Computers zijn alomtegenwoordig bij VIVES. Dat is logisch ook: computers zijn een onmisbaar deel geworden van de manier waarop we met onze wereld omgaan. Daarom zul je ook merken dat in elke opleiding kennis van ICT belangrijk is.

Heel wat studenten hebben een eigen laptop. Laptops zijn krachtig en draagbaar, en dankzij de gratis wifi in al onze gebouwen kun je er overal mee op het internet.

In welke opleidingen moet je verplicht over een laptop beschikken?

In de volgende opleidingen zijn laptops verplicht:

Om aan deze opleidingen (uitgezonderd bachelor onderwijs) te kunnen starten, voldoet je laptop best aan de volgende minimumspecificaties (bij twijfel of vragen: neem bij de start van het academiejaar contact op met de onderwijstechnoloog van je studiegebied). Maar ook op het aanbod van Academic Shop kan je de nodige hulp vinden! Alle informatie hierover vind je verderop deze pagina.

Hardwareverwachtingen

Minimumverwachtingen voor alle opleidingen behalve de bachelor toegepaste informatica

 • processor: i3, i5 of Ryzen-5 voor alle opleidingen in handelswetenschappen en bedrijfskunde en industriële wetenschappen (i7 of Ryzen-7 aanbevolen voor Elektronica-ICT). Voor alle andere opleidingen: vrije keuze.
 • intern geheugen: 4GB (minimum 8 GB (16GB aanbevolen) voor industriële wetenschappen, 16GB aanbevolen voor Elektronica-ICT)
 • harde schijf: bij voorkeur aanwezigheid van SSD-schijf (minimum 512 SSD aanbevolen voor Elektronica-ICT)
 • resolutie: HD (full HD voor industriële wetenschappen)
 • scherm: minimum 14 inch (minimaal 15,6 inch is verplicht voor industriële wetenschappen)
 • WIFI b/g/n/a, bij voorkeur een draadloze netwerkkaart die minstens wifi 5 (802.11 ac) ondersteunt. Laptops met enkel b/g/n WIFI-standaard worden niet meer aangeraden.
 • Ethernet netwerkpoort
 • Windows 10

Minimumverwachtingen voor de bachelor toegepaste informatica

 • processor: minimum i7 of Ryzen-7 processor
 • intern geheugen: 16 GB
 • harde schijf: 512 SSD + evt extra HD
 • een resolutie van 1366×768 (of hoger)
 • minimum 15 inch monitor
 • mogelijkheid van DirectX 11 of DirectX 12
 • WIFI b/g/n/a, bij voorkeur een draadloze netwerkkaart die minstens wifi 5 (802.11 ac) ondersteunt. Laptops met enkel b/g/n WIFI-standaard worden niet meer aangeraden.
 • Ethernet netwerkpoort
 • Windows 10 

MacBooks?

Een MacBook van Apple is prima in de meeste opleidingen van VIVES op voorwaarde dat je er ook Windows en Office voor pc in dual boot of virtueel op kunt draaien. Beschik je reeds over een laptop en wil je weten of hij toch voldoet, wacht dan tot de eerste lesweek om een docent of de onderwijstechnoloog te raadplegen.

Algemene tips voor een goeie laptop

Als je opleiding geen laptop verplicht, dan zul je snel merken dat een laptop alsnog een handige tool is. Enkele tips voor als je een nieuwe laptop wenst aan te schaffen:

 • een extra opgeladen batterij kan de autonomie nog vergroten
 • zorg voor voldoende garantie voor snel herstel bij defecten
 • voorzie voldoende opslagruimte voor je bestanden
 • heb je geen hdmi-aansluiting, voorzie dan een gepast tussenstuk

Handige randapparatuur kan zijn: een externe muis, ingebouwd of extern numeriek klavier, geïntegreerde webcam, headset. Een netbook, surface of andere tablet zijn leuke toestellen maar vervangen geen volwaardige laptop of pc. Ze zijn prima om mobiel te surfen of te mailen op de campus maar volstaan niet om al je leeropdrachten uit te voeren. Voorzie daarnaast nog een laptop of pc.

Laptopaanbod

Je bent vrij de laptop aan te kopen waar je wil. Er zijn twee leveranciers die bijzondere korting bieden aan de studenten van VIVES.

Academic Shop

Academic Shop en de VIVES Hogeschool hebben samen een aanbod dat prijs/kwaliteit erg aantrekkelijk is. Onderstaande knop brengt je rechtstreeks naar dit aanbod. Op basis van jouw opleiding kan je perfect terugvinden welk model van laptop het meest geschikt is voor jou. In de aankoop van je laptop zit 3 jaar next buiness on-site garantie begrepen. Dat wil zeggen dat ten laatste de werkdag na je melding van een probleem een technieker kosteloos bij je langs komt om het te verhelpen. Indien het probleem niet onmiddellijk verholpen kan worden, krijg je meteen een vervangtoetstel met - indien mogelijk - al je gegevens er op. Ga dus zeker een kijkje nemen!

De algemene brochure van het laptopaanbod op Academic Shop vind je hieronder:

Signpost-laptops.pdf

 

Koop je een laptop bij Academic Shop, dan heb je er ook een heel goed garantiemodel bovenop. Voor ondersteuning kan je steeds telefonisch (tel: 03 327 30 74) of per email ([email protected]) contact opnemen met Academic Shop.

Ook kun je servicegewijs naar het servicepunt in Kortrijk (aan de Appel) waar je terecht kunt met hardware- en softwareproblemen.

Adres:

 • Signpost Servicecenter Kortrijk
  Magdalenastraat 4
  8500 Kortrijk
  Tel: 056 98 00 48

Campusshop

Verder hebben de hogescholen van de Associatie KU Leuven in onderhandeling met campusshop.be nog een vrijblijvend aanbod uitgewerkt. Op de website van CampusShop selecteer je als onderwijsinstelling: Associatie KU Leuven. Na deze selectie kan ingelogd worden met de accountgegevens van VIVES (r-nummer en bijhorend wachtwoord). Zowel de aankoop als de verdere (technische) ondersteuning verloopt via de website van Campusshop.

Campusshop2021.pdf

Valt de aanschaf van een laptop financieel te zwaar, dan kun je te rade gaan bij Stuvo (Studentenvoorzieningen). Zij bekijken samen met jou of een financiële tussenkomst mogelijk is.