xToledo is de online examenomgeving van de Associatie KU Leuven waar een toets of een opdracht met Toledo-tools kan afgelegd worden en waarbij de voortgang van de toets zichtbaar is voor de docent. Dat examen kan daarnaast extra beveiligd worden in combinatie met de online toezichtstool Proctorio.

Praktische informatie

De elektronische leeromgeving van de associatie KU Leuven is Toledo. Binnen deze leeromgeving kan een docent opdrachten, groepswerk, een digitale toets, een synchroon lesmoment met Blackboard Collaborate enz... beschikbaar stellen of organiseren. Wanneer in het kader van een digitaal examen gebruik gemaakt wordt van een Toledo-toets, dan zal dit heel vaak georganiseerd worden binnen xToledo in plaats van binnen de Toledo-cursus zelf. xToledo houdt namelijk een aantal handelingen bij die door de student in de browser worden uitgevoerd. Aangezien xToledo los staat van Toledo is het leermateriaal dat op de Toledo-cursus staat niet toegankelijk vanuit die examenomgeving. Naast een digitale toets kan deze omgeving ook gebruikt worden voor het maken van een opdracht.

Wanneer moet ik gebruik maken van xToledo?

Als je een examen van een bepaalde opleidingsonderdeel moet afleggen met xToledo zal je die informatie krijgen vanuit je opleiding. Omdat de kans in deze coronatijd reëel is dat je een examen met xToledo moet afleggen, werd een soort test opgezet zodat je die examenomgeving en het afleggen van een toets in die omgeving kan testen.

Opgelet: je kan die test maar één keer doen aangezien de toegang tot de examenruimte wordt gesloten van zodra je de examenruimte effectief afsluit.

Hoe kan je even xToledo verkennen en die proeftoets proberen?

 • Stap 1. Ga naar xToledo via de knop hieronder.
 • Stap 2. Je krijgt algemene instructies te lezen over xToledo. Deze zijn vooral relevant tijdens een echt examen op xToledo, maar je kan ze uiteraard al even lezen. Onderaan de pagina geef je aan dat je de instructies hebt gelezen en begrepen. Klik vervolgens op 'Ga verder'.
 • Stap 3. Log in met je r-nummer en wachtwoord indien je dat gevraagd wordt.
 • Stap 4. Klik vervolgens op het examenvak "[VIVES] Test examenomgeving xToledo".
 • Stap 5. Je krijgt een venster met algemene regels over xToledo. Je vinkt aan dat je deze gelezen en begrepen hebt en klikt op ‘Ga verder’.
 • Stap 6. Je komt vervolgens in het examenvak terecht bij de rubriek 'Read me first'. Lees de instructies daar heel zorgvuldig. Je vindt er algemene info over xToledo, specifieke informatie over de proeftoets die je even kan afleggen en ten slotte ook informatie hoe je xToledo afsluit op het einde.

Er is een handleiding voor studenten beschikbaar over xToledo

xToledo_Studentenhandleiding.pdf

Hoe zit het met Proctorio

Proctorio is een tool waarmee online toezicht vanop afstand kan worden georganiseerd. Hierbij worden vooreerst alle handelingen op het beeldscherm en het beeld van de webcam volledig gecapteerd. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde beperkingen in te stellen, zoals het niet kunnen kopiëren en plakken, openen van een andere toepassing op je computer, surfen naar een andere website, enzovoort. M.b.v. artificiële intelligentie ten slotte worden alle geregistreerde data verwerkt en krijgt de docent een overzicht van alles wat tijdens het examen gebeurd is. Dit kan gaan om het wegkijken van je computerscherm, het in beeld komen van andere personen, enzovoort.

De tool Proctorio kan enkel gekoppeld worden aan een digitale toets in xToledo. Indien jij voor één of meerdere examens met deze tool aan de slag moet gaan, dan krijg je de informatie hierover via je studiegebied.

Belangrijk: om met Proctorio te werken moet je met Google Chrome. Hiervoor zal je dan de Proctorio Chrome extensie moeten installeren op je computer in je browser Google Chrome. Uitleg vind je in deze handleiding.

Quickstarter_Proctorio_Extensie&Support.pdf

Enkele afspraken en tips

Om een examen met Proctorio af te leggen is het belangrijk rekening te houden met volgende afspraken:

 • Bekijk zeker voor je examen de filmpjes en de quickstarter die hieronder zijn opgenomen.
 • Het gebruik van oortjes of een headset is niet toegelaten. Voor audio maak je gebruik van de ingebouwde micro in je computer.
 • Bekijk ook heel goed de afspraken die de docent met jou maakt als een examen met Proctorio wordt afgelegd. Deze afspraken worden jou via de Toledo-cursus meegedeeld.

Om een examen vlot te laten verlopen, volg je best ook volgende tips:

 • Je werkt bij voorkeur met een bekabelde internetverbinding en geen draadloze netwerkverbinding.
 • Start je computer eens volledig opnieuw op vooraleer je met het examen begint.
 • Wanneer je merkt dat tijdens een examen het automatisch opslaan van een antwoord meerdere keren niet lukt (dit kan het gevolg zijn van een netwerkonderbreking), dan sluit je eerst alle tabbladen van Google Chrome volledig af en start je vervolgens de browser opnieuw op. Ga daarna terug naar de toets in xToledo. Je zal ook alle procedures van Proctorio opnieuw moeten doorlopen.

Ondersteuning

Indien je problemen ondervindt met Proctorio tijdens het examen, dan kan je op het moment van je examen ook terecht bij de support van Proctorio. Dat kan rechtstreeks via de live chat die toegankelijk is tijdens je examen. Neem hiervoor de bovenstaande quickstarter heel goed door waarin uitgelegd wordt hoe je die live chat kan gebruiken.

In het eerste filmpje wordt het volledige proces van installatie van de extensie tot en met het afleggen van een xToledo-toets met Proctorio gedemonstreerd.

In het tweede filmpje wordt heel specifiek uitleg gegeven voor studenten die met een Mac werken hoe je je scherm kan delen (als dat gevraagd wordt) tijdens het opstartproces van het examen met Proctorio.

 

Problemen en vragen?

Ervaar je tijdens je examen een probleem die heel specifiek betrekking heeft op Proctorio, dan kan je hiervoor terecht bij de support van Proctorio zelf via de live chat. Informatie vind je in de quickstarter hierboven.

Ervaar je nog een probleem of heb je nog een specifieke vraag, ga dan even naar de servicedesk.