Taalhulp

Als je zelf een paper, stageverslag of eindwerk moet schrijven, dan is alle taalhulp meer dan welkom. Op deze pagina vind je een aantal handige online tools waar je bij het schrijven gebruik van kunt maken. Meer taalnaslagwerken vind je uiteraard terug in de bibliotheek op jouw campus.

Advies

Deze kwaliteitssites geven antwoord op vaak voorkomende taalvragen:

Als je het antwoord op je vraag niet vindt, kun je via deze sites ook een vraag stellen per e-mail. Dringende hulp nodig? Je kunt telefonisch vragen stellen aan de Taaltelefoon: 078 15 20 25 (elke werkdag van 9 tot 12 uur). Bepaalde stijlvragen om in de huisstijl van VIVES te blijven? Neem contact op met dienst marketing & communicatie.

Woordenboeken

Taaltools

Taalhulpsites

Op deze pagina's vind je nog meer informatie over taal:

Taalgidsen

Wie graag een taalnaslagwerk heeft in boekvorm, raden we deze taalgidsen aan:

  • In duidelijk Nederlands (pdf) biedt een handig overzicht van adviezen voor helder en correct taalgebruik en efficiënte communicatie. De adviezen gaan vooral in op problemen en fouten die in de taalpraktijk dikwijls voorkomen.
  • De taalgids Spelling: de regels op een rij (pdf) biedt je een compact en systematisch overzicht van de principes en regels van de Nederlandse spelling. De taalgids draagt het keurmerk Officiële Spelling Nederlandse Taalunie.
  • In de taalgids Heerlijk helder (pdf) vind je twintig tips voor heldere taal en heldere teksten, opgesteld door de Vlaamse overheid. De tips zijn vooral nuttig als je teksten schrijft, maar ze kunnen je ook helpen als je langere mondelinge opdrachten voorbereidt, bijvoorbeeld presentaties.