In juni studeren weer heel wat van jullie laatstejaars af. Velen onder hen zetten de stap naar het hoger onderwijs. Bij Hogeschool VIVES ondersteunen we jou, jouw leerlingen én jouw school graag.

Ontvang een pakket opleidingsbrochures voor jouw leerlingen

We bezorgen je graag meer informatie over de opleidingen waarin je klas geïnteresseerd is. Je vindt op elke opleidingspagina een pdf-versie van de brochure. Ontvang je graag een papieren versie, dan zorgen we daar voor.

Maak gebruik van de lokalen of aula van VIVES hogeschool

Ben je op zoek naar een lokaal voor een vergadering of een aula voor een presentatie? Dat kan, daarvoor neem je best even contact met ons op.

pedagogische studiedag

Pedagogische studiedag

Ben je voor een pedagogische studiedag op zoek naar infosessies voor leerkrachten van de derde graad? Vanuit VIVES hogeschool bieden we je een programma aan vertrekkend vanuit de vraag ‘wat hebben leerlingen nodig om de overstap naar het hoger onderwijs te maken?’.

Het doel is aan het eind van de dag zicht te hebben op wat de mogelijkheden zijn voor een leerling en welk advies je als leerkracht kan geven. Het programma bestaat uit een algemene sessie over het hoger onderwijs en het studiekeuzeproces voor alle deelnemers en twee zelfgekozen sessies volgens studiegebied. In elke sessie is ruim de tijd voor het stellen van vragen. Dit kan zowel digitaal als fysiek georganiseerd worden.

Proeven van de hogeschool

Ontdek hier het aanbod per thema.

eiwit

Biologie en voeding

Kwaliteit groenten onder de loep: 3de graad ASO, TSO (en BSO)

De leerlingen krijgen een realistisch beeld van wat werken in de voedingsindustrie is, en de competenties die daarvoor nodig zijn.

Tarwe: van het veld, over controle tot afgewerkt product: 3de graad ASO, TSO (en BSO)

De leerlingen krijgen een realistisch beeld van wat werken in de voedingsindustrie is, en de competenties die daarvoor nodig zijn.

Bananenbier brouwen: 3de graad ASO en TSO

Maak kennis met de wetenschappelijke aspecten van voeding, biotechnologie en chemie. 

Kaas en yoghurt bereiden: 3de graad ASO en TSO

Ontdek het gebruik van micro-organismen in allerhande voedingsbereidingen.

Voeding en micro-organismen: 3de graad ASO en TSO

Een module over micro-organismen in casu bacteriën en hun relatie met voeding. 

DNA maken in proefbuizen: 3de graad ASO en TSO

Experimenten in biotechnologie, evolutie, PCR en genetische verwantschap, mutaties… 

Eiwitprofielen en evolutie: 3de graad ASO en TSO

Kom alles te weten over evolutie, eiwitten, electroforese, eiwitprofielen, genetische verwantschap, mutaties… 

Genetisch gewijzigde planten: 3de graad ASO en TSO 

De leerlingen werken zelf met transgene planten (enzymatische Gus test) en microscopie, planten klonen, PCR voor de karakterisatie van planten… 

 

Gebruik van drones in groenmanagement

Het Urban Forestry Lab organiseert workshops over wat dronetechnologie in boombeheer kan betekenen voor de veiligheid van bomen.

Maaklab workshop 3D-printen: voor leerlingen en leerkrachten

In de workshop 3D-printen leer je driedimensionale ontwerpen maken in het online tekenprogramma Tinkercad. Het doel is dat je zelfstandig met de Zortrax 3D-printers van het Maaklab aan de slag kan.

Maaklab workshop design thinking: 2de en 3de graad leerlingen en leerkrachten

Design thinking is een methodologie die gebruikt wordt om problemen in jouw eigen leven, schoolomgeving, bedrijf, samenleving … op te lossen. Door steeds vanuit de menselijke behoeften te vertrekken staat de mens binnen deze methodiek altijd centraal. 

Maaklab workshop kunststofverwerking: voor leerlingen en leerkrachten

Maaklab workshop lasercutten: voor leerlingen en leerkrachten

In deze workshop leer je vectoriële ontwerpen maken in het tekenprogramma Inkscape. Daarnaast gaan we aan de slag met de software Laserwork en leer je de machine op een correcte en veilig manier bedienen.

Maaklab workshop vervolgtraject spoorwegovergang

Tijdens de workshops komen verschillende technieken aan bod: 2D tekenen en lasercutten, 3D tekenen & 3D-printen, vacuümvormen en mallen maken, elektronische componenten solderen en arduino-programmatie. De leerlingen kunnen diverse spike-ontwerpen realiseren: visieuze, gitaar, weerstation, safe, alarmklok, etc.

Workshop Lego Education Innovation Studio: voor leerlingen en leerkrachten

Ga de uitdaging aan met allerlei LEGO Education materiaal onder begeleiding van onze LEGO coaches. Het zoeken naar oplossingen staat centraal via een didactiek van onderzoeken, ontwerpen en optimaliseren.

Workshop Spellenlab

Bord- en gezelschapsspellen zijn ideaal te integreren in de onderwijspraktijk. SpellenLab biedt je individuele vormingen én vormingen voor het hele team aan.

Workshop LEGO Education Innovation Studio

Samen de uitdaging aangaal met allerlei LEGO Education materiaal.

'Was het vroeger niet warmer? De klimaatproblematiek in een oogopslag'

Samen met klimaatexpert Pieter Boussemaere gaan we naar de essentie van het klimaatproblematiek en hoe we samen en als individu een deel van de oplossing kunnen zijn.

Wat weet wetenschap

Onderzoekscompetenties voor leerlingen secundair onderwijs

Twee werkshops waarin samen actief filosoferen over de mogelijkheden en uitdagingen van wetenschap.

Studiemethode

Tips en trics over studiemethodes voor het hoger onderwijs.

Buitenonderwijs - educatieve tuin

Leren kan binnen de 4 klasmuren, maar ook erbuiten. In de educatieve tuin 't Kriebelhof in Kortrijk steken we de handen uit de mouwen. De frisse buitenlucht zal je hersenen opfleuren.

Het onderwijs van de toekomst

Waar staat onderwijs over 30 jaar. We zetten onze toekomstbril op en bekijken de digitale tools van de toekomst zoals VR in het onderwijs.

Koken met kleuters

Denk je er aan op aan de slag te gaan in het kluteronderwijs. Dan is deze workshop voor jou zeker een aanrader.

Leiden en ondernemen

Workshops op jouw school

Een docent van VIVES voor jouw klas? Dat kan! Bekijk het aanbod van kant-en-klare workshops, colleges, lezingen en lessen die onze docenten voor klassen van het vijfde en zesde secundair in petto hebben. Deze lessen kunnen plaatsvinden bij jou op school, bijvoorbeeld in het kader van een themadag of themaweek, of op onze campus.

ontdek het aanbod

verpleegkunde

Gezondheid

Care4You gezondheidsdagen: 3de graad

Via ludieke workshops en activiteiten maken leerlingen kennis met de zorgsector.

Verder studeren of je bijscholen

VIVES bachelor-na- bacheloropleidingen, verkorte studieroutes, postgraduaten, navormingen en bijscholingen

Levenslang leren is geëvolueerd van een noodzaak tot alledaagse realiteit. Via een brede waaier van bachelor-na- bacheloropleidingen, verkorte studieroutes, postgraduaten, navormingen en bijscholingen biedt VIVES je de kans om je competenties op zeer gevarieerde domeinen te actualiseren en uit te breiden. Dat kan meteen na je studies of tijdens je professionele loopbaan. Uiteraard verwerf je bij het succesvol afronden, naargelang de aard van de opleiding, een door de overheid erkend diploma, getuigschrift of attest van deelname.

VIVES is een door de overheid erkend opleidingsverstrekker, waardoor je als kleine of middelgrote onderneming overheidssteun voor opleidingen kunt verwerven. Meer info hierover vind je op www.kmo-portefeuille.be. Let wel: de steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de start van de opleiding. Voor inschrijvingen die leiden tot een diploma, gelden de algemene inschrijvingsvoorwaarden voor hoger onderwijs. Inschrijvingen voor bijscholingen en navormingen zijn onderhevig aan inschrijvings- en annuleringsvoorwaarden

Navormingen SpellenLab

Bord- en gezelschapsspellen zijn ideaal te integreren in de onderwijspraktijk. SpellenLab biedt je individuele vormingen én vormingen voor het hele team aan. 

Navormingen voor leerkrachten i.s.m. Eekhout Academy  

Het studiegebied onderwijs organiseert navormingen in samenwerking met Eekhout Academy