Multimediaal betekent dat je gebruik maakt van verschillende soorten media. Verschillende soorten van media zijn: video, afbeeldingen, podcast,... 

Op deze pagina vind je informatie over:

  • Filmopdrachten
  • Podcast
  • Creatieve ruimte

Filmopdrachten

Algemene informatie

Bij het maken van een filmopdracht ga je aan de slag met video. Naast het maken van een opname, sta je ook stil bij het bewerken van die opname en ten slotte deel je het filmpje. Vele van deze processen kan je doen in het videoplatform Kaltura.

Werken met video omslaat in een notendop volgende stappen: een opname maken, de opname bewerken tot een filmpje en ten slotte het filmpje delen met bv. de lector. In deze handleiding vind je heel wat concrete tips om een video-opname uit te voeren en te verwerken:

FilmopdrachtenInVIVES_student.pdf

Kaltura

In de studentenhandleiding over Kaltura vind je alle informatie die je nodig hebt om te werken op het videoplatform van de Associatie KU Leuven, nl. Kaltura. In Kaltura kun je een video opladen, bewerken en delen met de lector. Kaltura is geïntegreerd in Toledo. Er zijn ook twee quickstarters beschikbaar over Kaltura.

Kaltura_Studentenhandleiding.pdf

Quickstarter_Kaltura_studenten.pdf

Quickstarter_Kaltura Capture_studenten.pdf

Rapidmooc

Praktische informatie

Rapidmooc is een laagdrempelige opnamestudio om opnames te maken. De software biedt de mogelijkheid om op een snelle en gebruiksvriendelijke manier een talking head-presentatie te maken. Hierbij ben jij als student/docent in jouw opname zichtbaar, samen met je presentatie.

In Hogeschool VIVES zijn er drie Rapidmoocs aanwezig. Er is een Rapidmooc aanwezig in CoCon Brugge en in CoCon Kortrijk. Daarnaast is er een mobiele Rapidmooc ter beschikking. Elke student en medewerker kan gebruik maken van de Rapidmooc om een opname te maken.

Quickstarter Rapidmooc >

De Rapidmooc ruimte kun je in CoCon Brugge en CoCon Kortrijk, alsook de mobiele Rapidmooc, kun reserveren via [email protected]. Indien er ondersteuning nodig is, dient dit in de e-mail vermeld te worden.

Virtuele rondleiding Rapidmooc CoCon Kortrijk >

Virtuele rondleiding Rapidmooc CoCon Brugge > [in ontwikkeling]

Meer tips en ondersteuning?

Deze tool beschikt over een helppagina met heel wat informatie die up-to-date is.

Animatie maken - Moovly

Wil je een animatie maken, dan kan dit via Moovly. Vanuit Academic Software heb je de mogelijkheid om met je VIVES-e-mailadres ([email protected]) een EDU FREE-account te maken. Hiermee krijg je de mogelijkheid om animaties van maximaal 3 minuten lang te maken die je ook kan downloaden. Nadien kan je die dan bv. in het kader van een opdracht opladen in Kaltura en delen met de docent.

Quickstarter_Moovly_Studenten.pdf

In PowerPoint een diavoorstelling maken

Met deze gidsen kun je aan de slag om in PowerPoint een diavoorstelling op te nemen met gesproken tekst en tijdsinstellingen voor dia's:

Quickstarter_OpnemenPPT_Student_Windows.pdf

Quickstarter_OpnemenPPT_Student_Mac.pdf

Podcast

Praktische informatie

Een podcast is een audio-'uitzending' waarbij het geluidsbestand op aanvraag beschikbaar is.

In Hogeschool VIVES wordt Soundtrap ondersteund om een podcast te creëren. Soundtrap is een online opnamestudio om muziek en podcasts te creëren. Je hoeft geen software te installeren.  Een login, internetverbinding en browser zijn voldoende. Soundtrap bevat de nodige tools om je audio makkelijk op te nemen, te bewerken en de nodige effecten toe te voegen. 
Elke student kan een gratis account aanmaken via Startpunt studenten - Academic Software. Informatie voor een VIVES-medewerker is beschreven op VIVESnet.

In CoCon Brugge en CoCon Kortrijk is een podcastruimte aanwezig. Deze ruimte kun je reserveren via [email protected]. Met deze Quickstarter kun je aan de slag om jouw podcast op te nemen: Quickstarter_Podcastruimte_CoCon >

Je kunt ook een mobiele podcastset uitlenen via [email protected]. Een Quickstarter is in ontwikkeling.

Meer tips en ondersteuning?

Er bestaat een online startersgids, podcast opnemen, over de stappen om een podcast te ontwikkelen.

De tool Soundtrap beschikt over een helppagina met heel wat informatie die up-to-date is.

SoundTrap beschikt zelf over een crash course, Soundtrap for Storytellers.

Edtech Talks by VIVES

Welkom op de podcastreeks van het domein Onderwijstechnologie Hogeschool VIVES. Een onderwijstechnoloog gaat telkens in gesprek met een ervaren docent.

Link naar de podcastreeks

Creatieve ruimte

Voor het plannen van een brainstorm, een groeisessie of een creatieve doe-sessie kun je terecht in CoCon Brugge en CoCon Kortrijk.

Eén van de elementen die creatief denken in het algemeen stimuleren, is vrijheid. Vrijheid om over je eigen denken en ideeën te beslissen. Omdat wij allemaal beïnvloed worden door de ruimte waarin we ons bevinden, zijn we in staat om deze ruimte aan te passen.

Een belangrijk aspect om de geest aan te zetten tot het bedenken van gekke ideeën is inspiratie. Inspiratie is er in vele vormen en maten. Denk aan in gesprek gaan met medestudenten, door op internet te surfen, verhalen te lezen,... We vervangen en herschikken regelmatig de hoek van boeken en speelgoed die als inspiratie kan dienen.

3D-pen

Een 3D-pen kan je vergelijken met een gewone pen, maar iets dikker. Het werkt als een soort lijmpistool, maar in plaats van inkt of lijm gebruik je een stukje speciaal plastic van ongeveer 1,75 mm dik in de 3D-pen. Dit heet een filament en heb je in verschillende kleuren. Deze plastic draad smelt binnenin de 3D-pen en hard onmiddellijk uit bij contact met lucht. Zo kun je het plastic buigen in een vorm die je wilt! Fantastisch toch om zo, zonder lang wachten, geweldige drie dimensionele vormen te creëren.

Zin om aan de slag te gaan?

In CoCon kun je de 3D-pen vrij gebruiken. Of komt langs in één van onze georganiseerde thema-sessies (Halloween, Kerst,...).

Quickstarter_3Dpen_studenten

Hieronder enkele sites waar je terecht kan voor sjablonen:

Cricut snijmachine

Een Cricut is een elektronische snijmachine waarmee je op een nauwkeurige en efficiënte manier verschillende materialen kunt snijden, waaronder papier, karton, stof en vinyl. De machine maakt gebruik van een zeer fijn mesje dat door middel van druk het materiaal kan snijden. Het grootste voordeel van een Cricut is dat je snel en eenvoudig ingewikkelde ontwerpen kunt maken, zonder dat je hierbij een schaar of mes nodig hebt.

Zin om aan de slag te gaan?

In CoCon kun je de Cricut printer vrij gebruiken. Of komt langs in één van onze georganiseerde thema-sessies (Halloween, Kerst,...).

Problemen en vragen?

Ondersteuning voor studenten - nieuw vanaf 6/11/2023!

Kom langs in CoCon:

  • CoCon Brugge: maandag- en donderdagvoormiddag (8u30-12u)
  • CoCon Kortrijk: dinsdag- en vrijdagvoormiddag (8u30-12u)

Of bel in via Toledo op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8u30-12u.

Ondersteuning voor medewerkers

Bel in tijdens het online spreekuur van de dienst Onderwijstechnologie.

Heb je technische problemen?

Ervaar je nog een technisch probleem of heb je nog een specifieke vraag, ga dan even naar de Servicedesk.