Een VIVES-docent voor jouw klas
WORKSHOPDAYS STUDIEGEBIEDEN GEZONDHEIDSZORG EN SOCIAAL-AGOGISCH WERK
Collega's van de studiegebieden Gezondheidszorg en Sociaal-Agogisch Werk van Hogeschool VIVES werkten een aanbod aan workshops uit waarmee we leerlingen laten proeven van het hoger onderwijs. De workshops gaan over inhoudelijke topics die we binnen de diverse opleidingen van onze studiegebieden aan bod laten komen.
Onze expertise voor jouw leerlingen
De expertise die wij in de studiegebieden opbouwen delen we graag niet alleen met onze studenten, maar ook met leerlingen die interesse hebben in deze opleidingen om eventueel later verder te studeren.
Daarom ontwikkelden we een aanbod van workshops voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs.
De workshops sluiten nauw aan bij de leerplannen uit het secundair onderwijs. Ze zorgen ervoor dat leerlingen hun kennis up-to-date kunnen houden, maar ze leveren ook nieuwe inzichten.
De leerlingen kunnen via de workshops op een interactieve, laagdrempelige manier kennismaken met het opleidingsaanbod van deze studiegebieden. Dit kan hen helpen bij hun latere studiekeuze.
Nieuwe data voor het schooljaar 2024-2025
-
25 februari campus Roeselare
-
27 februari campus Kortrijk
Benieuwd naar ons aanbod? Ontdek het hieronder!
Workshops Sociaal-Agogisch Werk
Stress de baas?!
Stress onderzoeken om er de volgende keer beter mee om te gaan. Dat is wat we gaan doen in deze workshop. Het zit namelijk zo: als je er zelf mee kan omgaan, kan je anderen ook beter coachen!
Jeugdcriminaliteit: evolutie en verklaringen
Deze workshop start met de vraag hoe jeugdcriminaliteit het voorbije decennium evolueerde. Zo komen we tot een aantal fundamentele vaststellingen over jeugdcriminaliteit die als basis dienen om dit verder te verklaren.
Forensisch werken: een blik op het leven in de gevangenis
Deze workshop start met de vraag hoe jeugdcriminaliteit het voorbije decennium evolueerde. Zo komen we tot een aantal fundamentele vaststellingen over jeugdcriminaliteit die als basis dienen om dit verder te verklaren.
Sterker divers
Ontdekken hoe het echt zit en aan welke vooroordelen je vast zit. Via een oefening ontdek je hoe het leven in een gevangenis er echt uit ziet.
Werken met groepen
Een groep kan enorm veel kracht bezitten. Als begeleider, coach en opvoeder is het de kunst om die kracht er uit te halen.
Vlam! Bonk! F*ck! Over omgaan met agressie
In deze workshop proeven we even hoe we omgaan met grenzen.
Wat kunnen we doen als iemand over onze grens gaat? Hoe kunnen we in onze eigen kracht staan? Wat hebben we nodig om overtuigend te zijn? Hoe reageren we op agressief gedrag?
Workshops Gezondheidszorg
De stem "een gevoelige snaar"
In deze workshop leer je hoe stemproblemen ontstaan en hoe je deze kan voorkomen, maar ook verhelpen.
Risico's nemen met kinderen? Dat doe je niet, of toch wel?
Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Kinderen testen en verleggen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. Dit gebeurt allemaal buiten hun comfortzone. Leer er in deze workshop alles over.
Hoe speel je een gezelschapsspel?
Ben je een slechte verliezer? Maak je soms impulsieve keuzes? Volg je de handleiding nauwgezet? In deze workshop krijg je inzicht in jouw speelgedrag via de executieve functies.
Kwaliteit van leven
In deze praktische workshop ga je het begrip "kwaliteit van leven" heel concreet maken. Samen met een docent sta je stil bij de objectieve en subjectieve elementen door te vertrekken vanuit het eigen welzijn.
Maak kennis met de veelzijdigheid van de ergotherapeut
Wat houdt de opleiding ergotherapie in? Wat doet een ergotherapeut? In deze workshop maak je op een interactieve manier kennis met de opleiding ergotherapie, het beroepsprofiel en de jobkansen die je later hebt als je deze opleiding tot een goed einde hebt gebracht.
Food4u = Good4U
In deze workshop maak je kennis met het beroep van diëtist in verschillende settings.
Eerste hulp bij kleine en iets grotere ongevallen
In deze workshop leer je mensenlevens redden door levensreddende handelingen die je aangeleerd krijgt. We trainen op basis life support, maar geven daarnaast ook tips wat te doen bij vaak voorkomende huis-, tuin- en keukenongevallen.
Mentaal welzijn bij jongeren
In deze workshop worden de leerlingen actief uitgenodigd om in een veilige context stil te staan bij hun eigen kwaliteiten en krachten, maar ook waarin ze nog kunnen groeien. We gaan aan de slag met heel praktische tools zoals de balkmetafoor, de geluksdriehoek en de Healthy mind platter. Aan de hand van korte opdrachtjes gaan de leerlingen met elkaar in gesprek gemodereerd door ervaren docenten. Op deze manier kunnen ze van elkaar leren maar worden ze ook uitgedaagd om stil te staan bij hun eigen mentaal welzijn. Ook bespreken ze hoe ze veerkrachtig met negatieve emoties kunnen omgaan en leren ze dit ook bespreekbaar te maken met elkaar.
Aan de slag met intraveneuze therapie en de botboor
In deze workshop leer je klinisch redeneren en een daarbijhorende vaardigheid aan. Als verpleegkundige moet je eigen verpleegkundige observatie en interpretaties koppelen aan medische kennis zoals fysiologie, anatomie en farmacologie. Zo kunnen we bepalen welke verpleegkundige interventie we moeten inzetten bij welk ziektebeeld. In deze workshop wordt er gewerkt met een casus rond intraveneuze therapie en de botboor.
Aan de slag met pasgeborenen op de dienst neonatologie
In deze workshop leer je klinisch redeneren en een daarbijhorende vaardigheid aan. Als verpleegkundige moet je eigen verpleegkundige observatie en interpretaties koppelen aan medische kennis zoals fysiologie, anatomie en farmacologie. Zo kunnen we bepalen welke verpleegkundige interventie we moeten inzetten bij welk ziektebeeld. In deze workshop wordt er gewerkt met een casus rond pasgeborenen die zijn opgenomen op de dienst neonatologie.
Fertility awareness
Weet je dat heel wat zaken een impact hebben op je vruchtbaarheid? In deze workshop leer je alles over vruchtbaarheid en welke factoren hier een invloed op uitoefenen.
Love your ears
In deze workshop leer je meer over gehoorproblemen en hoe je je oren kan beschermen.
De stem "een gevoelige snaar"
In deze workshop leer je hoe stemproblemen ontstaan en hoe je deze kan voorkomen, maar ook verhelpen.
Ouderdomspak, visusstoornissen en tremorhandschoen
Aan de hand van verschillende situaties maak je kennis met enkele leeftijdsgebonden beperkingen zoals vertroebeling van de ooglens, vernauwing van het gezichtsveld, verlies van kracht, stijfheid van gewrichten, tremor, … De ervaring wordt telkens gekoppeld aan een actieve manier van reflecteren en uitwisselen van wat er gevoeld en geleerd werd.
VR en dementie
Via VR-leren willen we het inzicht vergroten in de leefwereld van mensen met dementie met als doel om aansluiting en afstemming te bevorderen met de persoon met dementie. De ervaring wordt telkens gekoppeld aan een actieve manier van reflecteren en uitwisselen van wat gevoeld en geleerd werd.
Intoxicatiebrillen
Aan de hand van intoxicatiebrillen ervaar je de invloed van alcohol en drugs op je zicht. De ervaring wordt telkens gekoppeld aan een actieve manier van reflecteren en uitwisselen van wat er gevoeld en geleerd werd.
Levensreddende handelingen
In deze workshop leer je mensenlevens redden. Het benaderen van een bewusteloos persoon, reanimatie met AED en hoe te reageren bij verstikking zijn enkele zaken die aan bod komen.
Simulatie? Net echt?!
Ontdek hoe je als hulpverlener in een simulatie-ruimte op een veilige manier kunt oefenen op ‘het bieden van zorg’ en op ‘samenwerken met je teamleden’! Je komt in een situatie terecht, waarbij je een patiënt helpt (de patiënt is een hoogtechnologische pop die ademt, spreekt, met een hartritme,…). Dit doe je in overleg met je collega’s (= met je medeleerlingen) en je kan ook een hulplijn inschakelen! Je staat er dus niet alleen voor! Samen (simu)leren noemen we dat!
Workshop Days Sociaal Agogisch Werk en Gezondheidszorg
Bovenstaande workshops van de studiegebieden Gezondheidszorg en Sociaal-Agogisch werk worden aangeboden op de Workshop days.
De workshops worden op verschillende VIVES campussen aangeboden.
Noteer alvast deze data:
- Roeselare: 25 februari 2025 in de namiddag
- Kortrijk: 27 februari 2025 in de namiddag