Iets kiezen dat bij je past
Later word ik piloot, leerkracht of ... beginnen bij het begin: wat ga ik de komende jaren studeren? Je wil een studie waarin je je kan verdiepen in je passie. Alvorens je dus piloot zou kunnen worden, leer je in de bachelor luchtvaart alles over vliegen. Nog niet uitgestudeerd na je opleiding? Misschien kan je een postgraduaat dronetechnologie volgen? Je ziet, er zijn heel wat mogelijkheden. Check zeker onze opleidingswijzer, bekijk onze online infodagwebsite of 'slide in onze dm's' op onze Facebook- of Instagrampagina, VIVES is er voor jou.
Het kiezen van een studie doe je niet zomaar, want wat je kiest zal bepalend zijn voor een belangrijk stuk van je leven. Een studie kiezen doe je dus best weloverwogen. Neem de nodige tijd, zodat je een studiekeuze maakt waar je écht tevreden over bent. Om een doordachte keuze te maken, is kennis nodig: over het hoger onderwijs, het studieaanbod, de beroepen- en arbeidswereld, jezelf ... Bekijk het overzicht van alle opleidingen aan VIVES of gebruik de Onderwijskiezer om het hele Vlaamse onderwijslandschap te verkennen.
Stel jezelf de juiste vragen: wie ben ik? Wat zijn mijn interesses? Welke talenten heb ik? Welke waarden stel ik voorop? Wat vind ik belangrijk? Wat is kenmerkend voor jou? ... Bronnen die je kunt raadplegen om een realistisch zelfbeeld te krijgen: familie, vrienden, kennissen, leraren ... Vraag hen naar hun mening over jouw kennen en kunnen. Stel hen bv. de vraag 'Waar denk jij dat ik goed in ben?' Zo kom je zeker meer te weten over jezelf!
Breng via online zelftests je interessevelden, vaardigheden, persoonlijkheid, studievaardigheden ... in kaart. Voorbeelden vind je via de VDAB-website. Ook de I-Prefer-test (belangstellingen) en de I-Study-test (studiemethode en studiemotivatie) zijn interessant en geven als resultaat een lijst met opleidingen uit het hoger onderwijs die aansluiten bij jouw interesses, methode en motivatie. De niet-bindende instaptoets voor de lerarenopleidingen geeft een duidelijk beeld van jouw kennis en talenten.
Maak gebruik van een groot aanbod infomomenten zoals onze infoavonden voor ouders, infodagen en openlesdagen.
Hogeschool of unief?
Een masterstudent denkt anders dan een professionele bachelor. Een student professionele bachelor leert eerder al doende vanuit de praktijk, terwijl een masterstudent theoretischer is ingesteld en alles graag tot op de bodem uitspit. Wil je starten in het hoger onderwijs, dan is het belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt: wat voor student ben jij?
Van bedrijfsleiders en stagebegeleiders krijgen wij als hogeschool te horen dat onze bachelorstudenten een hoge realiteitszin hebben. Ze zijn flexibel, makkelijk inzetbaar, blinken uit door hun hands-on-mentaliteit en weten goed wanneer, waarom en hoe bepaalde projecten moeten worden aangepakt. Dat is een grote troef voor wie van de hogeschool af komt.
Jouw persoonlijkheid, je ambities en drive bepalen in grote mate waar je terechtkomt in je leven, niet of je je diploma nu gehaald hebt aan een hogeschool of universiteit. Bovendien zien we dat veel studenten juist kiezen voor een hogeschool omdat een professionele bacheloropleiding je meer toelaat om op eigen tempo een studietraject af te werken. Het neemt de stress wat weg en zorgt ervoor dat je je rustig kunt ontwikkelen en beter voorbereid de arbeidsmarkt kunt betreden.
Wie start aan de hogeschool, bijvoorbeeld uit vrees dat een master te zwaar is, kan achteraf via een schakelprogramma alsnog verder studeren aan een masteropleiding. Veel experts zijn het erover eens dat een student die een master na een professionele bachelor op zak heeft, het best is klaargestoomd om aan zijn loopbaan te beginnen. En steeds meer afgestudeerden met een professionele bachelor zetten de stap naar de universiteit nadat zij aan de hogeschool hun diploma hebben behaald.
Twijfel je nog tussen een opleiding aan de hogeschool of aan de universiteit? Kom dan eens langs voor een gesprek met een van onze studie- en trajectbegeleiders. Bekijk even onze opleidingen en kijk of er iets bij zit dat aansluit bij jouw interesses. Want dat geeft je uiteindelijk de meeste kans op slagen. Wat je ook kiest, hogeschool of universiteit, het belangrijkste is dat je kiest voor iets wat je graag doet. En wij bij hogeschool VIVES, wij ondersteunen je graag bij jouw keuze.