Heroriënteren

Heroriënteren betekent dat je van opleiding verandert. Een nieuwe studie kiezen is niet altijd gemakkelijk. We geven je een paar tips mee.

Bekijk via de officiële website van het departement Onderwijs alle opleidingen in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Via de site van de VDAB kan je via verschillende filmpjes en beroepentests ontdekken welke beroepen binnen je interesseveld liggen.

Je eigen interesses en competenties analyseren kan je helpen om een nieuwe studiekeuze te maken. Vraag ook aan vrienden, familie, leerkrachten naar hun mening over jouw kennen en kunnen. Zo kom je meer te weten over jezelf. De belangstellingsproef I-Prefer kun je online invullen. Het is een hulpmiddel om je belangstelling voor een opleiding in het hoger onderwijs in kaart te brengen.

Advies nodig?

Afhankelijk van het tijdstip waarop je heroriënteert, zijn de gevolgen anders voor o.a. je leerkrediet, studiegeld, de verschillende opleidingsonderdelen die je nog mag/kunt opnemen … Misschien heb je al enkele credits verworven en kan je in je nieuwe opleiding vrijstellingen aanvragen? Je wilt je definitief uitschrijven voor een opleiding? Je wilt je inschrijven voor een nieuwe opleiding? Voor een advies op maat neem je best contact op met de trajectbegeleider van jouw opleiding. Een overzicht van alle trajectbegeleiders vind je hier:

Met alle praktische vragen over de gevolgen voor je sociaal statuut (bv. groeipakket), je studietoelage, je kot ... kun je terecht bij de sociale dienst van Stuvo. Liggen persoonlijke problemen eerder aan de basis van je heroriëntering, dan kun je hulp vragen aan een studentenpsycholoog van Stuvo. Lees je graag over de ervaringen van anderen? Lees dan hier enkele getuigenissen.