Aan een nieuwe studie beginnen is op zich al spannend, en dat wordt des te spannender als je ook nog eens op kot gaat. De ideale kamer vinden kan een uitdaging zijn en sowieso kies je best niet impulsief voor de eerste de beste optie. Je gaat er het komende jaar tenslotte veel tijd doorbrengen. Hier alvast enkele handige tips!

1. Ken de prijs

Zorg ervoor dat je op voorhand weet welk budget je beschikbaar hebt om aan huisvesting uit te geven, en dat je een realistisch beeld hebt van de huurprijs: sommige kotbazen verhuren volgens een all in-formule (dan is de meegedeelde prijs gewoon de prijs die je uiteindelijk betaalt), terwijl anderen je extra aanrekenen voor elektriciteit, verwarming, waterverbruik of zelfs internetverbinding. Het is dus belangrijk dat je precies weet wat inbegrepen zit in de huur en wat niet. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

2. Kijk goed rond

Als je potentiële kamers gaat bekijken hou je best een checklist bij in je hoofd. Kijk na of het comfort dat je zou willen aanwezig is, let op de hygiëne (muren vol schimmel zijn nooit een goed teken) en de brandveiligheid. Vanzelfsprekend bezoek je best meer dan één kamer om jezelf een beeld te vormen van het aanbod. Oog voor detail is altijd meegenomen om een goeie keuze te maken.

3. Lees de kleine lettertjes

Niks zo saai als een lang contract met allerlei clausules, maar je doet er toch goed aan om alles grondig te lezen voordat je een huurovereenkomst aangaat. Let bijvoorbeeld goed op de voorwaarden waaronder je je kot kunt opzeggen, of eventuele bepalingen in verband met de huurprijs. Zet je handtekening pas als je zeker weet dat je elk onderdeel van het contract helemaal begrijpt.

4. Privémarkt of VIVES-kamer?

Op de privémarkt vind je een uitgebreid aanbod van kamers in allerlei prijsklasses. Sommige koten zijn hypermodern en luxueus, andere dan weer verouderd en eerder klein. De prijzen zijn natuurlijk navenant. Op de website www.kotwest.be vind je een grote selectie van beschikbare koten in je studentenstad. De contactgegevens van de verhuurders staan er gelijk bij.

Een interessant alternatief zijn de kamers die VIVES in eigen beheer aanbiedt. Voordelen van die kamers zijn o.a. dat ze vaak dichtbij of zelfs op de campus liggen, dat je er heel wat studenten van je eigen school leert kennen, en dat de prijzen zeer redelijk zijn. Onderaan op deze pagina vind je een overzicht. Dat staat ook telkens op de eigen pagina van je campus telkens het onderdeel Op kot waar meer informatie staat over de VIVES-kamers. Aarzel zeker niet om contact op te nemen als je graag in één van onze gebouwen terecht komt.

5. Hulp?

De dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) heeft een huisvestingsverantwoordelijke in dienst die je kan helpen bij al je vragen over studentenkamers. Klik door naar je campus en naar ‘Op kot’ om je contactgegevens terug te vinden.