Start je studie aan VIVES: verkorte studieroute bachelor lager onderwijs (Kortrijk)

Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Verkort traject

Je bent reeds in het bezit bent van een bachelorsdiploma leraar kleuteronderwijs, leraar secundair onderwijs of een onderwijsgerelateerd bachelor/masterdiploma (logopedie, audiologie, pedagogie van het jonge kind, sociale readaptatiewetenschappen, schoolpsychologie, ergotherapie, orthopedagogie). Hierdoor kun je de educatieve bachelor leraar lager onderwijs in respectievelijk 1 jaar, 1,5 jaar of 2 jaar voltooien (via dagonderwijs). Je bezorgt (een kopie van) jouw diploma aan [email protected].

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

VIVES Kortrijk

Algemene informatie

Ga je na de startdatum van start met de opleiding leraar lager onderwijs, neem je contact op met [email protected]. Je ontvangt zo een zicht op je klasgroep en de nodige informatie om de opleiding te kunnen starten.

Meer informatie over ons praktijkgebeuren vind je terug via Stagedocumenten lager onderwijs VIVES Kortrijk
Neem deze informatie grondig door! Bij vragen kun je steeds contact opnemen met de praktijkcoördinator (de gegevens vind je terug via bovenstaande link).

Je concreet lessenrooster kun je digitaal raadplegen via Startpunt

Cursus- en boekenverkoop

Cursussen kunnen aangekocht worden in de cursusdienst in het gebouw HWB (handelswetenschappen en bedrijfskunde) op de campus. 

Handboeken kunnen online aangekocht worden via de studentshop van de Standaard Boekhandel via volgende link: www.standaardstudentshop.be

De boeken- en cursuslijsten vind je terug in het verkooppunt. Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening. Zorg zeker dat je je studentenkaart en een doos of een tas bij de hand hebt om je boeken en cursussen aan te kopen. Hogeschool VIVES organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken.

We werken voor de cursussen met een verkoop per semester. In september worden dus enkel de cursussen van 1ste semestervakken en jaarvakken verkocht. We voorzien een 2de verkoop bij aanvang van het 2de semester.

Studiekosten

Naast de studiegelden zijn de voornaamste bijkomende kosten deze voor cursussen, boeken en de vervoersonkosten van en naar de stage. In het tweede jaar is er een buitenlandse uitwisseling.

Voorafgaand willen we benadrukken dat wij er alles aan doen om te verhinderen dat financiële redenen het aanvatten van de opleiding of het deelnemen aan activiteiten beïnvloeden. In geval van financiële bekommernissen is het aangewezen om de studentenvoorzieningen (STUVO) te contacteren. Zij kennen tal van ondersteuningsmogelijkheden.

We geven je een raming van de kosten voor een volledig academiejaar
- aankoop handboeken: 200 euro
- aankoop cursussen: 250 euro
- overige kosten (kopies, gastspreker, uitstap): 200 euro

Je dient eveneens te beschikken over een eigen laptop. Meer informatie vind je via Startpunt.

Instaptoetsen

Iedere student die zich inschrijft in de lerarenopleiding, dient vóór de start van de opleiding een aantal instaptoetsen te doorlopen. Concreet gaat dit voor de opleiding leraar kleuteronderwijs om volgende toetsen: 
- Nederlands (45 min.)
- studievaardigheden- en motivatietest (15 min.)
- Frans (75 min.)
- wiskunde (45 min.)
Deze toetsen leg je thuis en digitaal af. De toetsen worden beschikbaar gesteld op http://www.onderwijskiezer.be. 

Het resultaat van deze toetsen is NIET bindend. Dit betekent dat je bij een negatief resultaat, alsnog de opleiding kan starten! Opzet is om je eigen startniveau (beter) te kunnen inschatten.  Wanneer je de toetsen hebt afgelegd, ontvang je een bewijs van deelname. Dit bewijs geef je dan af bij je definitieve inschrijving of maximaal twee weken na inschrijving.

Ondervind je problemen bij het afleggen van de instaptoets, kun je steeds contact opnemen met [email protected].  
Heb je vragen naar de resultaten van de instaptoets toe? Twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studietrajectbegeleider, Ann Delaere ([email protected]).  

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!

Studie- en trajectbegeleiders onderwijs