• stem

STEM Masterclasses voor leerkrachten

STEM Masterclasses voor leerkrachten - Dit project wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid Departement Onderwijs & Vorming en door UC Leuven-Limburg, en wordt uitgevoerd in samenwerking met Hogeschool VIVES.

Leerkrachten zijn een essentiële schakel om jongeren te wijzen op de uitdagende mogelijkheden die STEM biedt, niet alleen als potentieel toekomstige STEM-professionals, maar ook als burgers van de maatschappij van morgen waarin de rol van STEM steeds groter wordt. Europa, en ook Vlaanderen vraagt daarom dat onderwijs de boeiende en snel evoluerende wereld van STEM kan tonen.

De Masterclasses STEM nemen daarom de leerkrachten als sleutelfiguren in dit proces en nodigen hen als bevoorrechte professionele partners uit om kennis te maken met de wereld van STEM door hen de gelegenheid te bieden onderzoekers en ondernemers te ontmoeten. 

Het project creëert voor leerkrachten een vrije ruimte en tijd om in de wereld van onderzoek, ondernemen, technologie en innovatie van vandaag geïnteresseerd te raken. Op deze manier zullen leerkrachten van deze fascinerende wereld kunnen getuigen en hiervoor ambassadeur kunnen worden voor hun leerlingen, door niet enkel bij hun eigen onderwijs de huidige wereld van STEM te betrekken, maar ook door jongeren beter te ondersteunen bij een studie- of carrièrekeuze.

De STEM Masterclasses benaderen leerkrachten vanuit een principe van gelijkwaardigheid en geven hen de mogelijkheid tijd te kunnen spenderen samen met inspirerende onderzoekers, ondernemers, technici in onderzoeksinstellingen, laboratoria en bedrijven. Het gaat dus niet over lezingen en training voor leerkrachten geleverd door experts. De focus ligt hier op de blootstelling, de ontmoeting: beleving en ervaring opdoen in een inspirerende STEM-wereld die de moeite waard is om ook in de klas te brengen. 

Er worden drie soorten dagen georganiseerd: 

  • Een bedrijvendag: je bezoekt 2 bedrijven
  • Een onderzoeksdag: je bezoekt 2 of 3 onderzoeksgroepen
  • Een ontmoetingsdag: je ontmoet STEM-mensen uit onderzoeksinstellingen, bedrijven en scholen. 

Je krijgt het officiële diploma van STEM-ambassadeur.
Idealiter schrijf je in voor 1 bedrijvendag, 1 onderzoeksdag en 1 ontmoetingsdag (3 dagen in totaal). Maar je kan je ook inschrijven voor 2 dagen, waarvan zeker 1 ontmoetingsdag. Je kiest zelf welke data het beste passen. 

Data en dagindeling van de bedrijven- en onderzoeksdagen

Bedrijvendag:

  • Donderdag 16 november 2017
  • Donderdag 30 november 2017

Onderzoeksdag:

  • Woensdag 22 november 2017
  • Woensdag 29 november 2017

09.30 – 09.45 u. Onthaal
09.45 – 12.30 u. Bezoek eerste instelling en lunch
12.30 – 13.30 u. Verplaatsing naar tweede instelling
13.30 – 13.45 u. Onthaal
13.45 – 16.30 u. Bezoek tweede instelling en afsluiten met koffie

Data en dagindeling van de ontmoetingsdagen

Ontmoetingsdag leraren en STEM-wereld:

  • Donderdag 23 november 2017
  • Vrijdag 1 december 2017

09.45 – 10.00 u. Onthaal met koffie
10.00 – 12.30 u. Activiteiten deel 1, met deelnemende leerkrachten en medewerkers vanuit bedrijven en onderzoeksinstellingen
12.30 – 13.30 u. Informele lunchpauze
13.30 – 16.30 u. Activiteiten deel 2, met deelnemende leerkrachten en medewerkers vanuit bedrijven en onderzoeksinstellingen. Bedrijfsbezoek en afronding. 

Voor de activiteiten op de reflectie-dag vragen we aan de deelnemers (zowel leerkrachten als medewerkers van bedrijven en onderzoeksinstellingen) om twee ‘objecten’ mee te nemen vanuit hun dagelijkse werkpraktijk: b.v. een e-mail, een boek,… Iets dat je kan gebruiken om over je job te vertellen. Uitgebreide informatie hierover ontvang je later via e-mail.

Op dit moment worden de STEM Masterclasses georganiseerd in Oost- en West-Vlaanderen. Op een later tijdstip volgen er allicht ook masterclasses voor leerkrachten in de andere provincies. 

Meer info

Deel dit via

Bedrijvendag - 16/11 en 30/11/2017
Onderzoeksdag - 22/11 en 29/11/2017
Ontmoetingsdag leraren en STEM-wereld - 23/11 en 01/12/2017

Heb je vragen?Ik help je graag verder!Ineke De Coninck+32 50 23 10 30
mail mij