Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

Stageplaats aanvragen

Meer informatie over het aanvragen van stages lees je in Stagedocumenten lager onderwijs VIVES Kortrijk.  
Neem deze informatie grondig en onmiddellijk door. Bij onduidelijkheden kun je contact opnemen met de praktijkcoördinator (zie infobrochure).

Cursus- en boekenverkoop

Handboeken en cursussen kan je bestellen via de webshop van Standaard Boekhandel  https://www.standaardstudentshop.be en de webshop van VIVES https://web.vives.be/cursusshop/

Hogeschool VIVES zelf organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken. Op http://stubooks.be vind je heel wat tweedehandsboeken terug.

Uurrooster

Om het correcte uurrooster te raadplegen surf je naar https://cloud.timeedit.net/be_kuleuven/web .

Je kiest voor de optie 'student' en logt in met je r-nummer. Open de pagina steeds vanuit google chrome.

Onderwijstechnologie

Ga naar startpunt.vives.be   Speel daar zeker de seppogame om de VIVES ICT-systemen te leren kennen. Zo ontdek je ook Toledo.

Ontmoetingsdagen

Elke eerstejaars voor jaar 2023-2024 is van harte welkom voor een heerlijke driedaagse vol activiteiten, plezier en nieuwe vriendschappen. Dat alles dicht bij 't bos, meer bepaald in Zedelgem. De perfecte manier om de vakantie af te sluiten en het schooljaar af te trappen! Inschrijven kost je 65 € all-in (behalve wat extra geld voor drankjes 's avonds) en kan via deze link.

Studiekosten

Naast de studiegelden zijn de voornaamste bijkomende kosten deze voor cursussen, boeken en de vervoersonkosten van en naar de stage. In de tweede opleidingsfase is er een buitenlandse studiereis.

Voorafgaand willen we benadrukken dat wij er alles aan doen om te verhinderen dat financiële redenen het aanvatten van de opleiding of het deelnemen aan activiteiten beïnvloeden. In geval van financiële bekommernissen is het aangewezen om de dienst studentenvoorzieningen (STUVO) te contacteren. Zij kennen de verschillende ondersteuningsmogelijkheden.

We geven je een raming van de kosten voor de eerste opleidingsfase. Enkele handboeken uit het eerste semester worden ook in het tweede semester gebruikt.

  • aankoop handboeken 1e semester: €340
  • aankoop cursussen 1e semester: €50
  • aankoop handboeken 2e semester: €100
  • aankoop cursussen 2e semester: €80
  • overige kosten (kopies, uitstap, gastspreker,...): €150

Je hebt ook een eigen laptop nodig. Meer informatie vind je via Startpunt. Beschik je over een laptop, dan is het niet nodig om een nieuwe aan te kopen.

Starttoets Nederlands

De starttoets peilt naar competenties Nederlands omdat taal in alle lerarenopleidingen van groot belang is. De duur van de starttoets is vastgelegd op 90 minuten + 30 minuten extra. Elke deelnemer krijgt dit extra half uur. Als je je wil inschrijven voor academiejaar 2023-2024 kan je tussen 1 juli en 30 september de starttoets afleggen. Dat gebeurt op één van de verschillende locaties doorheen Vlaanderen.

Als je het streefcijfer op de toets niet haalt, en je wil inschrijven aan een hogeschool, zal je verplicht een remediëringstraject moeten volgen. Deze remediëring bestaat minstens uit een online traject, dat je zowel vóór de start van je opleiding kan volgen, als na de start tijdens het academiejaar.

Alle info vind je hier.  https://www.vlaamsehogescholenraad.be/nl/starttoets

Instaptoets Frans en wiskunde

Iedere student die zich inschrijft in de lerarenopleiding lager onderwijs  moet vóór de start van de opleiding de instaptoets Frans (90 min.) en wiskunde (45 min.) afleggen.

Deze toetsen leg je thuis en digitaal af. De toetsen worden beschikbaar gesteld op http://www.onderwijskiezer.be 

Het resultaat van deze toetsen is niet bindend. Dit betekent dat je bij een negatief resultaat, alsnog de opleiding kan starten. Opzet is om je eigen startniveau (beter) te kunnen inschatten. Wanneer je de toetsen hebt afgelegd, ontvang je een bewijs van deelname. Dit bewijs geef je af bij je definitieve inschrijving of maximaal twee weken na inschrijving.

Ondervind je problemen bij het afleggen van de instaptoets, kun je steeds contact opnemen met [email protected].
Twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studietrajectbegeleider, Ann Delaere ([email protected]).

Studie- en trajectbegeleider

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met de studie- en trajectbegeleider. Zij helpt je graag verder.