Taalhulp

Als je zelf een paper, stageverslag of eindwerk moet schrijven, dan is alle taalhulp meer dan welkom. Op deze pagina vind je informatie over de taalcoaches van VIVES en een aantal handige online tools waar je bij het schrijven dankbaar gebruik van kunt maken. Meer taalnaslagwerken vind je uiteraard terug in de bibliotheek op jouw campus.

Taalcoaches

Heb je het moeilijk met teksten schrijven? Worstel je met stageverslagen, bachelorpapers of mails? Dan kun je een beroep doen op de hulp en het advies van de taalcoaches van VIVES. Je vindt Mirjam Feys elke maandag in VIVES Brugge Xaverianenstraat (bibliotheek, lokaal D210) en Jan Gregorius elke donderdag in VIVES Kortrijk (bibliotheek, lokaal Zijsprong).

Heb je een vraag over schrijfvaardigheden of wil je een afspraak met een van onze taalcoaches maken, stuur dan een mailtje naar [email protected]. Vermeld zeker of je VIVES Brugge Xaverianenstraat of VIVES Kortrijk als locatie verkiest.

Advies

Deze kwaliteitssites geven antwoord op vaak voorkomende taalvragen:

Als je het antwoord op je vraag niet vindt, kun je via deze sites ook een vraag stellen per e-mail. Dringende hulp nodig? Je kunt telefonisch gratis vragen stellen aan de Taaltelefoon: 078 15 20 25 (elke werkdag van 9 tot 12 uur).

Woordenboeken

Taaltools

Taalhulpsites

Op deze pagina's vind je nog meer informatie over taal:

Taalbrochures

Wie graag een taalnaslagwerk heeft in boekvorm, raden we deze brochures aan:

  • In duidelijk Nederlands (pdf) biedt een handig overzicht van adviezen voor helder en correct taalgebruik en efficiënte communicatie. De adviezen gaan vooral in op problemen en fouten die in de taalpraktijk dikwijls voorkomen.
  • De brochure Spelling: de regels op een rij (pdf) biedt je een compact en systematisch overzicht van de principes en regels van de Nederlandse spelling. De brochure draagt het keurmerk Officiële Spelling Nederlandse Taalunie.
  • In de brochure Heerlijk helder (pdf) vind je twintig tips voor heldere taal en heldere teksten, opgesteld door de Vlaamse overheid. De tips zijn vooral nuttig als je teksten schrijft, maar ze kunnen je ook helpen als je langere mondelinge opdrachten voorbereidt, bijvoorbeeld presentaties.