xToledo is de online examenomgeving van de Associatie KU Leuven waar een toets of een opdracht met Toledo-tools kan afgelegd worden en waarbij de voortgang van de toets zichtbaar is voor de docent. Dat examen kan daarnaast extra beveiligd worden in combinatie met de online toezichtstool Proctorio.

Praktische informatie

De elektronische leeromgeving van de associatie KU Leuven is Toledo. Binnen deze leeromgeving kan een docent opdrachten, groepswerk, een digitale toets, een synchroon lesmoment met Blackboard Collaborate enz... beschikbaar stellen of organiseren. Wanneer in het kader van een digitaal examen gebruik gemaakt wordt van een Toledo-toets, dan zal dit heel vaak georganiseerd worden binnen een zogenaamd 'examenvak' in xToledo in plaats van binnen de Toledo-cursus zelf. xToledo houdt namelijk een aantal handelingen bij die door de student in de browser worden uitgevoerd. Aangezien xToledo los staat van Toledo is het leermateriaal dat op de Toledo-cursus staat niet toegankelijk vanuit die examenomgeving. Naast een digitale toets kan deze omgeving ook gebruikt worden voor het maken van een opdracht.

Proctorio is een tool waarmee online toezicht vanop afstand kan worden georganiseerd. Hierbij worden vooreerst alle handelingen op het beeldscherm en het beeld van de webcam volledig gecapteerd. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde beperkingen in te stellen, zoals het niet kunnen kopiëren en plakken, openen van een andere toepassing op je computer, surfen naar een andere website, enzovoort. M.b.v. artificiële intelligentie ten slotte worden alle geregistreerde data verwerkt en krijgt de docent een overzicht van alles wat tijdens het examen gebeurd is. Dit kan gaan om het wegkijken van je computerscherm, het in beeld komen van andere personen, enzovoort.

Wanneer moet ik gebruik maken van xToledo en Proctorio?

Wanneer een examen via xToledo en eventueel Proctorio zal verlopen, word je hiervan op de hoogte gebracht vanuit de opleiding. 

Help en training

xToledo

Er is een handleiding voor studenten beschikbaar over xToledo.

xToledo_Studentenhandleiding.pdf

xToledo met Proctorio

De tool Proctorio kan enkel gekoppeld worden aan een digitale toets in xToledo. Indien jij voor één of meerdere examens met deze tool aan de slag moet gaan, dan krijg je de informatie en afspraken hierover via je opleiding.

Belangrijk: om met Proctorio te werken moet je met Google Chrome werken. Hiervoor zal je dan de Proctorio Chrome extensie moeten installeren op je computer in je browser Google Chrome. Uitleg vind je in deze handleiding. Opmerking: heb je in het verleden al de Proctorio-extensie geïnstalleerd, dan raden we toch aan om deze opnieuw te installeren zodat de laatste versie actief is in je browser!

Er is een quickstarter beschikbaar over het installeren van die extensie.

Quickstarter_Proctorio_Extensie&Support.pdf

Om een examen vlot te laten verlopen, volg je best ook volgende tips:

  • Bekijk in elk geval zeker onderstaande filmpjes vóór je je eerste examen met Proctorio aflegt.
    • In het eerste filmpje wordt het volledige proces van installatie van de extensie tot en met het afleggen van een xToledo-toets met Proctorio gedemonstreerd.
    • In het tweede filmpje wordt heel specifiek uitleg gegeven voor studenten die met een Mac werken hoe je je scherm kan delen (als dat gevraagd wordt) tijdens het opstartproces van het examen met Proctorio.
  • Je werkt bij voorkeur met een bekabelde internetverbinding en geen draadloze netwerkverbinding
  • Start je computer eens volledig opnieuw op vooraleer je met het examen begint.

We bundelden enkele veel voorkomende vragen m.b.t. gebruik van Proctorio. Neem dit document dus zeker door voor je een online examen met Proctorio in xToledo moet afleggen.

Proctorio Zelfhulp Studenten.pdf

Indien je problemen ondervindt met Proctorio tijdens het examen, dan kan je op het moment van je examen ook terecht bij de support van Proctorio. Dat kan rechtstreeks via de live chat die toegankelijk is tijdens je examen. Neem hiervoor de bovenstaande quickstarter heel goed door waarin uitgelegd wordt hoe je die live chat kan gebruiken.

 

 

 

Problemen en vragen?

Ervaar je tijdens je examen een probleem die heel specifiek betrekking heeft op Proctorio, dan kan je hiervoor terecht bij de support van Proctorio zelf via de live chat. Informatie vind je in de quickstarter hierboven.

Ervaar je nog een probleem of heb je nog een specifieke vraag, ga dan even naar de servicedesk.