Proficiat! Door je in te schrijven voor deze studie aan Hogeschool VIVES, kies je voor een toekomst in een heel boeiende en gevarieerde sector. We gaan samen met jou de uitdaging aan om je zo degelijk mogelijk voor te bereiden op een goede job en een geweldige baan.

Met je inschrijving heb je de eerste stap al gezet. Voor de volgende stappen vind je op deze pagina meer informatie. Toch nog onzeker over iets? Stuur een mailtje naar [email protected] en dan helpen we je graag. VIVES is er voor jou.

Ontdek je campus

We heten je van harte welkom op onze moderne en groene campus. Benieuwd wat je er allemaal vindt? Via onderstaande pagina kom je alles te weten over wat jouw campus allemaal te bieden heeft: horeca, bibliotheek, ICT-voorzieningen, sport en cultuur, en uiteraard: hoe je er het makkelijkste komt.

Starttoets

Je bent ingeschreven voor de lerarenopleiding voor academiejaar 2023-2024. Hierdoor ben je verplicht een starttoets voor het vak Nederlands af te leggen.

Zo krijgen we een beter zicht op jouw startniveau.

 • Je kan je vanaf 22 mei 2023 inschrijven voor de starttoets Nederlands door je te registeren op het platform.
 • De concrete afnamemomenten zijn beschikbaar op het starttoetsplatform nadat je je geregistreerd hebt. Let op! Je hebt tot vijf werkdagen voor elk afnamemoment om je in te schrijven. Zorg er dus voor dat je je tijdig registreert.
 • Niet geslaagd? Geen nood! Als je het streefcijfer voor Nederlands niet behaalt, kan je toch starten. In dit geval volg je een online remediëringstraject tijdens het eerste jaar.

Meer informatie: Starttoets lerarenopleiding | De Vlaamse Hogescholenraad

Heb je vragen over de resultaten van de instaptoets of twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studie- en trajectbegeleider, Elise Ryckebusch ([email protected]).

Praktische informatie voor studenten om het academiejaar te starten

Maak een afspraak met de studie- en trajectbegeleider, mevrouw Elise Ryckebusch ([email protected]). 

Ontmoetingsdagen

Onze ontmoetingsdagen zijn een ijsbreker van formaat en perfect om met zelfvertrouwen aan het eerste jaar hoger onderwijs te beginnen! We gaan teambuilden, zeeraften, spelletjes spelen, chillen, barmomenten hebben, feestje doen, BBQ'en...

Voor slechts 75 euro krijg je 2 overnachtingen, 2 ontbijten, 1 keer broodjeslunch, 2 warme maaltijden en alle georganiseerde activiteiten erbij!

Deze driedaagse (van 11 - 13 september 2024) belooft niet alleen avontuur en plezier, maar ook de kans om langdurige vriendschappen te smeden. Mis deze kans niet om je medestudenten te leren kennen op een manier die verder gaat dan het klaslokaal. We kijken er naar uit om samen met jullie een geweldige start te maken van jullie hoger onderwijs avontuur!

Inschrijven doe je via de kalender op stuvoloods.be  

Stage

De opleiding is niet alleen studentgericht, ze is ook zeer sterk op de praktijk georiënteerd. Stage of praktijkvorming is het kernstuk van je opleiding. Eén zesde van je opleiding zal je hieraan besteden. Wat je in de lessen leert, leer je in de praktijk ook uitvoeren. Wat je in de praktijk ervaart, wordt in de lessen besproken. Elke fase van je opleiding plaatsen we daarbij andere leerdoelen centraal.

Eerste opleidingsfase

In de eerste opleidingsfase ligt de nadruk op een aantal basisvaardigheden: ​kwaliteitsvolle interacties met kinderen realiseren, plezier beleven, spelend leren, expressief en kunstzinnig in de klas aanwezig zijn en kinderen begeleiden. 

In het eerste jaar word je met een aantal medestudenten aan een stageschool toegewezen. Dit betekent dat je zelf geen stageplaats hoeft te zoeken: de stagescholen worden door de opleiding vastgelegd. Je loopt het hele jaar stage in dezelfde school.

In het eerste semester ga je vanaf half oktober elke maandag op stage. Je maakt op stage kennis met de school, het leerkrachtenteam en de kleuters van verschillende klassen. Je krijgt de kans om heel wat te observeren, te participeren, eenvoudige activiteiten te begeleiden en geleidelijk aan ook zelf enkele activiteiten te geven.

In het tweede semester ga je regelmatig één dag op stage ​en oefen je ook tijdens een volledige stageweek jouw functioneren in de kleuterklas verder in. Centraal hierbij staan het belang van spelen in de kleuterklas, de warme omgang met kinderen en het verruimen van de wereld van kinderen. Je wordt hierbij sterk begeleid door de docenten, je krijgt tijd om de kinderen in je klas te leren kennen en we zorgen voor een stapsgewijze praktijkopbouw. 

Tweede opleidingsfase

Vanaf de tweede opleidingsfase worden de drie stageperiodes geleidelijk uitgebreid: de eerste stage is een duostage van drie weken waarbij twee studenten via coteaching samen in een klas aan het werk zijn. In de volgende periodes, die elk twee weken duren, loop je alleen stage in een school naar keuze.

Derde opleidingsfase

In de derde opleidingsfase krijg je verder de kans om je activiteiten in te passen in een langere tijdsplanning. In het zesde semester is er een zes weken durende zelfstandige ingroeistage. Daarnaast krijg je ook de kans om tijdens je opleiding al je blik te verruimen in een 14-daagse keuzestage. Op die manier kan je proeven van het buitengewoon onderwijs, van de aanpak in een methodeschool, een Nederlandse of multiculturele kleuterklas of kan je zelfs kiezen voor thuisbegeleiding van kleuters uit kansarme gezinnen.

In elke opleidingsfase word je begeleid door een persoonlijke stagebegeleider waarmee je na elke stageperiode een uitgebreid begeleidingsgesprek voert.

Contactpersonen

Stagecoördinatie:

Studie- en trajectbegeleider: Elise Ryckebusch: [email protected] - 050 30 51 20

Opleidingshoofd: Nele De Jaeger: [email protected] - 050 30 51 19

Cursus- en boekenverkoop

De boeken- en syllabilijsten voor zowel het eerste als het tweede semester (de lijsten voor het tweede semester worden eind januari gepubliceerd) kan je terugvinden op Toledo onder de community ‘OND Infokanaal onderwijs - campus Brugge’ in het mapje 'Documenten'. In het document ‘Instructies aankoop studiemateriaal’ kan je terugvinden hoe het studiemateriaal aangekocht kan worden. De boeken- en cursussenverkoop verloopt momenteel via online bestelling, dit geldt ook voor het aankopen van studiemateriaal uit het eerste semester.

Studiekosten

1e fase

 • Boeken en cursussen: 378 euro
 • schetsboek: 5 euro
 • studiereis Amsterdam: 290 euro
 • kunstbad: week uitstappen: 51 euro
 • Net zoals in het middelbaar onderwijs is een eigen computer wel handig. Een laptop heeft het grote voordeel dat je die kan gebruiken tijdens de lessen maar ook op je stage. Als je toe bent aan een (nieuwe) laptop, dan kan je deze aan een voordelig tarief aankopen via de hogeschool, klik hier voor meer info.

Totaal 511 euro

2e fase

 • Boeken en cursussen: 145 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • diverse uitstappen: 5 euro
 • Studiereis: Luik: 360 euro/ Zwolle: 390 euro/ Zweden: 400 euro

Totaal afhankelijk van studiereis

3e fase

 • Boeken en cursussen: 15 euro
 • Digitale leerplannen: 15 euro
 • diverse uitstappen: 11 euro
 • Module diversiteit: 50 euro
 • Keuzemodule superdiversiteit: 275 euro

Totaal 91 euro (366 indien keuzemodule superdiversiteit)

Studie- en trajectbegeleiders

Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut, combinatie studeren en een gezin, ... ? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!