Studeren en werken?
Opleidingsincentives (Vlaams Opleidingsverlof, Vlaams Opleidingskrediet en Opleidingscheques)
Combineer je je studies met een job? Goed nieuws, want er zijn verschillende manieren waarop je steun kunt krijgen van de Vlaamse Overheid. Er zijn drie opleidingsincentives waarmee de Vlaamse overheid werknemers die werk en studies combineren een duwtje in de rug wil geven. Concreet gaat het om het Vlaams Opleidingsverlof (voorheen: educatief verlof), het Vlaams Opleidingskrediet en Opleidingscheques. Meer info: https://www.vives.be/nl/opleidingsincentives.
Kmo-portefeuille
De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel waardoor je – als ondernemer – financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviezen. De kmo-portefeuille wil toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk bedrijven. Elke kmo krijgt subsidies om opleidingen en advies bij geregistreerde dienstverleners aan te kopen. VIVES is een erkende dienstverlener voor alle opleidingen.
Meer informatie en voorwaarden zijn terug te vinden op de kmo-portefeuille-pagina van de Vlaamse overheid. Let wel: de steunaanvraag moet gebeuren binnen de veertien dagen na de officiële startdatum van de opleiding. Er kan ook maar één aanvraag per academiejaar ingediend worden. Let op dat je het subsidiebedrag correct invult.
De officiële startdatum van de opleidingen voor academiejaar 2022-2023 is 14 september 2022. Indien je gebruik wil maken van de kmo-portefeuille voor een bachelor- of graduaatsopleiding, vul dan je gegevens in via aanvraagpagina en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Voor alle andere opleidingen, zoals postgraduaten en navormingen, neem je best contact op met de verantwoordelijke van de opleiding.
Advies en steun
Wil je meer informatie over je studentenstatuut? Onze dienst studentenvoorzieningen (Stuvo) helpt je graag verder. Bij Stuvo kun je ook terecht voor financiële steun: een voorschot op je studietoelage, een renteloze studielening of een extra toelage die je niet moet terugbetalen. Naast advies bij financiële vraagstukken, beschikt Stuvo ook over een psychologische dienst voor als het even wat moeilijker gaat. Meer info: www.stuvoloods.be of [email protected].
Wil je alvast zelf al één en ander uitzoeken, dan raden we je de website www.centenvoorstudenten.be aan. Je vindt er een antwoord op vragen over:
- studietoelagen van de Vlaamse overheid (nationaliteitsvoorwaarden, studievoorwaarden, financiële voorwaarden …)
- studiefinanciering via je sociale dienst/studentenvoorzieningen
- belastingen
- leefloon van het OCMW
- studeren met een werkloosheidsuitkering (zonder toelating/met vrijstelling)
- studeren als werknemer (tijdskrediet, betaald educatief verlof, opleidingscheques …)
- andere tegemoetkomingen
- groeipakket (kinderbijslag)
- studentenarbeid