Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

Starttoets Nederlands

Wanneer je je inschrijft voor de opleiding leraar kleuteronderwijs (vanaf academiejaar 23-24) ben je verplicht een starttoets voor het vak Nederlands af te leggen. Zo krijg je een beter zicht op jouw startniveau.

  • Je schrijft je in voor de starttoets Nederlands.
  • Je legt de test af op een datum naar keuze in één van de campussen van de Vlaamse hogescholen.
  • Niet geslaagd? Geen nood! Als je het streefcijfer voor Nederlands niet behaalt, kan je toch starten. In dit geval volg je een online remediëringstraject tijdens het eerste jaar.

Meer informatie: Starttoets lerarenopleiding | De Vlaamse Hogescholenraad

Heb je vragen naar de resultaten van de starttoets toe? Twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studietrajectbegeleider, Ann Delaere ([email protected]).

 

Introductiedagen 

De opleiding leraar kleuteronderwijs via contactonderwijs vangt aan met twee introductiedagen.

We verwelkomen je een eerste keer op dinsdag 12 september 2023 om 8.45u in de gebouwen van het studiegebied Onderwijs  (hoek Etienne Sabbelaan en Sint-Denijseweg) op de campus in Kortrijk.

Op deze dag ontmoet je jouw medestudenten. Je krijgt alle nodige info om een vliegende start te maken. De studiegebieddirecteur en het opleidingshoofd verwelkomen je graag. 
In de namiddag maken de studenten van de studentenraad je wegwijs op de campus en ga je langs bij de cursusdienst.
Breng je studentenkaart, de gegevens van je studentennummer, paswoord en je laptop mee. Deze zal je nodig hebben om toegang te hebben tot onze elektronische leeromgeving (Toledo). De introductiedag duurt tot ongeveer 16 uur.

Op vrijdag 15 september 2023 word je eveneens op de hogeschool verwacht. En dit voor de screening spreekvaardigheid (Nederlands). Je leest hierbij een aantal zinnen en een fragment uit een prentenboek voor, waarbij er gelet wordt op je uitspraak en expressie. 
Diezelfde dag krijg je ook informatie omtrent onze studie- en trajectbegeleiding, en stel je jouw eigen studieprogramma op. Daarnaast krijg je een rondleiding in onze bib. En tenslotte word je wegwijs gemaakt in onze digitale leeromgeving. Breng daarom ook nu je studentenkaart, de gegevens van je studentennummer, paswoord en laptop mee.
De concrete uurregeling voor deze dag ontvang je op dinsdag 12 september 2023. 

We rekenen op je aanwezigheid op beide introductiedagen!

Vanaf maandag 18 september 2023 vangen de lessen aan! Je concreet lessenrooster kun je digitaal raadplegen via Startpunt.

 

Aanvraag stageplaats

Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats in een school naar keuze. De stage in het eerste jaar vindt plaats in een peuter-1e kleuterklas, 1e kleuterklas of een 1e-2e kleuterklas. En dit voor het volledige academiejaar.

Meer informatie over ons praktijkgebeuren vind je terug via Stagedocumenten kleuteronderwijs VIVES Kortrijk. Neem deze informatie zeker grondig en onmiddellijk door! Bij onduidelijkheden kun je contact opnemen met de praktijkcoördinator (de gegevens staan aangegeven via bovenstaande link)!

Vrijdag 22 september 2023 is voorzien als dag om stage in de Katholieke basisscholen van West-Vlaanderen aan te vragen. Binnen de overige scholen kun je vrij langsgaan. 
 

Cursus- en boekenverkoop

Cursussen kunnen tijdens de introductiedag (12 september) aangekocht worden in het gebouw H (handelswetenschappen en bedrijfskunde, HWB) op de campus in Kortrijk.  Op de introductiedag word je persoonlijk naar dit gebouw gebracht.

De cursuslijsten vind je terug in het verkooppunt. 

Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening en breng een tas of box mee om de aangekochte cursussen en/of handboeken in te stoppen. Vergeet ook zeker je studentenkaart niet.  

Is de introductiedag voorbij, dan kan je  terecht op onze  webshop https://web.vives.be/cursusshop/. Bestelde cursussen kan je gratis afhalen op de campus of laten opsturen mits betaling van verzendingskosten. 

We werken voor de cursussen met een verkoop per semester. In september worden dus enkel de cursussen van 1ste semestervakken en jaarvakken verkocht. We voorzien een 2de verkoop bij aanvang van het 2de semester. 

Handboeken kunnen tijdens de introductiedag aangekocht worden in de campusshop van Standaard Boekhandel (Doorniksesteenweg 151) naast de campus in Kortrijk. 

De boekenlijsten vind je terug in het verkooppunt. 

Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening en breng een tas of box mee om de aangekochte cursussen en/of handboeken in te stoppen. 

Is de introductiedag voorbij, dan kan je terecht op de webshop van Standaard Boekhandel https://www.standaardstudentshop.be. Bestelde handboeken kan je gratis afhalen in de campusshop (Doorniksesteenweg 151). 

Hogeschool VIVES zelf organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken. Op http://stubooks.be vind je wel heel wat tweedehandsboeken terug.

Studiekosten

Naast de studiegelden zijn de voornaamste bijkomende kosten deze voor cursussen, boeken en de vervoersonkosten van en naar de stage. In het tweede jaar is er een buitenlandse uitwisseling.

Voorafgaand willen we benadrukken dat wij er alles aan doen om te verhinderen dat financiële redenen het aanvatten van de opleiding of het deelnemen aan activiteiten beïnvloeden. In geval van financiële bekommernissen is het aangewezen om de studentenvoorzieningen (STUVO) te contacteren. Zij kennen tal van ondersteuningsmogelijkheden.

We geven je een raming van de kosten voor de eerste opleidingsfase.
- aankoop handboeken 1e semester: €110
- aankoop cursussen 1e semester: €120
- aankoop handboeken 2e semester: €175
- aankoop cursussen 2e semester: €120
- overige kosten (kopies, muzische dagen, gastspreker, ...): €150

Je dient eveneens te beschikken over een eigen laptop. Meer informatie vind je via Startpunt

Ontmoetingsdagen

Elke eerstejaars voor jaar 2023-2024 is van harte welkom voor een heerlijke driedaagse vol activiteiten, plezier en nieuwe vriendschappen. Dat alles dicht bij 't bos, meer bepaald in Zedelgem. De perfecte manier om de vakantie af te sluiten en het schooljaar af te trappen! Inschrijven kost je 65 € all-in (behalve wat extra geld voor drankjes 's avonds) en kan via deze link. Dit is geheel vrijblijvend en wordt georganiseerd op VIVES-niveau.

Kunstenweek

Binnen de opleiding kleuteronderwijs via contactonderwijs vindt er bij de start van het academiejaar een (verplichte) kunstenweek plaats. Dit is gekoppeld aan het opleidingsonderdeel 'kunsteducatie: oriënteren'. Deze vindt plaats van maandag 2 tot vrijdag 6 oktober (zonder overnachting). In het begin van de week wordt er elke dag een andere stad en kunstencentrum (Brugge/Kortrijk/Gent) bezocht. Eind die week wordt er op de campus een kunstzinnige performance uitgewerkt.

Op die manier willen we je van bij de start van de opleiding een kunstzinnig bad bieden en de kans om elkaar beter te leren kennen.

Nadere informatie volgt bij de start van het academiejaar . 

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!