Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

Introductiedag

Wij verwachten jou op dinsdag 14 september vanaf 8u45 uur voor de start van het academiejaar:

 • je krijgt een algemene voorstelling en rondleiding.
 • je maakt kennis met het opleidingshoofd, enkele docenten en hun vakken, ...
 • we geven je een praktische inleiding in het computergebruik binnen Vives en binnen de opleiding: het elektronisch communicatieplatform Toledo, je laptop, je e-mailadres ... ;
 • bovendien leer je ook je studiegenoten kennen en word je ingedeeld in labogroepen.
 • het is daarom absoluut noodzakelijk dat je op deze introductiedag aanwezig bent.

Programma

 • 9u00: onthaal
 • 9u30: algemene informatie
 • 11u00: rondleiding door 2de & 3de jaars
 • 12u00: (gratis) lunch
 • 13u15: opleiding specifieke informatie

Introductie labo's

Op woensdag 15 september 9u00 - 12u00 word je per labogroep verwacht in het gebouw van autotechnologie (A-gebouw) voor de uitleg van de verschillende labo's.
De labogroepen werden verdeeld op de introductiedag.

Cursus- en boekenverkoop

De cursus- en handboekenverkoop gaat door op de campus (gebouw HANTAL 3) op woensdag 15 september om 8u00.

De boeken- en cursuslijsten vind je terug in het verkooppunt. Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening. Zorg zeker dat je je studentenkaart en een doos of een tas bij de hand hebt om je boeken en cursussen aan te kopen. Hogeschool VIVES organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken.

We werken voor de cursussen met een verkoop per semester. In september worden dus enkel de cursussen van 1ste semestervakken en jaarvakken verkocht. We voorzien een 2de verkoop bij aanvang van het 2de semester.

voor studenten die zich later inschrijven:

Laptop en Software

In deze opleiding moet je verplicht over een laptop beschikken. Via deze link vind je de minimumvereisten van je laptop. Heb je een laptop die nét niet voldoet aan deze vereisten, dan hoef je wellicht niet onmiddellijk een nieuwe te kopen. Je bent vrij de laptop aan te kopen waar je wil. Er zijn twee leveranciers die bijzondere korting bieden aan de studenten van Vives. Die vind je op dezelfde pagina terug.

Studiekosten

1e fase

Cursussen en handboeken: 60 euro
Schatting verbruiksmateriaal: min. 50 euro - max. 100 euro (zal op de rekening omschreven worden)
Academic software: 25 euro
Extra software: 260 euro

2e fase

Cursussen en handboeken: 39 euro
Schatting verbruiksmateriaal: min. 50 euro - max. 100 euro (zal op de rekening omschreven worden)
Academic software: 25 euro
Extra software: 220 euro

Eventueel bijkomende kosten: laptop, rekenmachine TI 84 plus, overall, veiligheidsschoenen, digitale multimeter.

Deze prijzen zijn gebaseerd op vorig academiejaar en zijn dus onder voorbehoud. Kleine wijzigingen zijn mogelijk.

Locker

Naast je handboeken en cursussen heb je soms ook werkmateriaal, een overall of veiligheidsschoenen nodig. Als je met het openbaar vervoer komt, is dit niet evident om telkens al dat gerief mee te sleuren. Daarom voorziet ons studiegebied lockers. Een locker kan je tijdens de onthaalweek aanvragen in de hal van het I-gebouw (hoofdgebouw IWT) of in het A-gebouw (Autotechnologie), afhankelijk van waar jouw lessen vooral doorgaan.

Dit heb je nodig om een locker aan te vragen:

 • je studentenkaart
 • je bankkaart (20 euro: 15 euro waarborg, 5 euro gebruikskost)

Na de introductieweek kan je nog een locker aanvragen bij de onthalen van gebouw I of gebouw A, maar het kan zijn dat alle lockers reeds ingenomen zijn.

Dezelfde locker kan je gebruiken gedurende je volledige studieperiode.

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider Eline Buyse ([email protected])