Je bent student en je hebt een eigen onderneming of je hebt concrete plannen om een eigen onderneming op te starten tijdens je opleiding? Of je combineert je studies met halftijds werken of minimaal 80 uur werken per maand? Dan kun je een beroep doen op onderwijs- en examenfaciliteiten. Ontdek op deze pagina ons aanbod aan opleidingen dat je kan combineren als je al werk, kinderen of allebei zou hebben!

Deze faciliteiten helpen om een opleiding gemakkelijker te combineren met de opstart en/of leiding van jouw zaak. Naast onderwijsfaciliteiten kun je als student-ondernemer ook een beroep doen op faciliteiten die het ondernemen stimuleren. Zo kun je bij de businesscoaches van de hogeschool terecht voor advies of begeleiding.

VIVES-statuut student-ondernemer

Denk je dat je in aanmerking komt, dan moet je kunnen aantonen dat je over een onderneming beschikt (of zeer concrete plannen hebt om dit in de nabije toekomst op te starten). Je stuurt het aanvraagformulier door naar [email protected].

 

Officieel statuut student-zelfstandige

Er bestaat sinds januari 2017 een bijzonder interessant zelfstandig statuut op maat van studenten. Ben je tussen 18 en 25 jaar en ben je voor minimum 27 studiepunten ingeschreven aan de hogeschool? Dan kom je in aanmerking voor dit statuut waarbij er een vrijstelling is voor de bijdrages sociale zekerheid. Ook je ouders zullen dit interessant vinden gezien dit statuut geen invloed heeft op het groeipakket of andere zaken. Interesse? Neem contact op met onze businesscoaches.

Versneld attest bedrijfsbeheer

Als zelfstandige heb je een attest bedrijfsbeheer nodig. Dit ontvang je automatisch bij het behalen van je bachelordiploma. Wens je dit sneller te verkrijgen? Dan kan dat. De hogeschool kijkt dan welke zaken je reeds behaald hebt en welke nog ontbreken. Op maat stippelen we een kort traject voor je uit om sneller een attest te kunnen afleveren. In principe kan je dit reeds aanvragen vanaf je eerste jaar. Interesse? Contacteer onze businesscoaches.

Statuut werken en studeren

Werk je tijdens je studies halftijds of minimum 80 uur per maand, dan heb je als student recht op faciliteiten die je ondersteunen om studeren via dagonderwijs te combineren met je job. Denk je in aanmerking te komen voor dit statuut van werkstudent dan kan je terecht bij jouw studie- en trajectbegeleider die jou de nodige info, voorwaarden en mogelijke faciliteiten toelicht. Alle opleidingen via afstandsonderwijs worden georganiseerd met de nodige flexibiliteit om studeren en werken mogelijk te maken. In afstandsonderwijs hoef je daarom geen faciliteiten aan te vragen.

Opgelet: verwar dit niet met het attest werkstudent dat bij inschrijving gevraagd wordt. Dat attest krijg je door de link te volgen in de inschrijftool. Als het document ingevuld is, laad je het daar ook terug op.