In VIVES zijn er lokalen uitgerust met specifieke software en hardware zodat je van thuis uit de les kan volgen. Er zijn verschillende types streaminglokalen die werken met Blackboard Collaborate alsook hybride lokalen waarbij gebruik gemaakt wordt van MS Teams Rooms.

Praktische informatie & handleidingen

Wanneer je als student van thuis uit een les volgt, dan hangen de mogelijkheden om de les te volgen en/of actief deel te nemen aan die les af van de plaats waar de docent de les geeft. Dit kan van thuis uit zijn (off-campus) of vanuit één van de streaming- of hybridelokalen in VIVES. Lessen kunnen synchroon gevolgd worden, dit betekent dat je de les volgt op het moment dat de docent de les geeft. Er kunnen ook asynchrone lessen georganiseerd worden, dit betekent dat je op een zelfgekozen tijdstip een opgenomen les kan raadplegen. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende types, de bijhorende software alsook de handleidingen.

Lessen die off-campus synchroon gegeven worden

In deze setting volgen alle studenten vanop afstand de les en zit niemand in het leslokaal. Dit is dus ook de setting als een docent van thuis uit de les geeft.

Alle lessen die volledig synchroon off-campus worden gegeven, verlopen via de online meetingsoftware Blackboard Collaborate. Via de Toledo-cursus van het opleidingsonderdeel kan je rechtstreeks de les volgen.

In deze quickstarter wordt uitgelegd hoe je kan deelnemen aan een Blackboard collaborate-sessie, hoe je de chatfunctie kan gebruiken, je virtuele hand opsteken, een pollvraag beantwoorden, enzovoort.

Quickstarter-BlackboardCollaborate.pdf

Lessen die on-campus synchroon gegeven worden in een hybride leslokaal

In deze situatie zitten er zowel studenten in een leslokaal op één van de campussen van VIVES als studenten die de les vanop afstand meevolgen.

In een hybride leslokaal is extra software en hardware voorzien zodat

  • studenten die vanop afstand de les volgen de docent en aanwezige studenten kunnen horen en zien;
  • studenten die vanop afstand de les volgen de presentatie kunnen zien;
  • studenten in de klas de studenten kunnen horen die vanop afstand de les volgen.

Lessen in een hybride lokaal worden georganiseerd met MS Teams Rooms. Volg je als student de les vanop afstand mee, dan zal je in je Toledo-cursus een link krijgen van de docent om de les te kunnen volgen. Je hoeft zelf geen software op je computer te installeren.

Quickstarter_Streaming MS Teams.pdf

Lessen die on-campus synchroon gegeven worden in een streaming leslokaal met Blackboard Collaborate

In deze situatie zitten er zowel studenten in een leslokaal op één van de campussen van VIVES als studenten die vanop afstand meevolgen.

In een streaming leslokaal met Blackboard Collaborate is extra hardware voorzien zodat

  • studenten die vanop afstand de les volgen de docent kunnen horen en zien;
  • studenten die vanop afstand de les volgen de aanwezige studenten in de klas kunnen zien als de camera op hen gericht wordt
  • studenten die vanop afstand de les volgen de presentatie kunnen zien;

In deze quickstarter wordt uitgelegd hoe je kan deelnemen aan een Blackboard collaborate-sessie, hoe je de chatfunctie kan gebruiken, je virtuele hand opsteken, een pollvraag beantwoorden, enzovoort.

Quickstarter-BlackboardCollaborate.pdf

Ondervind je problemen? Er is een uitgebreide helppagina beschikbaar van Blackboard Collaborate. Je vindt er bijvoorbeeld uitleg hoe je toestemming kan geven aan de browser om je webcam te activeren.

Asynchrone lessen

Asynchrone lessen kunnen geraadpleegd worden via de Toledo-cursus van het opleidingsonderdeel.

Wat heb ik nodig om online lessen te volgen?

Je hebt een laptop met micro (eventueel headset), webcam en een stabiele internetverbinding nodig om een online les te volgen. Is het aankopen van deze materialen financieel te zwaar, dan kan je bij de dienst studentenvoorzieningen (STUVO) vragen naar een financiële tussenkomst. Neem hiervoor contact op met STUVO.

Hoe kan ik vragen stellen of antwoorden bij online lessen?

Afhankelijk van de gebruikte toepassing kan je van thuis uit ook vragen stellen of antwoorden. Dit kan bv. door virtueel je hand op te steken en via de micro een vraag te stellen, of een vraag te posten in de chat. De docent zal tijdens de les afspraken maken over wat mogelijk is.

Soms worden ook andere tools gebruikt, bv. een live peiling. Opnieuw zal de docent jou de nodig informatie geven. Voor de meeste tools dien je zelf niets op voorhand te installeren.

Hoe kan ik online samenwerken met andere studenten?

Als de docent een opdracht geeft om samen te werken kan het zijn dat hij ook groepen aanmaakt in Toledo. Heb je geen instructies gekregen dan kan je zelf kiezen voor een vertrouwde tool, er zijn er heel veel en vaak gratis. Hou wel rekening met de beperkingen (bv. aantal deelnemers) en de privacy van je gegevens. Via je Office 365 account kan je samenwerken aan documenten. Je vindt op die pagina de nodige ondersteuning voor werken met Microsoft Office 365.

Studietips

De combinatie van online lessen, lessen op de campus, groepswerken en stage is niet altijd gemakkelijk. Een duidelijk overzicht van de activiteiten en voldoende verwerkingstijd inplannen zijn alvast een goed begin. De studiecoach helpt je graag verder met tips over plannen en studeren.