Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

Introductiedag

Wij verwachten jou op dinsdag 14 september om 9 uur op de campus aan gebouw I (hoofdgebouw van VIVES Technology)

Hoe geraak ik op de campus en waar ligt gebouw I? Deze informatie vind je hier.

 • 9u00: onthaal
 • 9u30: algemene informatie
 • 11u00: rondleiding door 2de & 3de jaars
 • 12u00: (gratis) lunch
 • 13u15: opleiding specifieke informatie

Cursus- en boekenverkoop

De cursus- en handboekenverkoop gaat door op de campus (gebouw HANTAL 3) op woensdag 15 september. Het tijdstip is afhankelijk van je labogroep. Je labogroep kom je te weten op de introductiedag:

 • 1ATabcd: 11u00
 • 1ATef: 13u00

De boeken- en cursuslijsten vind je terug in het verkooppunt. Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening. Zorg zeker dat je je studentenkaart en een doos of een tas bij de hand hebt om je boeken en cursussen aan te kopen. Hogeschool VIVES organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken.

We werken voor de cursussen met een verkoop per semester. In september worden dus enkel de cursussen van 1ste semestervakken en jaarvakken verkocht. We voorzien een 2de verkoop bij aanvang van het 2de semester.

voor studenten die zich later inschrijven:

Laptop en Software

In deze opleiding moet je verplicht over een laptop beschikken. Via deze link vind je de minimumvereisten van je laptop. Heb je een laptop die nét niet voldoet aan deze vereisten, dan hoef je wellicht niet onmiddellijk een nieuwe te kopen. Je bent vrij de laptop aan te kopen waar je wil. Er zijn twee leveranciers die bijzondere korting bieden aan de studenten van Vives. Die vind je op dezelfde pagina terug.

Software-installatie

Op woensdag 15 september word je opnieuw op school verwacht voor de installatie van software. (Creo) Je moet voordien reeds de software downloaden. Je krijgt daags voordien een mailtje (op je VIVES-adres) met alle nodige informatie. Afhankelijk van je labogroep (die weet je op de introductiedag) word je op onderstaand moment verwacht (met je laptop):

 • 8u15-10u15
  1ATa & c - lokaal A - 2.06
  1ATb & d - lokaal A - 2.07
 • 14u00-16u00
  1ATf - lokaal A - 2.06
  1ATe - lokaal A - 2.07

Studiekosten

1e fase

Cursussen en handboeken: 300 euro
Schatting verbruiksmateriaal: min. 50 euro - max. 150 euro (zal op de rekening omschreven worden)
Academic software: 25 euro (meer info via deze link)
Creo Software: 15 euro

2e fase

Cursussen en handboeken: 300 euro
Schatting verbruiksmateriaal: min. 50 euro - max. 150 euro (zal op de rekening omschreven worden)
Academic software: 25 euro

3e fase

Cursussen en handboeken: 135 euro
Schatting verbruiksmateriaal: min. 25 euro - max. 75 euro (zal op de rekening omschreven worden)
Academic software: 25 euro
Studiereis (alternatief mogelijk): 600 euro

Eventueel bijkomende kosten: laptop, rekenmachine TI 84 plus, overall, veiligheidsschoenen, digitale multimeter.

Deze prijzen zijn gebaseerd op vorig academiejaar en zijn dus onder voorbehoud. Kleine wijzigingen zijn mogelijk.

Locker

Naast je handboeken en cursussen heb je soms ook werkmateriaal, een overall of veiligheidsschoenen nodig. Als je met het openbaar vervoer komt, is dit niet evident om telkens al dat gerief mee te sleuren. Daarom voorziet ons studiegebied lockers. Een locker kan je op woensdag 15 september aanvragen in de hal van het  A-gebouw (Autotechnologie).

Dit heb je nodig om een locker aan te vragen:

 • je studentenkaart
 • je bankkaart (€20: €15 waarborg, €5 gebruikskosten)

Na de introductieweek kan je nog een locker aanvragen bij het onthaal van gebouw A, maar het kan zijn dat alle lockers reeds ingenomen zijn.

Dezelfde locker kan je gebruiken gedurende je volledige studieperiode.

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!