Start je studie aan VIVES: educatieve bachelor kleuteronderwijs (Brugge)

Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur ons een mailtje en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

VIVES Brugge Xaverianenstraat

Instaptoetsen

Iedere student die zich inschrijft in de lerarenopleiding, dient vóór de start van de opleiding een aantal instaptoetsen te doorlopen. Concreet gaat dit voor de opleiding leraar secundair onderwijs om volgende toetsen: 
- Nederlands (45 min.)
- studievaardigheden- en motivatietest (15 min.)
Deze toetsen leg je thuis en digitaal af. Je hoeft niet ingeschreven te zijn om de toetsen af te leggen. De toetsen worden beschikbaar gesteld op de website van onderwijskiezer. Het resultaat van deze toetsen is NIET bindend. Dit betekent dat je bij een negatief resultaat, alsnog de opleiding kan starten! Opzet is om je eigen startniveau (beter) te kunnen inschatten zodat je zicht krijgt op je sterke punten en werkpunten.  Wanneer je de toetsen hebt afgelegd, ontvang je een bewijs van deelname. Dit bewijs geef je dan af bij je definitieve inschrijving of maximaal twee weken na inschrijving.

Heb je nog vragen over de instaptoets? Neem dan een kijkje op de instaptoetspagina. Heb je vragen over de resultaten van de instaptoets of twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studiebegeleider, Klaartje Van De Moortel ([email protected]).  

Praktische informatie voor studenten die later starten

In deze bundel vind je alle praktische info voor studenten die later starten: 

Infoavond ouders nieuwe studenten - 13/10/20

Hierbij vinden jullie de link voor de digitale infoavond voor ouders: Digitale infoavond EBAKO

Stage

De opleiding is niet alleen studentgericht, ze is ook zeer sterk op de praktijk georiënteerd. Stage of praktijkvorming is het kernstuk van je opleiding. Eén zesde van je opleiding zal je hieraan besteden. Wat je in de lessen leert, leer je in de praktijk ook uitvoeren. Wat je in de praktijk ervaart, wordt in de lessen besproken. Elke fase van je opleiding plaatsen we daarbij andere leerdoelen centraal.

Eerste opleidingsfase

In de eerste opleidingsfase ligt de nadruk op een aantal basisvaardigheden: contact met de kinderen, respectvolle houding t.o.v. kleuters en mentoren, taal. Daarnaast zetten we van bij het begin van de opleiding ook in op het inhoudelijke aspect en de onderbouw van de stage.

In het eerste jaar zijn er 4 stageperiodes: 1 kennismakingsperiode en 3 effectieve stageperiodes. Van bij het begin kom je dus in contact met de praktijk in de kleuterklas. Eerst door observatie en participatie, vervolgens door het geven van eenvoudige activiteiten aan een klein groepje kleuters. Daarna worden de opdrachten wat complexer en wordt de groep kleuters die je leidt groter.

De helft van de stages (periode 1 en 2) vinden plaats in een Brugse school waaraan je wordt toegewezen. Voor de kennismakingsperiode en periode 3 zoek je zelf een school. Hoe je hiervoor tewerk gaat, vind je verder in deze infobundel onder ‘Stageaanvraag kleuteronderwijs LET OP en de bijhorende bijlagen’. Vóór de stageperiode geven we meer gedetailleerde richtlijnen over de opdrachten met de student(e) mee. 

Enkel voor studenten die het vierjarig traject volgen:

Tweede opleidingsfase

Vanaf de tweede opleidingsfase worden de drie stageperiodes geleidelijk uitgebreid: de eerste stage is een duostage van drie weken waarbij twee studenten via coteaching samen in een klas aan het werk zijn. In de volgende periodes, die elk twee weken duren, loop je alleen stage in een school naar keuze.

Derde opleidingsfase

In de derde opleidingsfase krijg je verder de kans om je activiteiten in te passen in een langere tijdsplanning. In het zesde semester is er een zes weken durende zelfstandige ingroeistage. Daarnaast krijg je ook de kans om tijdens je opleiding al je blik te verruimen in een 14-daagse keuzestage. Op die manier kan je proeven van het buitengewoon onderwijs, van de aanpak in een methodeschool, een Nederlandse of multiculturele kleuterklas of kan je zelfs kiezen voor thuisbegeleiding van kleuters uit kansarme gezinnen.

In elke opleidingsfase word je begeleid door een persoonlijke stagebegeleider waarmee je na elke stageperiode een uitgebreid begeleidingsgesprek voert.

Cursus- en boekenverkoop

De boeken- en cursuslijsten vind je vanaf  begin september op deze pagina. Het is de bedoeling dat je deze boeken– en cursuslijsten thuis afdrukt en erop aanduidt welke boeken en cursussen je wil aankopen via de hogeschool. Breng deze ingevulde lijsten, samen met je studentenkaart, mee naar de boekenverkoop, zo kunnen alle aankopen en bestellingen vlot en efficiënt verwerkt worden. Je kan meteen ook uitrekenen hoeveel je aankopen zullen kosten. Houd er rekening mee dat je enkel met Bancontact kunt betalen (geen VISA, Mastercard of cash). Zorg voor voldoende saldo op de rekening en breng een tas of box mee om de aangekochte boeken en cursussen in te stoppen. De hogeschool organiseert geen verkoop van tweedehandsboeken.

Studiekosten

1e fase

 • Boeken en cursussen: 340 euro
 • blokfluit: 15 euro
 • schetsboek: 5 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • Bezoek studio globo: 14 euro
 • diversiteit uitstappen: 15 euro

Totaal 404 euro

2e fase

 • Boeken en cursussen: 95 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • diverse uitstappen: 5 euro
 • Studiereis: Luik: 360 euro/ Zwolle: 300 euro/ Zweden: 350 euro

Totaal 115 + studiereis

3e fase

 • Boeken en cursussen: 45 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • diverse uitstappen: 11 euro
 • Module diversiteit: 50 euro

Totaal 121 euro

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!

Studie- en trajectbegeleiders onderwijs