenover de afstudeerrichting elektromechanica als meer gericht op diverse automatiseringstechnieken zoals domotica, netwerken & robotica.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Je kan op ieder opleidingsonderdeel doorklikken om meer informatie te krijgen. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

ECTS-fiche Kortrijk

ECTS-fiche Brugge

Studiemateriaal

Kijk je alvast eens een cursus in?

Robotarm heft doos

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding die je in principe in een cyclus van zes semesters of drie opleidingsfasen (academiejaren) kan volgen. Het programma omvat 180 studiepunten en is samengesteld uit opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen. Rekening houdend met de voorwaarden, eigen aan het programma van de opleiding, stel je als student een individueel studieprogramma (ISP) samen. De meeste studenten stappen evenwel in via het reguliere programma van de eerste opleidingsfase dat bestaat uit 60 studiepunten. Indien je niet slaagt voor bepaalde opleidingsonderdelen, pas je in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Student bekijkt elektronica aandachtig

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker, dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kan je deze opleiding kosteloos volgen. Om in aanmerking te komen moet je ingeschreven zijn als werkzoekende, minimum 22 jaar oud zijn of al twee jaar geen voltijds dagonderwijs meer hebben gevolgd. Je hebt bij voorkeur een diploma van het secundair onderwijs. Bovendien heb je interesse in techniek, ben je creatief en kan je vlot overweg met een computer.

Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website of klik op onze informatiepagina voor werkzoekenden voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

VIVES Technology biedt alle kansen om een internationale boost aan jouw opleiding te geven. We hebben meer dan 50 verschillende Europese partners die jou graag willen ontvangen voor een study (vakken opnemen) of een internship (werkstage lopen). Ook Canada, Indonesië en Japan behoren tot de mogelijkheden. Over de taalgrens, in Wallonië, kan je meedraaien in een bedrijf als bachelorproef. Alle opleidingen van VIVES Technology lenen zich perfect om internationaal een meerwaarde te geven aan jouw diploma. We helpen jou vanaf het begin om alles geregeld te krijgen zodat het een topervaring wordt.

Studenten IWT VIVES

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Kortrijk of Brugge

Automatisering campus Kortrijk

Kortrijk

Deze afstudeerrichting maakt van jou een hooggeschoold technicus, in staat om zowel zelfstandig als in teamverband te werken. Als je bij ons je diploma behaalt, dan ben je in staat om de automatiseringsaspecten van productieprocessen te ontwerpen, te beheersen, te implementeren, te optimaliseren en te onderhouden.

1ste en 2de semester - een stevige basis

 • De theorie wordt afgewisseld met labo's en oefensessies.
 • Volgende opleidingsonderdelen komen aan bod: electrical & mechanical design, industrieel productontwerp, mechatronica, energietechnologie, materiaalkunde, statica, fluïdo- & thermodynamica, automatisering en communicatieve vaardigheden.

3de, 4de en 5de semester - een technologiebad

 • Na het gemeenschappelijk basisjaar heb je nu gekozen voor de afstudeerrichting automatisering (in Kortrijk kan je ook kiezen voor elektromechanica en klimatisering).
 • Bijkomende sessies automatisering, Piping and Instrumentation Diagram (P&ID), Internet of Things (IoT), regeltechniek en motion control maken van jou een specialist op het vlak van automatisering.
 • Uiteraard wordt er binnen de afstudeerrichting flexibel ingespeeld op de snelle evolutie in de automatiseringswereld zodat je helemaal mee bent met de meest innovatieve technieken.
 • In de 4de fase (semester) staat ook een bedrijfsbezoekenweek gepland. De studenten kiezen 3 bedrijfsbezoeken uit een ruim aanbod bedrijven.
 • Studenten automatisering brengen een bezoek aan de meest innovatieve beurzen op vlak van automatisering. We trekken hiervoor ook naar het buitenland op beursbezoek.

6de semester: de bacherlorproef

 • Bestaat uit een stage (6 weken) en een eindwerk (10 weken) in een bedrijf.
 • Naar deze periode kijken heel wat studenten uit. Het moment is aangebroken om je kennis te toetsen in de bedrijfswereld.
 • Voor de bachelorproef werken we samen met heel wat gekende bedrijven uit West- en Oost-Vlaanderen, ook worden er bachelorproeven over de taalgrens aangeboden.
 • Steeds meer studenten kiezen er ook voor om hun bachelorproef in het buitenland te volbrengen en gaan op Erasmus. Aan jou de keuze!
Automatisering campus Brugge Station

Brugge

Aan VIVES Brugge Station krijg je tijdens het eerste jaar een stevige basis mee, in het tweede jaar een technologiebad en focussen we tijdens het derde jaar op zelfstandig werk.

In het eerste jaar krijgt iedereen dezelfde basis die bestaat uit:

 • Technische vakken: mechanica, elektriciteit, elektronica, productietechnieken, materialen, sterkteleer, mechanisch tekenen en automatisering-PLC1
 • Basisvakken: toegepaste wiskunde 1 & 2
 • Een meevolgstage van 12 dagen in een bedrijf als kennismaking met het bedrijfsleven
 • Twee buitenlandse beursbezoeken en minstens 1 binnenlands bedrijfsbezoek

Aan VIVES Brugge Station kies je vanaf het tweede jaar uit twee afstudeerrichtingen. Het tweede jaar vormt de kern van de technische opleiding en omvat:

 • gemeenschappelijke technische vakken: sterkteleer, machineonderdelen, elektrische machines, automatisering met PLC, sensoren en virtuele instrumentatie, autotechnologie, pomptechnologie, milieuvriendelijke energietechnieken en pneumatica
 • specifiek voor de afstudeerrichting automatisering: robotica en projectwerk rond elektrotechniek en automatisering
 • managementaspecten: kwaliteitszorg
 • een buitenlands beursbezoek en minstens twee binnenlandse bedrijfsbezoeken

In het derde jaar ligt de focus op zelfstandig werken:

 • gemeenschappelijke technische vakken zoals hydraulica en toegepaste elektrotechniek
 • specifiek voor de afstudeerrichting automatisering: netwerken, robotica, domotica en webtechnologie
 • managementaspecten: bedrijfsbeheer, methodisch werken
 • het volledige tweede semester omvat een stage (6 weken) en een bachelorproef (10 weken), meestal gecombineerd in hetzelfde bedrijf.Deze periode is voor veel bedrijven en voor de studenten een mogelijkheid om elkaar te leren kennen en ze resulteert nogal eens in een blijvende tewerkstelling na het afstuderen

We verwachten dat je jezelf bewijst door het te doen.

 • tijdens de bachelorproef breng je 10 weken door in een bedrijf waar je de praktijk leert kennen
 • dat bedrijf begeleidt je ook samen met een binnenpromotor van VIVES bij het realiseren van je eindwerk
 • deze periode is voor veel bedrijven en studenten een mogelijkheid om elkaar te leren kennen en resulteert nogal eens in een blijvende tewerkstelling na het afstuderen
AV
 Quote signs

Wat we hier vooral doen, is programmeren, want daar komt het uiteindelijk op neer. Ik droom er dan ook van om later programmeur te worden en bijvoorbeeld de automatisatie van machines te programmeren.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie AUTOMATISERING?
Automatisering studenten in aula

Verder studeren

Via een schakelprogramma van een academiejaar kan je aan de universiteit aansluiten bij het masterjaar, om zo het diploma van master in de industriële wetenschappen (beter bekend als industrieel ingenieur) te behalen.

In twee extra academiejaren kan je dus na je bacheloropleiding elektromechanica een masterdiploma behalen. Met het diploma bachelor in de elektromechanica is een schakelprogramma naar de volgende masterdiploma’s mogelijk:

 • master in de industriële wetenschappen – elektromechanica (afstudeerrichtingen: elektromechanica of luchtvaarttechnologie)
 • master in de industriële wetenschappen - kunststoffentechnologie
 • master in de industriële wetenschappen – energie (afstudeerrichtingen elektrotechniek-hernieuwbare energie of automatisering)

Een aantal studenten kiest er ook voor om een tweede bachelordiploma te behalen. Hiervoor is dan meestal ook een verkort programma mogelijk.

Aan de slag

Er is al jaren een grote schaarste aan technische geschoolde professionele bachelors. Dit zal in de nabije toekomst niet echt veranderen. De opleiding tot professionele bachelor in de elektromechanica bereidt de studenten voor op een zeer brede waaier van beroepen en functies. De afstudeerrichting automatisering profileert zich tegenover de afstudeerrichting elektromechanica als meer gericht op diverse automatiseringstechnieken zoals domotica, netwerken & robotica.  Er zijn de zuiver technische beroepen maar er zijn ook heel wat functies waarvoor technische kennis nodig is.

De tewerkstelling is gespreid over diverse types bedrijven: zowel industriële bedrijven als dienstenbedrijven en van KMO’s tot multinationals en overheidsbedrijven.

Enkele voorbeelden van afdelingen waarin onze afgestudeerden werken en de functies die ze daar hebben:

 • ontwerp en productievoorbereiding (ontwerpen en tekenen, programmeren productiemachines, planning, tijdcalculatie...)
 • engineering (technisch verantwoordelijke productielijn)
 • productie en productie-ondersteuning (ploegchef, kwaliteits- of veiligheidsverantwoordelijke...)
 • installatie en onderhoud van machines in binnen- en buitenland
 • aankoop en verkoop (technisch-commercieel en/of administratief, prijscalculatie, advies rond technische producten...)
 • training (onderwijs, VDAB, technische trainingen)

Goed om te weten:

 • het diploma 'bachelor in de elektromechanica' staat in de top 20 van diploma's die het snelst naar werk leiden;
 • bachelors in de elektromechanica staan in de ranking van de hoogste startlonen.
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.