Start je studie aan VIVES: educatieve bachelor kleuteronderwijs via werkplekleren (Kortrijk)

Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

VIVES Kortrijk

Lessenrooster

Het lessenrooster kan je online raadplegen via startpunt.vives.be.

Cursus- en boekenverkoop

Het aankopen van cursussen kan je doen in de cursusdienst in het departement HWB (VIVES Kortrijk). 
Breng zeker je studentenkaart mee. Een box of tas om je boeken/cursussen in op te bergen is ook handig. 
Alle cursussen en handboeken moeten onmiddellijk betaald worden met bancontact (zorg dus dat er voldoende dagkrediet op jouw kaart staat). Betaling met cash geld is niet mogelijk.  Tijdens de cursusdienst zelf wordt er eveneens een overzicht voorzien van de aan te kopen cursussen. 

Handboeken kan je aankopen in de Standaard Boekhandel op de campus of online via standaardstudentshop.be.  Onderstaande handboeken worden in het eerste semester van de opleiding gebruikt.

 • Beste maatjes - muziekdidactiek voor kleuters  door An Bekaert  -  ISBN 9789086617623  -  ongeveer €42
 • Eerste hulp voor leerkrachten door Rode Kruis Vlaanderen - ISBN 9789068910629 - ongeveer €7
 • Speelkriebels voor kleuters door Veerle Florquin -  ISBN 9789463440165  -  ongeveer €35
 • Communicatie zonder frustratie in het onderwijs door Ingrid van Essen - ISBN 9789401464574 - ongeveer €31

Hogeschool VIVES zelf organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken. Op http://stubooks.be vind je wel heel wat tweedehandsboeken terug.

Studiekosten

Naast de studiegelden zijn de voornaamste bijkomende kosten deze voor cursussen, boeken en de vervoersonkosten van en naar de stage. In het tweede jaar is een buitenlandse uitwisseling.

Voorafgaand willen we benadrukken dat wij er alles aan doen om te verhinderen dat financiële redenen het aanvatten van de opleiding of het deelnemen aan activiteiten beïnvloeden. In geval van financiële bekommernissen is het aangewezen om de studentenvoorzieningen te contacteren. Zij kennen tal van ondersteuningsmogelijkheden.

We geven je een raming van de kosten voor de eerste opleidingsfase.

 • Aankoop handboeken 1e semester:  ongeveer € 120
 • Aankoop cursussen 1e semester: ongeveer € 170
 • Aankoop handboeken 2e semester: € 175
 • Aankoop cursussen 2e semester: € 120
 • Overige kosten (kopies, muzische dagen, gastspreker…): € 150

Je hebt ook een eigen laptop nodig. Meer informatie vind je via Startpunt.

Instaptoetsen

Iedere student die zich inschrijft in de lerarenopleiding, moet vóór de start van de opleiding de instaptoetsen afleggen. Concreet gaat dit voor de opleiding leraar kleuteronderwijs om volgende toetsen:

 • Nederlands (45 min.);
 • Studievaardigheden- en motivatietest (15 min.).

Deze toetsen leg je thuis en digitaal af. De toetsen worden beschikbaar gesteld op http://www.onderwijskiezer.be.

Het resultaat van deze toetsen is NIET bindend. Dit betekent dat je bij een negatief resultaat, alsnog de opleiding kan starten! Opzet is om je eigen startniveau (beter) te kunnen inschatten.  Wanneer je de toetsen hebt afgelegd, ontvang je een bewijs van deelname. Dit bewijs geef je dan af bij je definitieve inschrijving of maximaal twee weken na inschrijving.

Ondervind je problemen bij het afleggen van de instaptoets, kun je steeds contact opnemen met [email protected]

Heb je vragen naar de resultaten van de instaptoets toe? Twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studietrajectbegeleider, Ann Delaere ([email protected]). 

 

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!

Studie- en trajectbegeleiders onderwijs