Start je studie aan VIVES: educatieve bachelor lager onderwijs (Brugge)

Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

VIVES Brugge Xaverianenstraat

Instaptoetsen

Iedere student die zich inschrijft in de lerarenopleiding, dient vóór de start van de opleiding een aantal instaptoetsen te doorlopen. Concreet gaat dit voor de opleiding leraar lager onderwijs om volgende toetsen: 

 • Nederlands (60min)
 • Wiskunde (45 min)
 • Frans (90 min)
 • studievaardigheden- en motivatietest (15 min)

Deze toetsen leg je thuis en digitaal af. Je hoeft niet ingeschreven te zijn om de toetsen af te leggen. De toetsen worden beschikbaar gesteld op de website van onderwijskiezer. Het resultaat van deze toetsen is NIET bindend. Dit betekent dat je bij een negatief resultaat, alsnog de opleiding kan starten! Opzet is om je eigen startniveau (beter) te kunnen inschatten zodat je zicht krijgt op je sterke punten en werkpunten.  Wanneer je de toetsen hebt afgelegd, ontvang je een bewijs van deelname. Dit bewijs geef je dan af bij je definitieve inschrijving of maximaal twee weken na inschrijving.

Heb je nog vragen over de instaptoets? Neem dan een kijkje op de instaptoetspagina. Heb je vragen over de resultaten van de instaptoets of twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studiebegeleider, Evelien Theuninck ([email protected]).  

Praktische informatie voor studenten die later starten

In deze bundel vind je alle praktische info voor studenten die later starten: 

Infoavond ouders nieuwe studenten - 13/10/20

Hierbij vinden jullie de link voor de digitale infoavond voor ouders van nieuwe studenten: digitale infoavond EBALO

Stage

Stage of praktijkvorming is het kernstuk van de opleiding. Je besteedt tijdens de gehele opleiding minimum 45 studiepunten aan stage. Wat je in de lessen leert, leer je in de praktijk uitvoeren. En wat je in de praktijk ervaart, wordt in de lessen besproken. Elk jaar van je opleiding plaatsen we daarbij andere leerdoelen centraal.

In de eerste opleidingsfase word je samen met een vijftal medestudenten aan een stageschool toegewezen. Dit betekent dat je zelf geen stageplaats hoeft te zoeken: de stagescholen worden door de opleiding vastgelegd. Je loopt het hele jaar stage in dezelfde school.

In het eerste semester ga je er om de twee weken op stage op maandag. Op maandag staan er dus geen lessen geprogrammeerd op de hogeschool, want maandag is praktijkdag. Je maakt op stage kennis met de school, het leerkrachtenteam en de leerlingen van verschillende klassen. Je krijgt de kans om heel wat te observeren, te participeren, eenvoudige activiteiten te geven en geleidelijk aan ook zelf enkele lessen te geven. Op de andere maandagen word je voorbereid op je stage door het volgen van demonstratielessen (gegeven door tweedejaarsstudenten) en het voorbereiden van activiteiten in kleine groep. In ieder geval kom je vanaf de eerste week in contact met de praktijk.

In het tweede semester ga je elke maandag op stage. Je wordt dan toegewezen aan een stageklas gedurende 3 maandagen. Na deze 3 maandagen ga je opnieuw voor 3 maandagen naar een andere stageklas. Op die maandagen geef je telkens minimum 2 lessen zelf en de resterende tijd vul je in met observeren en participeren. Een aantal van de lessen die je zelf geeft, worden gevolgd door de docenten. In deze periode krijg je veel feedback en begeleiding als voorbereiding op je week stage. Na de paasvakantie doe je namelijk een (ruime) week stage in nog een andere stageklas. Tijdens deze stageweek geef je ongeveer de helft van het aantal lestijden zelf.

Vanaf de tweede opleidingsfase blijf je gedurende een langere periode in dezelfde klas en worden de stageperiodes geleidelijk aan uitgebreid. De eerste stage is een stage in het tweede leerjaar en bestaat uit enkele observatiedagen en drie stageweken. Later volgt een stageperiode in het vijfde leerjaar van eveneens drie stageweken. De scholen voor de twee stages in de tweede opleidingsfase zoek je zelf.

In de derde opleidingsfase krijg je de kans om je activiteiten in te passen in een langere tijdsplanning. Alle stages worden zelf gekozen. Je hebt drie weken stage eerste leerjaar, drie weken stage buitengewoon onderwijs of in een diverse school, tien dagen sneeuwklasstage of een alternatieve stage, tien dagen stage binnen de keuzemodule en zes weken stage op het einde van de opleiding. Sommige studenten kiezen hier een traject buiten Vives (b.v. Erasmus (studeren of stage binnen Europa), intercontinentale samenwerking), waardoor hun stage er wat anders uitziet.

Cursus- en boekenverkoop

De boeken- en cursuslijsten vind je vanaf  begin september op deze pagina. Het is de bedoeling dat je deze boeken– en cursuslijsten thuis afdrukt en erop aanduidt welke boeken en cursussen je wil aankopen via de hogeschool. Breng deze ingevulde lijsten, samen met je studentenkaart, mee naar de boekenverkoop, zo kunnen alle aankopen en bestellingen vlot en efficiënt verwerkt worden. Je kan meteen ook uitrekenen hoeveel je aankopen zullen kosten. Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening en breng een tas of box mee om de aangekochte boeken en cursussen in te stoppen. De hogeschool organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken.

Studiekosten

1e fase

 • Boeken en cursussen: 540 euro
 • Schetsboek: 6 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • Studiereis Brussel: 61 euro
 • Studiereis Rijsel: 139 euro

Totaal : 761 euro

2e fase

 • Boeken en cursussen: 430 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • bezoeken: 25 euro
 • Studiereis: Luik: 260 euro/ Zwolle: 300 euro/ Zweden: 350

Totaal: 470 euro + studiereis

3e fase

 • Boeken en cursussen: 105 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • Keuzemodule: ongeveer 15 euro (afhankelijke van keuzemodule)
 • Studiereis Rotterdam (keuzemodule superdiversiteit): 225 euro
 • onderwijs op maat: 15 euro

Totaal: 135 euro + keuzemodule

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!

Studie- en trajectbegeleiders onderwijs