Biologie

Kwaliteit groenten onder de loep

Groenten elke dag, gezond en lekker en van bij ons! Volgens de geldende normen zullen de leerlingen kwaliteitscontrole doen op groenten: vlekken, kaliber (grootte), snijlengte ... Daarnaast doen ze zelf blancheertesten en de controle of dit wel goed uitgevoerd is in het labo.  Ook worden er kiemgetallen bepaald (aantal bacteriën). Het doel van deze workshop is om jongeren uit de 3de graad ASO, TSO (en BSO) voeding en verwante opleidingen een realistisch beeld te geven van werken in de voedingsindustrie, en de competenties die daarvoor nodig zijn.

Interactiviteit

De workshops vinden plaats in de goed uitgeruste labo’s en/of praktijk-lokalen voeding van VIVES campus Roeselare, waar we vooral de handen uit de mouwen steken, na een korte theoretische uitleg. De workshop start met een bedrijfsfilm.

Docent

Freddy Bekaert

Periode

1 volledige dag (9u-15u30)

Inschrijvingen

Maximum 16 leerlingen per workshop. Inschrijven kan vanaf 1 augustus per mail bij [email protected].

Prijs

6 euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare
Wilgenstraat 32
8800 Roeselare

Tarwe : van het veld, over controle tot afgewerkt product

Van teelt en oogst, over opslag, reinigen en vermalen van de tarwe, tot productie en verpakken van deegwaren en bloem. Ook opslag en transport van de eindproducten wordt belicht, evenals alle kwaliteitscontroles.

In het eerste deel van de workshop bekijken we in het labo monsters van harde en zachte tarwe en van bloem en griesmeel : wat zijn de verschillen ? Met deze monsters doen de leerlingen dan zelf verschillende labo-analyses : drogestof bepaling, kleurmetingen, Falling Number, …

In het tweede deel wordt deeg gemaakt van bloem en griesmeel. We gebruiken natuurlijk ook gist en bekijken die onder de microscoop : ze zijn klein, maar dapper… We bakken dan de degen af en zien en proeven het verschil.

Het doel van deze workshop is om jongeren uit de 3de graad ASO, TSO (en BSO) voeding en verwante opleidingen een realistisch beeld te geven van werken in de voedingsindustrie, en de competenties die daarvoor nodig zijn.

Interactiviteit

De workshops vinden plaats in de goed uitgeruste labo’s en/of praktijk-lokalen voeding van VIVES campus Roeselare, waar we vooral de handen uit de mouwen steken, na een korte theoretische uitleg. De workshop start met een bedrijfsfilm.

Docent

Freddy Bekaert

Periode

1 volledige dag (9u-15u30)

Inschrijvingen

Maximum 16 leerlingen per workshop. Inschrijven kan vanaf 1 augustus per mail bij [email protected].

Prijs

6 euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare
Wilgenstraat 32
8800 Roeselare

Bananenbier brouwen

In deze module zullen leerlingen meer horen over het belang van de klassieke biotechnologie met name het maken van stoffen of voeding mbv (micro)organismen. Begrippen die oa aan bod zullen komen: gist, fermentatie, suikers, zetmeel, enzymen, .

Deze module is geschikt voor leerlingen van de 3de graad (ASO-TSO). Deze module sluit aan bij verschillende onderwerpen uit de leerplannen biologie en natuurwetenschappen.

Voorkennis

De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over basisbegrippen cellen, enzymen, chemische reactie. Een boekje met informatie zal worden opgestuurd naar de leerkracht voor aanvang van de sessie.

Interactiviteit

De leerlingen maken zelf bier. Deze sessie kan worden gekoppeld aan een bezoek van de bananententoonstelling “No end to the banana”, een tentoonstelling over biodiversiteit en het belang van bananen productie op wereldvlak.

Docent

Freddy Bekaert

Technieken

fermentatie, bier brouwen

Periode

1 volledige dag

Inschrijvingen

Maximum 20 leerlingen per team, deze module gaat niet door op woensdag. Inschrijven kan vanaf 1 augustus per mail bij [email protected]

Locatie

VIVES Roeselare
Wilgenstraat 32
8800 Roeselare

Prijs

6 euro per leerling

Kaas en yoghurt bereiden

In deze module wordt de leerlingen getoond dat micro-organismen worden gebruikt in allerhande voedingsbereidingen. Voor de bereiding van yoghurt en kaas zijn bepaalde bacteriesoorten (oa Lactobacillus en Streptococcus) onontbeerlijk. Ze worden geënt in de melk (het uitgangsproduct) en zullen groeien met vorming van oa melkzuur (dit kan op eenvoudige manier worden vastgesteld door bv titratie of pH metingen). Voor de kaasbereiding zal gebruik worden gemaakt van het enzyme chymosine om de melk te laten stremmen (hard worden).

In al deze experimenten zal aandacht worden besteed aan de hygiënische aspecten van de voedselbereiding. Voor verschillende experimenten kunnen de micro-organismen in kwestie ook worden gegroeid op bv voedingsbodems. Deze module is geschikt voor de 3de graad ASO en TSO.

Voorkennis

De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over voedingsbestanddelen, enzymen, cellen, ...

Interactiviteit

De leerlingen voeren zelf verschillende experimenten uit in het domein van de microbiologie en de voeding.

Docenten

Freddy Bekaert, Rik David

Technieken

kaas/yoghurt maken, bacterie kweek, …

Periode

1 volledige dag

Inschrijven

Maximum 20 leerlingen per team, deze module gaat niet door op woensdag. Inschrijven kan vanaf 1 augustus per mail bij [email protected].

Prijs

6euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare

Voeding en micro-organismen

In deze module zullen leerlingen meer horen over micro-organismen in casu bacteriën en hun relatie met voeding. Begrippen die oa aan bod zullen komen: voedingsbodem, kiemgetal, antibiotica, verdunningen, mesofiel, voedselveiligheid, …

Deze module is geschikt voor leerlingen van de 3de graad (ASO-TSO). Deze module sluit aan bij verschillende onderwerpen uit de leerplannen biologie en natuurwetenschappen.

Voorkennis

De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over basisbegrippen cellen, enzymen, chemische reactie. Een boekje met informatie kan worden opgestuurd naar de leerkracht voor aanvang van de sessie.

Interactiviteit

De leerlingen voeren zelf verschillende experimenten uit in het domein van de microbiologie en de voeding.

Docenten

Freddy Bekaert, Rik David

Technieken

voedingsbodems, bacterie kweek, verdunningsreeksen, antibiogram, …

Periode

1 volledige dag

Inschrijvingen

Maximum 20 leerlingen per team, deze module gaat niet door op woensdag. Inschrijven kan vanaf 1 augustus per mail bij [email protected].

Prijs

6euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare

DNA maken in proefbuizen

Een wetenschapscommunicatieproject voor de derde graad ASO-TSO met experimenten in biotechnologie, evolutie, PCR en genetische verwantschap, mutaties, ... Begrippen die oa aan bod komen: DNA, enzymen, DNA synthese, mutaties, …

Voorkennis

De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over erfelijk materiaal en enzymen.

Interactiviteit

De leerlingen zullen zelf een PCR experiment doen, een antibiogram, een extractie van plasmide DNA uit bacterien.

Docent

Jan Van Doorsselaere

Technieken

enzymatische test, PCR, electroforese, Ames test

Periode

1 volledige dag; januari - mei

Inschrijvingen

Maximum 20 leerlingen. Inschrijven per mail bij [email protected]

Prijs

6 euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare

Eiwitprofielen en evolutie

Deze module is geschikt voor leerlingen van de 3de graad ASO-TSO. Leerlingen komen meer te weten over evolutie, eiwitten, electroforese, eiwitprofielen, genetische verwantschap, mutaties,... 

Voorkennis

De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over erfelijk materiaal en enzymen.

Interactiviteit

De leerlingen zullen zelf eiwitten isoleren en eiwit electroforese uitvoeren, een experiment met antibiotica en synthese van DNA (PCR) en electroforese.

Lesgever

Jan Van Doorsselaere

Technieken

eiwit elektroforese, PCR

Periode

1 volledige dag; januari - mei

Inschrijven

Maximum 20 leerlingen per team. Inschrijven per mail bij [email protected]

Prijs

6 euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare

Heb je de smaak te pakken?

Een wetenschapscommunicatieproject voor de derde graad ASO-TSO met experimenten in biotechnologie, evolutie, PCR en genetische verwantschap, mutaties,... Begrippen die oa. aan bod komen: DNA, enzymen, DNA synthese, mutaties,…

Voorkennis

De leerlingen moeten reeds gehoord hebben over erfelijk materiaal en enzymen.

Interactiviteit

De leerlingen voeren zelf een PCR test voor een smaakreceptorgen uit. 

Docent

Jan Van Doorsselaere

Technieken

DNA extractie, enzymatische test, PCR, knipexperiment, DNA gel electroforese

Periode

1 volledige dag; januari - mei

Inschrijvingen

maximum 20 leerlingen. Inschrijven per mail bij [email protected]

Prijs

6 euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare

Transgene bomen: expressie van nieuwe genen in hout

Populieren (Populus sp) zijn economisch belangrijke boomsoorten bijvoorbeeld voor papier productie. Populier is het modelsysteem voor plantenbiotechnologie bij boomsoorten, omwille van de goede in vitro eigenschappen zoals regeneratie en genetische transformatie. VIVES transformeerde populieren met een plantenpromotor – gus gen. Het gus gen is een rapporteergen, gebruikt voor de studie van genexpressie.

De GUS analyse is een snelle histochemische manier om na te gaan of het GUS gen tot expressie komt in bepaalde weefsels. Er wordt gebruik gemaakt van het substraat X-gluc. Als dit wordt omgezet door het GUS eiwit, wordt een blauw product gevormd maw we maken blauwe planten…. Transgene planten kunnen ook worden gekarakteriseerd dmv PCR om na te gaan of er nieuw DNA in de plant is binnen gebracht.

Deze module is geschikt voor leerlingen van de 3de graad ASO-TSO.

Voorkennis

De leerlingen hebben best al gehoord over de bouw van cellen, DNA, enzymen, Agrobacterium tumefaciens, gen structuur (promotor, transcriptie, translatie, …)

Interactiviteit

Volledige dag: de leerlingen zullen zelf werken met transgene planten (enzymatische Gus test) en microscopie, planten klonen, PCR voor de karakterisatie van planten, ….

Docent

Jan Van Doorsselaere

Periode

1 volledige dag; maart - mei

Inschrijvingen

Maximum 16 leerlingen. Inschrijven per mail bij [email protected]

Prijs

6 euro per leerling

Locatie

VIVES Roeselare

Technologie

Gebruik van drones in groenmanagement

Het Urban Forestry Lab organiseert workshops over wat dronetechnologie in boombeheer kan betekenen voor de veiligheid van bomen.

Reserveren kan via [email protected] of [email protected]

Maaklab workshop 3D-printen

In de workshop 3D-printen leer je driedimensionale ontwerpen maken in het online tekenprogramma Tinkercad. We behandelen voornamelijk de basis tekenfuncties die voor het 3D-printen van belang zijn. We gaan aan de slag met de software Repetier-Host die de printers aanstuurt. En je leert de Zortraxprinters correct en veilig bedienen. Het doel is dat je zelfstandig met de Zortrax 3D-printers van het Maaklab aan de slag kan.

Korte inhoud

  • Wat is 3D-printing en hoe werkt het?
  • Wat zijn de mogelijkheden, technieken en toepassingen?
  • Ontwerpregels
  • Introductie Tinkercad
  • Introductie Repetier-Host
  • Bediening 3D-printer
  • Creatie eigen ontwerp (pin, sleutelhanger, oorbel, ring,…)

Deelnemers moeten beschikken over een eigen usb-stick (zelf mee te brengen).

Doelgroep

Leerlingen en leerkrachten secundair onderwijs (1e, 2e en 3e graad)

Duur

1 dagdeel (9u-12u of 13u-16u)

Prijs

8 euro per persoon

Locatie

VIVES Kortrijk

Contact

Tijs Anthone

056 26 41 20

mail mij

Maaklab workshop design thinking

Design thinking is een methodologie die gebruikt wordt om problemen in jouw eigen leven, schoolomgeving, bedrijf, samenleving … op te lossen. Door steeds vanuit de menselijke behoeften te vertrekken staat de mens binnen deze methodiek altijd centraal. 

Tijdens een workshop Design thinking begeleiden we de deelnemers stap voor stap doorheen de vijf fasen van de Design thinking-methodiek. Deze methodiek omvat de volgende stappen:

  • ontwikkel empathie voor alle betrokkenen bij een probleem;
  • bepaal een goed gedefinieerd probleem;
  • genereer veel ideeën;
  • knutsel een prototype ineen;
  • test de oplossing.

Doelgroep

leerlingen secundair onderwijs (2e en 3e graad), leerkrachten secundair onderwijs

Duur

1 volledige dag (9u-12u; 13u-16u)

Prijs

15 euro per persoon

Locatie

VIVES Kortrijk 

Contact

Tijs Anthone

056 26 41 20

mail mij

Maaklab workshop kunststofverwerking

Doelgroep

Doelgroep: leerlingen secundair onderwijs (1e, 2e en 3e graad), leerkrachten secundair onderwijs

Duur

1 dagdeel (8u45-11u45 / 12u30-15u30)

Prijs

8 euro per persoon

Locatie

VIVES Kortrijk

Maaklab workshop lasercutten

In de workshop lasercutten leer je vectoriële ontwerpen maken in het tekenprogramma Inkscape. We behandelen voornamelijk de basis tekenfuncties die voor het lasercutten van belang zijn. Daarnaast gaan we aan de slag met de software Laserwork, waarmee we de machine aansturen. Ten slotte leren de deelnemers hoe je de machine op een correcte en veilig manier moet bedienen.

Korte inhoud

  • Wat is lasercutting en hoe werkt het?
  • Wat zijn de mogelijkheden en toepassingen?
  • Introductie Inkscape (software)
  • Introductie Laserwork (software)
  • Bediening laser cutter machine
  • Creatie eigen ontwerp (pin, sleutelhanger, oorbel, …)

Deelnemers moeten beschikken over een eigen usb-stick (zelf mee te brengen).

Doelgroep

Doelgroep: leerlingen secundair onderwijs (1e, 2e en 3e graad), leerkrachten secundair onderwijs

Duur

1 dagdeel (9u-12u of 13u-16u)

Prijs

8 euro per persoon

Locatie

VIVES Kortrijk

Maaklab workshop vervolgtraject spoorwegovergang

Het vervolgtraject spoorwegovergang is een totaalproject met vrijblijvende contactmomenten. Tijdens de workshops komen verschillende technieken aan bod: 2D tekenen en lasercutten, 3D tekenen & 3D-printen, vacuümvormen en mallen maken, elektronische componenten solderen en arduino-programmatie. De leerlingen kunnen diverse spike-ontwerpen realiseren: visieuze, gitaar, weerstation, safe, alarmklok, etc.

Locatie

VIVES Kortrijk

Workshop Lego Education Innovation Studio

In de LEGO Education Innovation Studio gaan leerlingen en leerkrachten van het secundair onderwijs de uitdaging aan met allerlei LEGO Education materiaal. Het zoeken naar oplossingen staat centraal via een didactiek van onderzoeken, ontwerpen en optimaliseren. Dit gebeurt telkens binnen een optimale leeromgeving én onder begeleiding van onze LEGO coaches.

Gezondheidszorg

Care4You gezondheidsdagen

Met Care4You biedt het studiegebied gezondheidszorg leerlingen van de derde graad secundair onderwijs een gezondheidsdag aan. Via ludieke workshops en activiteiten maken ze kennis met de zorgsector.

Zaken doen

Management Days

Het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde organiseert workshops rond haar opleidingen voor de derde graad. Ben je op zoek naar interactieve workshops die door VIVES-studenten gegeven worden? Dan is dit je kans.

SpellenLab

Het SpellenLab van VIVES - de grootste spellencollectie ter wereld - stimuleert het gebruik van bord- en gezelschapsspellen. We geven vormingen aan studenten, leerkrachten en medewerkers uit verschillende sectoren.

Wil je graag een spelactiviteit organiseren? Contacteer [email protected]

Vanuit het Spellenlab kunnen verschillende workshops voor studenten en leerkrachten voorzien worden:

  • Voor directies: teamwork bevorderen met spellen, teambuilding
  • Voor leerkrachten: teamwork bevorderen met spellen, sociale vaardigheden en groepsbevorderende spellen
  • Voor leerlingen van de laatste graad: taalspellen allerhande, coöperatieve spellen. Voor leerlingen STW/kinderverzorging… kunnen we ook spellen aanbieden gericht op hun stage.