Wijzigen van traject, veranderen van opleiding of stopzetten heeft ook een invloed op je leerkrediet. Een korte beschrijving vind je hieronder. Wens je verdere info, informeer je dan bij je studentenadministratie of je studietrajectbegeleider. Het leerkrediet is enkel van toepassing op bacheloropleidingen.

Uitschrijven voor 1 december

Bij een uitschrijving voor 1 december word je als student uitgeschreven met teruggave van leerkrediet voor alle opleidingsonderdelen met uitzondering van de opleidingsonderdelen waarvoor er reeds resultaten werden vastgesteld.

Uitschrijven tussen 1 december en 15 maart

Bij een uitschrijving tussen 1 december en 15 maart word je als student uitgeschreven zonder teruggave van leerkrediet voor de opleidingsonderdelen van het eerste semester en de opleidingsonderdelen die over het hele jaar gespreid zijn. Je wordt uitgeschreven met teruggave van leerkrediet voor de opleidingsonderdelen die enkel betrekking hebben op het tweede semester, met uitzondering van de opleidingsonderdelen waarvoor er reeds resultaten werden vastgesteld door de examencommissie.

Uitschrijven na 15 maart

Bij een uitschrijving na 15 maart word je uitgeschreven zonder teruggave van leerkrediet.

Uitzondering: generatiestudenten die veranderen van opleiding

Ben je een generatiestudent die voor 1 december van opleiding verandert (heroriƫnteert),dan krijg je het volledige ingezette leerkrediet terug voor vakken waarvoor je nog geen examen aflegde.

Bij uitschrijven tussen 1 december en 15 maart, krijg je nog de helft van het leerkrediet terug voor opleidingsonderdelen waarvoor je nog geen examen aflegde van het eerste semester en van de opleidingsonderdelen die over het hele jaar gespreid zijn. Je wordt uitgeschreven met teruggave van leerkrediet voor de opleidingsonderdelen die enkel betrekking hebben op het tweede semester.

Na 15 maart krijg je geen leerkrediet meer terug.

Van opleiding veranderen voor 1 december betekent dat je voor 1 december zowel voor de 1ste opleiding uitschreven bent en voor de andere opleiding ingeschreven bent. Schrijft je je wel voor 1 december uit voor de 1ste opleiding, maar pas na 1 december (voor 15 maart) terug in voor de nieuwe opleiding, dan krijgt je maar de helft van het ingezette leerkrediet terug.

Leerkrediet en creditcontract

Je kunt je leerkrediet niet meer terugwinnen door je uit te schrijven uit creditcontracten. Je bent je leerkrediet onherroepelijk kwijt.

Consulteren van je leerkrediet

Wens je te weten hoeveel je leerkrediet bedraagt, dan kan je dit consulteren op de website van Onderwijs Vlaanderen.