Starttoets
Je bent ingeschreven voor de lerarenopleiding voor academiejaar 2023-2024. Hierdoor ben je verplicht een starttoets voor het vak Nederlands af te leggen.
Zo krijgen we een beter zicht op jouw startniveau.
- Je kan je vanaf 22 mei 2023 inschrijven voor de starttoets Nederlands door je te registeren op het platform.
- Je kan de starttoets afleggen tijdens een van de afnamemomenten in de volgende vensters: 26/06/2023 tot en met 08/07/2023 of 04/09/2023 tot en met 16/09/2023 of 16/10/2023 tot en met 21/10/2023. De concrete afnamemomenten zijn beschikbaar op het starttoetsplatform nadat je je geregistreerd hebt. Let op! Je hebt tot vijf werkdagen voor elk afnamemoment om je in te schrijven. Zorg er dus voor dat je je tijdig registreert.
- Niet geslaagd? Geen nood! Als je het streefcijfer voor Nederlands niet behaalt, kan je toch starten. In dit geval volg je een online remediëringstraject tijdens het eerste jaar.
Meer informatie: Starttoets lerarenopleiding | De Vlaamse Hogescholenraad
Heb je vragen over de resultaten van de instaptoets of twijfel je aan de haalbaarheid van de opleiding? Neem dan contact op met onze studie- en trajectbegeleider, Elise Ryckebusch ([email protected]).
Praktische informatie voor studenten om het academiejaar te starten
De lessen starten op 18 september 2023. De week ervoor vindt er een introductiedag plaats. Op die dag ontmoet je jouw medestudenten en krijg je alle praktische info om een goede start te maken.
Hierbij vind je de planning:
Eerste opleidingsfase
- donderdag 14 september: onthaal om 9 uur (einde voorzien om 13 uur)
- maandag 18 september: sessies tussen 8.30-15 uur
Tweede opleidingsfase
- maandag 18 september: sessies tussen 8.30-15 uur
- vrijdag 22 september: stage aanvragen in West-Vlaanderen (Katholiek onderwijs) (niet aanwezig op campus)
Derde opleidingsfase
- dinsdag 12 september: sessies tussen 10-13 uur
- donderdag 14 september: observatie en participatie 1e leerjaar
- vrijdag 15 september: observatie en participatie 1e leerjaar
- vrijdag 22 september: stage aanvragen in West-Vlaanderen (Katholiek onderwijs) (niet aanwezig op campus)
Stage
De opleiding is niet alleen studentgericht, ze is ook zeer sterk op de praktijk georiënteerd. Stage of praktijkvorming is het kernstuk van je opleiding. Eén zesde van je opleiding zal je hieraan besteden. Wat je in de lessen leert, leer je in de praktijk ook uitvoeren. Wat je in de praktijk ervaart, wordt in de lessen besproken. Elke fase van je opleiding plaatsen we daarbij andere leerdoelen centraal.
Eerste opleidingsfase
In de eerste opleidingsfase ligt de nadruk op een aantal basisvaardigheden: kwaliteitsvolle interacties met kinderen realiseren, plezier beleven, spelend leren, expressief en kunstzinnig in de klas aanwezig zijn en kinderen begeleiden.
In het eerste jaar word je met een aantal medestudenten aan een stageschool toegewezen. Dit betekent dat je zelf geen stageplaats hoeft te zoeken: de stagescholen worden door de opleiding vastgelegd. Je loopt het hele jaar stage in dezelfde school.
In het eerste semester ga je vanaf half oktober elke maandag op stage. Je maakt op stage kennis met de school, het leerkrachtenteam en de kleuters van verschillende klassen. Je krijgt de kans om heel wat te observeren, te participeren, eenvoudige activiteiten te begeleiden en geleidelijk aan ook zelf enkele activiteiten te geven.
In het tweede semester ga je regelmatig één dag op stage en oefen je ook tijdens een volledige stageweek jouw functioneren in de kleuterklas verder in. Centraal hierbij staan het belang van spelen in de kleuterklas, de warme omgang met kinderen en het verruimen van de wereld van kinderen. Je wordt hierbij sterk begeleid door de docenten, je krijgt tijd om de kinderen in je klas te leren kennen en we zorgen voor een stapsgewijze praktijkopbouw.
Tweede opleidingsfase
Vanaf de tweede opleidingsfase worden de drie stageperiodes geleidelijk uitgebreid: de eerste stage is een duostage van drie weken waarbij twee studenten via coteaching samen in een klas aan het werk zijn. In de volgende periodes, die elk twee weken duren, loop je alleen stage in een school naar keuze.
Derde opleidingsfase
In de derde opleidingsfase krijg je verder de kans om je activiteiten in te passen in een langere tijdsplanning. In het zesde semester is er een zes weken durende zelfstandige ingroeistage. Daarnaast krijg je ook de kans om tijdens je opleiding al je blik te verruimen in een 14-daagse keuzestage. Op die manier kan je proeven van het buitengewoon onderwijs, van de aanpak in een methodeschool, een Nederlandse of multiculturele kleuterklas of kan je zelfs kiezen voor thuisbegeleiding van kleuters uit kansarme gezinnen.
In elke opleidingsfase word je begeleid door een persoonlijke stagebegeleider waarmee je na elke stageperiode een uitgebreid begeleidingsgesprek voert.
Contactpersonen
Stagecoördinatie:
- stage eerste jaar: Lien Van Eecke: [email protected] - 050 30 52 22
- stage tweede en derde jaar: Riet Gheysen: [email protected] - 050 30 52 22
Studie- en trajectbegeleider: Elise Ryckebusch: [email protected] - 050 30 51 20
Opleidingshoofd: Nele De Jaeger: [email protected] - 050 30 51 19
Cursus- en boekenverkoop
De boeken- en cursuslijsten voor zowel het eerste als het tweede semester (de lijsten voor het tweede semester worden eind januari gepubliceerd) kan je terugvinden op Toledo onder de community ‘OND Infokanaal onderwijs - campus Brugge’ in het mapje ‘Documenten’. In het document ‘Instructies aankoop studiemateriaal’ kan je terugvinden hoe het studiemateriaal aangekocht kan worden. De boeken- en cursussenverkoop verloopt momenteel via online bestelling, dit geldt ook voor het aankopen van studiemateriaal uit het eerste semester.
Ontmoetingsdagen
Elke eerstejaars voor jaar 2023-2024 is van harte welkom voor een heerlijke driedaagse vol activiteiten, plezier en nieuwe vriendschappen. Dat alles dicht bij 't bos, meer bepaald in Zedelgem. De perfecte manier om de vakantie af te sluiten en het schooljaar af te trappen! Inschrijven kost je 65 € all-in (behalve wat extra geld voor drankjes 's avonds) en kan via deze link.
Studiekosten
1e fase
- Boeken en cursussen: 150 euro
- schetsboek: 5 euro
- Digitale leerplannen: 15 euro
- studiereis Amsterdam: 290 euro
- kunstbad: week uitstappen: 51 euro
-
Net zoals in het middelbaar onderwijs is een eigen computer wel handig. Een laptop heeft het grote voordeel dat je die kan gebruiken tijdens de lessen maar ook op je stage. Als je toe bent aan een (nieuwe) laptop, dan kan je deze aan een voordelig tarief aankopen via de hogeschool, klik hier voor meer info.
Totaal 511 euro
2e fase
- Boeken en cursussen: 130 euro
- Digitale leerplannen: 15 euro
- diverse uitstappen: 5 euro
- Studiereis: Luik: 360 euro/ Zwolle: 390 euro/ Zweden: 400 euro
Totaal afhankelijk van studiereis
3e fase
- Boeken en cursussen: 15 euro
- Digitale leerplannen: 15 euro
- diverse uitstappen: 11 euro
- Module diversiteit: 50 euro
- Keuzemodule superdiversiteit: 275 euro
Totaal 91 euro (366 indien keuzemodule superdiversiteit)
Studie- en trajectbegeleiders
Heb je al iets anders gestudeerd in het hoger onderwijs en denk je recht te hebben op vrijstellingen voor deze studie? Of kunnen we je ondersteunen bij je functiebeperking, leerstoornis, werkstudent-, mantelzorg- of topsportstatuut, combinatie studeren en een gezin, ... ? Neem dan contact op met je studie- en trajectbegeleider. Zij helpen je graag verder!