Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou. Onze contactgegevens kan je hieronder terugvinden.

Welkom in de banaba buitengewoon onderwijs!

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

Onthaaldag(en)

De onthaaldagen van contactonderwijs gaan door op de campus in Kortrijk (Doorniksesteenweg 145). Tijdens deze dag(en) krijg je alle informatie om de opleiding goed te starten.

We verwachten je op volgend(e) moment(en):

  • Contactonderwijs, opleiding in twee jaar, eerstejaars:

woensdag 13 september, 13.30 – 18.00 u.

  • Contactonderwijs, opleiding in twee jaar, tweedejaars:

woensdag 13 september, 13.30 – 18.00 u.

  • Contactonderwijs, opleiding in één jaar (= traject met GPV):

woensdag 13 september, 9.00 – 18.00 u.

dinsdag 19 september, 13.00 – 16.00 u.

 

Inschrijven voor de onthaaldag(en) kan via dit online formulier. Ben je ingeschreven na de onthaaldagen, dan neem je best zo snel mogelijk contact op met de opleidingscoördinator Katrien Van den Berghe ([email protected]), zodat ze jou de nodige info kan bezorgen om vlot van start te gaan.

EVK-procedure

Je surft naar www.vives.be/evkonline voor de verplichte vrijstellingsprocedure. Je maakt er een EVK-dossier op. Zo kom je je programma te weten.  Maak hier zo snel mogelijk werk van nadat je bent ingeschreven. Zo heb je bij de start van het academiejaar al meteen zicht op welke opleidingsonderdelen er in je individueel studieprogramma zullen zitten.

Geïntegreerde praktijkvorming

In de opleiding is je ervaring met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften (in het buitengewoon onderwijs of gewoon onderwijs bij leerlingen in zorgfase 2 en 3) het uitgangspunt van alle opleidingsonderdelen. Veel studenten zijn reeds tewerkgesteld in een school voor buitengewoon onderwijs of als ondersteuner en combineren deze job met de opleiding.

Wie niet in het (buitengewoon) onderwijs werkt, moet in het kader van de opleiding praktijkervaring opdoen. Dit werd niet vertaald in afzonderlijke opleidingsonderdelen, maar in een aandeel praktijk in elk opleidingsonderdeel, wat werd samengevoegd in een Geïntegreerde Praktijkvorming (GPV).

Voor studenten die niet in het onderwijs werken, is er een uitgebreide GPV in het buitengewoon onderwijs.

Studenten die de opleiding volgen vanuit een job in het gewoon onderwijs, kunnen de praktijkervaring die ze in de eigen klas of school hebben met leerlingen uit zorgfase 2 of 3 inbrengen in de opleiding. Er wordt op een flexibele manier gezocht hoe kennismaking met de eigenheid van het buitengewoon onderwijs kan ingevuld worden. Hiervoor worden individuele afspraken gemaakt.

Studenten die een job hebben in het buitengewoon onderwijs of als ondersteuner, doen de praktijkervaring volledig op via hun job. Zij doen geen GPV.

Studenten die GPV geheel of gedeeltelijk moeten opnemen, nemen voor de start van de opleiding contact op met Hilde L'Ecluse ([email protected]) om informatie en documenten te ontvangen over deze verplichte GPV.

Internationalisering

In de opleiding zijn er verschillende mogelijkheden om te proeven van het buitenland. Wil je een buitenlandse ervaring opdoen via Erasmus+ of ontwikkelingssamenwerking, contacteer dan zo snel mogelijk Justine Pillaert ([email protected]). Zij zal je de info bezorgen.

Cursus- en boekenverkoop

Tijdens de onthaaldag(en) brengen we een bezoek aan de cursusdienst. Op dat moment kan je je cursussen aankopen. Breng je studentenkaart dus zeker mee. Zo kunnen alle aankopen en bestellingen vlot en efficiënt verwerkt worden. Hou er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen Visa, MasterCard of cash).

Is de onthaaldag voorbij, dan kan je terecht op de webshop https://web.vives.be/cursusshop

Bestelde cursussen kan je gratis afhalen op de campus of laten opsturen mits betaling van verzendingskosten.

Handboeken koop je aan bij een boekhandel naar keuze. Deze kunnen tijdens de onthaaldag aangekocht worden in de campusshop van Standaard Boekhandel (Doorniksesteenweg 151) naast de campus in Kortrijk. De boekenlijsten vind je terug in het verkooppunt of online via https://www.standaardstudentshop.be

Is de onthaaldag voorbij, dan kan je terecht op de webshop van Standaard Boekhandel (https://www.standaardstudentshop.be). Bestelde handboeken kan je afhalen in de campusshop.

Hogeschool VIVES organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken.

Studiekosten

Welke cursussen en handboeken je al dan niet moet aankopen, hangt af van je individueel studieprogramma.

Een vaste kost is alvast het softwarepakket van Signpost - Academic Software.

Lesbevoegdheid

Voor wie geen vooropleiding in onderwijs heeft en een bewijs van pedagogische bekwaamheid wil behalen, is een combinatie van de banaba buitengewoon onderwijs en de (verkorte) educatieve bachelor secundair onderwijs mogelijk. Wens je pedagogische bekwaamheid te verwerven voor kleuter- of lager onderwijs, dan is een combinatie met de banaba buitengewoon onderwijs niet zo evident. Hierover kan je meer info verkrijgen bij de opleidingscoördinator, Katrien Van den Berghe ([email protected]). Het volgen van de opleidingsonderdelen didactiek volstaat niet om een bewijs van pedagogische bekwaamheid te verkrijgen.

Studie- en trajectbegeleiders

Bleek uit je EVK-dossier dat je recht hebt op vrijstellingen? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Heb je vragen over de haalbaarheid van de combinatie werk, gezin, opleiding en weet je niet hoeveel studiepunten je best in je programma opneemt? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider, Katrien Van den Berghe ([email protected]). Zij helpt je graag verder!